Fudbal Fudbal/Vesti

Kuda plovi Zvezdin brod?

Autor: CZBG, Ivan J. 

Zvezda je kao mačka. Ili je zaslužila da je opet sreća pogleda na žrebu? Zavisi iz koje perspektive gledate, da li je čaša polu puna ili polu prazna.

Dejan Stanković
Fotografija preuzeta iz teksta kolege Vladimira Vesića
Za mene, kao večitog optimistu, Zvezda je zaslužila da joj se sreća osmehne i ovaj put. Sreća prati hrabre. Sada je sreća pratila jednog dobrog čoveka koji je došao u svoj klub da započne trenersku karijeru. Mnogi su mu već nacrtali metu na čelu i jedan od razloga zašto ovo pišem jeste da odgovorim njima. Zato, ovo nije novinarski tekst već zvezdaški jer sebe i ne doživljavam kao novinara. Dragi Zvezdaši, strpljen spašen. Verujte u ovog čoveka bar delić koliko on veruje u svoj tim. Deki je napunio 42 godine, autoritet gradi prema igračima kao stariji brat a tada rezultati nisu toliko brzi kao kod strogog menadžerskog. Takođe, takav autoritet može da bude i pogrešan jer će ga njegovo verovanje u mnogo slučajeva skupo koštati. 
Ono što posle Omonije MORA da shvati jeste da pravi igrače kakav je on bio i da to pronalazi u njima. Baš kao što je Pižon njega ‘nanjušio’, tako i on mora da ‘nanjuši’ što više talentovanih momaka koji će mu dati mnogo više u konačnici nego igrači koji su tu da urade šta trener kaže. MORA da mlade igrače zaštiti od povampirene želje uprave koja jedini izvor prihoda vide u prodaji mladih igrača. Zarad sitnih para, izgubili smo Joveljića, Terzića a sada se svojski trude i mladog Gavrića da prodaju jer se mora živeti do zime. I toliko o upravi. Za više i nisu. 
Ne može Deki u istom sastavu da ti budu Ivanić i Kanga. Ivanić igra da igrače učini bolje, pritom ti najviše veruje jer se tvojim verovanjem i njemu vratilo verovanje u sebe. Zato i Ivanić treba da bude paker. Kanga kao carinik lopte mora da se potrudi i da bude, ništa više, nego Mirkova zamena. Namerno sam počeo od plejmejkera jer od njega zavisi kako će tim ‘plesati’. 
Odbrana u meču protiv Omonije se pokazala dobrom, ali su potrebne izmene da bi i ti ljudi predahnuli. Naročito Rodiću koji mora da ima adekvatnu zamenu. Potrebno je potpisati još jednog halfa i sačuvati Degeneka i Milunovića. Raša Pankov mora da napravi neke odluke sam sa sobom. Erakovića polako ubacivati u ‘vatru’.
Ispred odbrane, Sanogo i Nikolić. Obojica su pokazala da znaju u oba pravca što je više nego dovoljno. Kao zamenu njima dvojici vidim Petrovića, ali i on, kao i Raša, moraju da raščiste neke stvari u svojoj glavi. 
Krila nikada bolja. Katai i Ben, tu su Spiridonović i Gavrić. Sasvim dovoljni sebi da iskreiraju šansu. Ne daj Bože da imaju krštenog centarfora koji zna da se kreće od lopte, da ulazi u šanse i čeka lopte. Vrlo brzo ćemo otkiti šta i kako za Falćinelija. Je li se zapravo tako preziva ili će biti prekršten u Falšinelija. Fudbala zna, ali koliko je sada u fudbalu će pokazati vreme koje provede kod nas.

Vreme je Deki da pokažeš ono što jesi. Mangupa poput tebe imaš, ne dozvoli da ti se iko meša u tim. Data ti je još jedna šansa da lakšim putem igraš jesen u Evropi i da polako stvaraš tim koji će biti sve jači samo ako se vodi na pravi način. Vodi kao što veruješ njima i više veruj sebi i svom osećaju. I ne zameri za ovo ti, ovo piše čovek koji je bežao sa časova da gleda tebe kako igraš, koji je skakao do neba kada si sa igračem manje špicom pobedio Partizan na JNA, koji veruje da ti možeš !!!!   

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama