Vaterpolo Vaterpolo/Vesti SDCZ

Sedam godina od evropske titule vaterpolista

Na današnji dan pre sedam godina vaterpolisti Crvene zvezde postali su šampioni Evrope i doneli šestu evropsku titulu Sportskom društvu Crvena zvezda.

1.juna 2013. godine u Beogradu, na bazenu na Banjici, u finalu Fajnal fora Lige šampiona crveno-beli su savladali dubrovački Jug 8:7, golom Marka Avramovića, a fantastičnim odbranama taj rezultat je sačuvao Denis Šefik.

Crveno-beli su prethodno osvojili prvi Kup Srbije u istoriji, zatim i šampionsku titulu nakon 20 godina, pa su triplu krunu kompletirali evropskim trijumfom.

U grupnoj fazi Zvezda je dva puta gubila od upravo od Juga, ali su bili su uspešniji jednom od Olimpijakosa, a oba puta od Monpeljea i švajcarskog Krojclingena. Kako je sezona odmicala ekipa Dejana Savića je bila sve sigurnija, ali čak ni u tom trenutku, sa takvom grupom igrača i karaktera, niko nije slutio da se kroči put ka istoriji.

Crvena zvezda je zauzela drugo mesto u grupi sa pet pobeda i tri poraza, a u osmini finala je srušila mađarski Eger, dok je u četvrtfinalu pao i Segedin, pa je izboren plasman se na završni turnir, čiju je organizaciju dobio upravo naš Beograd. To je bila velika prednost, ali je Jug došao sa oreolom velikog favorita.

Sjajnom igrom u polufinalu je savladana špansku Barselonetu i time zakazano veliko finale i spektakl sa dubrovačkom ekipom, koja je u drugom polufinalnom duelu savladala Partizan.

Finale, zaista nezaboravno. Kiša je jako padala, kao da je žurila da bude deo istorije, da se i ona pomene kao dekor crveno-belog sna letnje noći, koji je postao java.

Prepune tribine, navijači su ostali i ispred bazena, nestvarni Denis Šefik i protivnik koji je već dva puta pobedio Zvezdu. Ali, večiti šampion je kada je bilo najpotrebnije bio najbolji.

Zvezda je vodila, Jug preokrenuo, imao 6:5, ali su Rašović i Vapenski doneli novo vođstvo budućem vladaru Evrope. Jug je preko Mihe Boškovića izjednačio, a Marko Avramović pogodio evropski trofej, 8:7. Pokušavali su do kraja igrači Juga iz svih oružja, svim silama, na sve načine, ali sila je bio Denis Šefik. Neverovatne parade i odbrane, gola nije bilo. Trofej je završio u rukama kapitena ekipe, Andrije Prlainovića, koji je proglašen i za najboljeg igrača finalnog turnira.

Ostaće u sećanju i tajm-aut, koji je u odlučujućim trenucima zatražio trener Crvene zvezde Dejan Savić, koji je igračima rekao: “Ništa, samo da se malo odmorite“.

Šampionsku titulu su osvojili: Denis ŠefikStrahinja Rašović (22 gola), Nikola Rađen (osam golova), Petar Ivošević (pet golova), Mihajlo Milićević (tri gola), Duško Pijetlović (18 golova), Marko Avramović (devet golova), Viktor Rašović (17 golova), Sava Ranđelović (11 golova), Boris Vapenski (26 golova), Andrija Prlainović (33 gola), Nikola Eškert (jedan gol), Marko Draksimović (golman) i Nenad Stojčić (osam golova). Članovi tima su tokom sezone bili i Dragoslav SavićDušan Balać i Dušan Tomić, ali oni nisu nastupali u Ligi šampiona. Trener: Dejan Savić, pomoćni trener: Risto Maljković, predsednik kluba: Viktor Jelenić, direktor kluba: Igor Milojević, generalni sekretar i portparol: Goran Jezdić.

Usledilo je veliko slavlje koje se na ulicama Beograda, Srbije i dijaspore proširilo do duboko u noć. Nastavljeno je sutradan u hali „Pionir“ na trećoj utakmici polufinala plej-ofa košarkaške Superlige, Crvena zvezda – Mega Vizura.

SD Crvena zvezda je tako postao vlasnik i šestog evropskog zlata. Nakon košarkašica 1979. u La Korunji, atletičara 1989. u Beogradu, u našoj kući – Marakani, fudbaleri 1991. u Bariju, karatista 1997. u Pragu i 1998. u Sofiji, i vaterpolisti su ispisali istoriju, 2013. u Beogradu.

Crvena zvezda je šampion Evrope. Zauvek.

Crvena zvezda – Jug  8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1)

Beograd, 1. jun 2013. godine. Bazen: SRC „Banjica“. Gledalaca: 5000. Sudije: Kaputi (Italija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Crvena zvezda 8 (5), Jug 7 (2). Dva igrača više: Jug 1 (1).

CRVENA ZVEZDA: Denis Šefik (14 odbrana), Strahinja Rašović 1, Nikola Rađen 1, Petar Ivošević, Mihajlo Milićević, Duško Pijetlović 2, Marko Avramović 1, Viktor Rašović 1, Sava Ranđelović, Boris Vapenski 1, Andrija Prlainović 1, Nenad Stojčić, Marko Draksimović. Trener: Dejan Savić.

JUG: Marko Bijač, Tihomil Vranješ, Miho Bošković 2, Nikola Janović 3, Maro Joković 1, Entoni Azevedo, Pavo Marković, Andro Bušlje, Frano Karač, Nikša Dobud 1, Aleksandar Ivović, Marko Macan, Boris Pavlović. Trener: Veselin Đuho.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama