Ватерполо Ватерполо/Вести СДЦЗ

Седам година од европске титуле ватерполиста

На данашњи дан пре седам година ватерполисти Црвене звезде постали су шампиони Европе и донели шесту европску титулу Спортском друштву Црвена звезда.

1.јуна 2013. године у Београду, на базену на Бањици, у финалу Фајнал фора Лиге шампиона црвено-бели су савладали дубровачки Југ 8:7, голом Марка Аврамовића, а фантастичним одбранама тај резултат је сачувао Денис Шефик.

Црвено-бели су претходно освојили први Куп Србије у историји, затим и шампионску титулу након 20 година, па су триплу круну комплетирали европским тријумфом.

У групној фази Звезда је два пута губила од управо од Југа, али су били су успешнији једном од Олимпијакоса, а оба пута од Монпељеа и швајцарског Кројцлингена. Како је сезона одмицала екипа Дејана Савића је била све сигурнија, али чак ни у том тренутку, са таквом групом играча и карактера, нико није слутио да се крочи пут ка историји.

Црвена звезда је заузела друго место у групи са пет победа и три пораза, а у осмини финала је срушила мађарски Егер, док је у четвртфиналу пао и Сегедин, па је изборен пласман се на завршни турнир, чију је организацију добио управо наш Београд. То је била велика предност, али је Југ дошао са ореолом великог фаворита.

Сјајном игром у полуфиналу је савладана шпанску Барселонету и тиме заказано велико финале и спектакл са дубровачком екипом, која је у другом полуфиналном дуелу савладала Партизан.

Финале, заиста незаборавно. Киша је јако падала, као да је журила да буде део историје, да се и она помене као декор црвено-белог сна летње ноћи, који је постао јава.

Препуне трибине, навијачи су остали и испред базена, нестварни Денис Шефик и противник који је већ два пута победио Звезду. Али, вечити шампион је када је било најпотребније био најбољи.

Звезда је водила, Југ преокренуо, имао 6:5, али су Рашовић и Вапенски донели ново вођство будућем владару Европе. Југ је преко Михе Бошковића изједначио, а Марко Аврамовић погодио европски трофеј, 8:7. Покушавали су до краја играчи Југа из свих оружја, свим силама, на све начине, али сила је био Денис Шефик. Невероватне параде и одбране, гола није било. Трофеј је завршио у рукама капитена екипе, Андрије Прлаиновића, који је проглашен и за најбољег играча финалног турнира.

Остаће у сећању и тајм-аут, који је у одлучујућим тренуцима затражио тренер Црвене звезде Дејан Савић, који је играчима рекао: “Ништа, само да се мало одморите“.

Шампионску титулу су освојили: Денис ШефикСтрахиња Рашовић (22 гола), Никола Рађен (осам голова), Петар Ивошевић (пет голова), Михајло Милићевић (три гола), Душко Пијетловић (18 голова), Марко Аврамовић (девет голова), Виктор Рашовић (17 голова), Сава Ранђеловић (11 голова), Борис Вапенски (26 голова), Андрија Прлаиновић (33 гола), Никола Ешкерт (један гол), Марко Драксимовић (голман) и Ненад Стојчић (осам голова). Чланови тима су током сезоне били и Драгослав СавићДушан Балаћ и Душан Томић, али они нису наступали у Лиги шампиона. Тренер: Дејан Савић, помоћни тренер: Ристо Маљковић, председник клуба: Виктор Јеленић, директор клуба: Игор Милојевић, генерални секретар и портпарол: Горан Јездић.

Уследило је велико славље које се на улицама Београда, Србије и дијаспоре проширило до дубоко у ноћ. Настављено је сутрадан у хали „Пионир“ на трећој утакмици полуфинала плеј-офа кошаркашке Суперлиге, Црвена звезда – Мега Визура.

СД Црвена звезда је тако постао власник и шестог европског злата. Након кошаркашица 1979. у Ла Коруњи, атлетичара 1989. у Београду, у нашој кући – Маракани, фудбалери 1991. у Барију, каратиста 1997. у Прагу и 1998. у Софији, и ватерполисти су исписали историју, 2013. у Београду.

Црвена звезда је шампион Европе. Заувек.

Црвена звезда – Југ  8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1)

Београд, 1. јун 2013. године. Базен: СРЦ „Бањица“. Гледалаца: 5000. Судије: Капути (Италија), Ставридис (Грчка). Играч више: Црвена звезда 8 (5), Југ 7 (2). Два играча више: Југ 1 (1).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Денис Шефик (14 одбрана), Страхиња Рашовић 1, Никола Рађен 1, Петар Ивошевић, Михајло Милићевић, Душко Пијетловић 2, Марко Аврамовић 1, Виктор Рашовић 1, Сава Ранђеловић, Борис Вапенски 1, Андрија Прлаиновић 1, Ненад Стојчић, Марко Драксимовић. Тренер: Дејан Савић.

ЈУГ: Марко Бијач, Тихомил Врањеш, Михо Бошковић 2, Никола Јановић 3, Маро Јоковић 1, Ентони Азеведо, Паво Марковић, Андро Бушље, Франо Карач, Никша Добуд 1, Александар Ивовић, Марко Мацан, Борис Павловић. Тренер: Веселин Ђухо.

Извор: СДЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама