Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Proleter – Crvena zvezda 0:1 (0:0)

Savladali su fudbaleri našeg tima Proleter, na gostujućem terenu, rezultatom 1:0 i tako uspeli da u prvih 5. kola ostvare maksimalan učinak od 15 osvojenih bodova. Pobedu Dejanu Stankoviću i njegovim pulenima doneo je El Fardu Ben sjajnim golom u 77. minutu iz slobodnog udarca.

Proleter – Crvena zvezda 0:1 (0:0)

Stadion: Karađorđe, Novi Sad.

Sudija: Dragan Čolović.

Strelac: Ben u 77. minutu.

Proleter: Petrić, Leandro, Kovačević, Pejić, Janković (od 74. Mitrović), Mirosavljev, Živojinović (od 74. Kojić), Andrejević, Jovanović (od 19. Ilić), Bacanović (od 63. Galić), Knežević (od 63. Milenković).

Rezerve: Elesin, Mitrović, Vesić, Joković, Ilić, Babić, Milošević, Milenković, Kojić, Papović, Galić.

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Pankov, Degenek, Rodić (od 46. Gobeljić), Petrović, Nikolić, Ivanić (od 46. Kanga), Spiridonović (od 63. Gavrić), Katai (od 46. Tomane), Ben (od 78. Boaći).

Rezerve: Popović, Gobeljić, Milunović, Eraković, Vulić, Kanga, Gavrić, Tomane, Boaći, Krstović.

Žuti kartoni: Pejić, Kovačević, Leandro (Proleter).  

Prošlo je svega tridesetak sekundi kada je Ivanić odlučio da šutira sa više od dvadeset metara i namuči Petrića, čime je najavio ofanzivan pristup izabranika Dejana Stankovića. Uzvratili su gosti u šestom minutu kada je Jovanović izveo slobodan udarac i naterao Borjana da interveniše, ali bez promene rezultata. U prvih deset minuta se uglavnom pretilo šutevima sa distance, a to je bio slučaj i kada je Nikolić posle kornera snažno zahvatio loptu i poslao je preko gola.

Malo je falilo Leandru da u 16. minutu u nameri da rasčisti opasnost iz kaznenog prostora – matira Petrića. Ivanić je bio taj koji je prošao pored Jankovića i odigrao oštru loptu u peterac na koju je naleteo brazilski internacionalac, ali je poslao u korner. Nešto mirniji period igre je prekinuo Gajić koji je u 30. minutu sjajno šutirao iskosa sa desne strane, ali pogodio Leandra, iako je utisak da bi lopta bila i više nego neugodna za golmana domaćih. Ideja fudbalera kluba sa Slane Bare bila je ta da postavi snažan defanzivan blok, a beogradski crveno-beli su prvo pokušavali da “bunker” probiju udarcima iz daljine, a onda su se preorijentisali na to da Gajić i Rodić ubacivanjem iz drugog plana traže Bena u petercu. Upravo je napadač sa Komora šutirao iz slobodnog udarca u 42. minutu, ali se rezultat nije menjao, a na odmor se otišlo bez golova.

Već na startu drugog dela igre je Dejan Stanković napravio trostruku izmenu pa su na teren ušli Marko Gobeljić, Gelor Kanga i Antonio Tomane umesto Milana Rodića, Mirka Ivanića i Aleksandara Kataija. Odmah je Kanga lucidno uposlio Spiridonovića koji je odigrao za Gobeljića čiji centaršut nije uspeo da zahvati Ben. Konkretno je zapretio i Gajić dva minuta u 49. minutu kada je Ben odlično povukao kontru i uposlio našeg beka, ali je Andrejević uspeo da stigne da izblokira udarac. U 54. minutu je Gobeljić glavom mogao da dovede Crvenu zvezdu do vođstva posle udarca iz ugla, a u kontaktu su bili Kovačević i Pankov, međutim, nije Čolović pokazao na belu tačku.

Veliku šansu imao je Spiridonović u 60. minutu. Odlično ga je uposlio Nikolić, brzonogi krilni napadač se našao pred golmanom domaćih, ali šutirao pravo u njega. Propisno je namučio Petrića mladi Nikolić kada je u 65. minutu iskosa sa gotovo dvadeset i petara uputio nešto između šuta i centaršuta, ali pribrano je intervenisao iskusni čuvar mreže. Veliku energiju uneo je i Gavrić ulaskom sa klupe, u nekoliko navrata je probio po levom boku, ali na semaforu je i dalje stajalo 0:0. Ređali su se napadi našeg tima, a sjajno je šutirao i Nikolić u 73. minutu, međutim, tik pored gola.  

Igrao se 77. minut kada je El Fardu Ben sa dvadeset metara, iz slobodnog udarca, fenomenalno pogodio rašlje gola koji čuva Petrić i doneo potpuno zasluženu prednost našem timu. Odmah posle gola je tražio izmenu, a na terenu smo prvi put ove sezone videli Ričmonda Boaćija. Raspoložen da postigne pogodak bio je i Kanga. Odlično je šutirao u 84. minutu, ali je Petrić uspeo da izboksuje loptu, a onda je Gabonac nešto kasnije gađao i pored gola, nakon čega su puleni Dejana Stankovića mirno priveli utakmicu kraju i osvojili nova tri boda.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama