in memoriam Košarka Košarka/Vesti

OD METALOSTRUGARA DO NAJKORISNIJEG IGRAČA LIGE

Izvor: SD Crvena zvezda

Piše: Žarko Dapčević – Daba

Ovo je priča o Zvezdinom košarkašu koji je prošao veoma trnovit put da bi stekao ime u košarci. Reč je o Miletu Lisici, rođenom 8. oktobra 1966. godine u Priboju.

Radeći u dve smene u Fabrici Fap, u rodnom Priboju, nije ni slutio da će jednoga dana postati košarkaš, i to jedan od glavnih igrača koji će doneti Zvezdi titulu. Počeo je košarkom da se bavi iz hobija u ekipi Poliestera, koja je u jednom trenutku iz Druge srpske lige prešla u viši rang, u Prvu B ligu.

U to vreme je Lisica imao jako puno problema, kako da uskladi posao u FAP-u i treninge, ali je uz blagonaklonost rukovodilaca uspevao sve to nekako da uskladi i sve izostanke na poslu nadoknadi, jer posao nije smeo da trpi. Među prvim trenerima mu je bio Aco Dolaš kod koga je Mileta Lisica i počeo svoju košarkašku karijeru.

Dobre partije u Poliesteru ga preporučuju jačim timovima, pa na poziv Borislava Džakovića prelazi u tuzlansku Slobodu, gde nastavlja sa odličnim partijama, ali zbog početka rata u Bosni ostaje samo jednu godinu. Te sezone dok je nastupao za Slobodu bio je trećerangirani najbolji skakač lige. Njegove partije su privukle pažnju mnogih klubova, ali bio je vezan ugovorom za Slobodu (četvorogodišnji ugovor). Zvao ga je direktor Zvezde Dragan Kapičić, a na preporuku Duška Vujoševića koji je u to vreme bio trener Zvezde, ali zbog ugovora nije mogao napustiti Slobodu.

Kada se zaratilo u Bosni, Mileta se vratio kući u Priboj, a tada ga je Kapičić ponovo pozvao. Dogovor je pao, Mileta Lisica prelazi u Zvezdu. Na pitanje Kapičića šta tražiš da dođeš u Zvezdu, Lisica je odgovorio: „Ništa, šta da tražim srce mi je puno“, takav je bio popularni Lija kako su ga od milošte zvali Zvezdini navijači. Nažalost, na samom početku sezone 1992/93. ga je zadesio neviđeni peh, stradali su mu prednji ukršteni ligamenti, ali se za svega tri meseca vratio i počeo sa treninzima i spremao za potpuni povratak na parket.

U crveno-belom dresu debitovao je 13. marta 1993. godine u Pioniru pred svojim gledaocima u okviru 4. kola Plave lige, kada je Zvezda pobedila ekipu Ive Unikom rezultatom 81:75. A već u sledećem kolu protiv OKK Beograda postigao je i svoje prve poene u dresu Zvezde. Odigrao je ukupno četrnaest utakmica i postigao 22 poena. Ali je zato oporavljen i potpuno zdrav mogao da pruži mnogo više u sledećoj sezoni 1993/94. kada sa Zvezdom osvaja drugu titulu zaredom kao jedan od najzaslužnijih igrača. Biva proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva, odigrao je 47 utakmica i postigao 646 poena. Igrao je na mestu krilnog centra ili kako se to danas naziva četvorka u timu. Pružio je odlične partije te sezone. Iz Zvezde ide u Borovicu iz Rume, kao Željka Lukajića, gde je zajedno sa Sretenovićem, Stojkovićem, Lukovićem i Dragutinovićem bio najprijatnije iznenađenje prvenstva. Regularni deo sezone su završili na drugom mestu, da bi u plej-ofu došli do finala gde su bili poraženi o Partizana.

Nakon godinu dana, 1995/96. vratio u Zvezdu, ali ta sezona u Zvezdi će biti jako turbulentna za ceo klub (povrede i odlazak nekoliko igrača) gde će tim Zvezde pred kraj sezone poslednje utakmice regularnog dela takmičenja završavati sa po jednim ili dva igrača manje na terenu. Poslednji meč u crveno-belom dresu odigrao je 20. aprila 1996. godine u četvrtfinalu plej-ofa kada je Bfc bio bolji od Crvene zvezde sa 75:66, Lisica je na tom meču postigao 15 poena.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 103 utakmice i postigao 1.345 poena i osvojio dva Prvenstva države 1993. i 1994. godine.

Zbog (već opisane) situacije, u Zvezdi se zadržava samo jednu sezonu i odlazi u Sloveniju, gde provodi pet sezona u Pivovarni Laško. Tamo je bio najbolji igrač, tri puta igrao na Ol star utakmicama slovenačke lige. U sezoni 1997/98 biva najbolji strelac lige, da bi naredne sezone 1998/99. bio proglašen za MVP prvenstva. Iz Slovenije 2001. godine odlazi u francuski Le Man, zatim u Limož u Belgiji, da bi se 2003. godine vratio u Srbiju, na poziv Jovice Arsića da igra za Lavove, a potom i za Novi Sad. Karijeru je završio u Rudaru iz Trbovlja 2008. godine.

Na žalost Mileta Lisica nas je prerano napustio. Preminuo je 11. novembra 2020. godine u 54. godini života u Novom Sadu.

Mileta Lisica će zauvek ostati upamćen, kako u Zvezdinoj istoriji, tako i među njenim navijačima.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama