Fudbal Fudbal/Vesti

Stanković: Porodica je najvažnija za svaki uspeh u životu

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković čestita svim ljudima pravoslavne veroispovesti najveći hrišćanski praznik praznik Uskrs uz najlepše želje. Gostujući na našoj televiziji govorio je o dosadašnjem radu u toku Vanrednog stanja izazvanim pandemijom korona virusa, planovima za nastavak Superlige, ambicijama, humanosti igrača, životnim vrednostima…

– Neko sam ko može da se adaptira na bilo koju situaciju, a tako je i sada. Volim da ispoštujem ono što mi se kaže. Pre svega, povučen dešavanjima u Italiji koja i dan danas traju. Unapred sam znao neke stvari oko ovoga. Srbija se fenomenalno bori sa svim ovim, a mi moramo da izdržimo i slušamo nadležne šta nam kažu još par nedelja bi izbegli sve posledice. Nažalost, pogodilo nas je sve što je i ceo svet, niko nije očekivao da će sve biti ovoliko jako. Međutim, mi smo takođe jaki, nećemo odustati i idemo dalje – naglasio je Stanković.

Cela ova situacija je veliki izazov za našeg trenera i kopmletan stručni štab kako bi igrače održavali u formi.

– Počeli smo lepo i dobro da radimo. Sigurno da se to nije moglo videti na samom startu, ali smo polako hvatali zalet, kako fizički tako i taktički. Iz utakmice u utakmicu smo napredovali i onda je došlo do zaustavljanja svega. Gledamo da se organizujemo i adaptiramo kako znamo i umemo. Nije lako, ali pre svega nam je zdravlje svih nas, cele Srbije i, naravno, igrača Crvene zvezde je na prvom mestu. Ja sam, sa mojim stručnim štabom, u svakodnevnom kontaktu sa svim igračima. S vremena na vreme napravimo video poziv na jednoj aplikaciji, tu se lepo ispričamo i ispozdravljamo, naravno i našalimo. Tada mi igrači prenesu utiske kako se fizički osećaju, ali i mentalno. Biti zatvoren kao lav u kavezu je jako teško. Igrači su navikli na svakodnevne treninge, na adrenalin utakmica, biti u ovakvom karantinu im verovatno teško pada. Međutim ponavaljam, to tako mora i tako će biti. Dobijaju programe od stručnog štaba, to su stvarno dobri momci i veliki profesionalci koji ispoštuju plan. Putem video poziva možemo da posmatramo rad igrača, čisto ako postoje neki problemi i nejasnoće, da probamo da otklonimo te sitne probleme bilo da je to Borjan, Gavrić ili Vukanović. Nešto dobro u ovome što nam se desilo jeste upravo to što možemo da provedemo vreme sa familijom, da se zbližimo i da shvatimo da je to, u principu, najvažnija stvar u životu. To nam upravo pokazuje ova cela situacija.

Otkrio nam je naš strateg i kako će sve izgledati kada se naši fudbaleri vrate na teren, iako im sigurno nije lako da treniraju u svom domu.

– Meni kažu da podnose sve dobro. To je što je, moramo se adaptirati na to. Znam da traka, bicikl i te vežbe u kućnoj varijanti nisu to što bi zadovoljilo mene i moj „staf“, ali šta da radimo. Tako je kako je, gledamo da što manje izgubimo u ovom periodu. Sigurno je da se dosta toga izgubilo, ne znam kada ćemo na teren ponovo, tako da će nam sigurno trebati i vremena za sve. Ne možemo iz kuće da igramo prvenstvo. Uslediće sigurno jedan trenažni proces pre početka prvenstva. Posle mesec, dva da izađemo tek tako na teren to je ipak ogroman rizik za svakog fudbalera, sportistu, profesionalca u bilo kom sportu. Da tako reći iz fotelje izađemo na teren. O riziku povrede ne želim ni da pričam. Kad bude došlo vreme da se priča i radi o fudbalu, bićemo obavešteni i da proći ćemo sigurno trenažni proces pre početka nastavka.

Komunikacija je svakako ključna stvar jednog tima.

– Glavna tema svih razgovora sa mojim stručnim štabom je kako su naši igrači. U početku je sve bilo malo dramatično, kako ćemo sve izvesti, ali smo se navikli. Prihvatili smo realnost i pre svega odgovornost zbog ove situacije. Mi se čujemo svakoga dana, više pričamo nego u Beogradu kada smo radili po tri, četiri sata na terenu. Možda smo se čuli jednom u toku dana, ali sada je drugačije. Na vezi smo minimum dva puta dnevno, razmišljamo kako ćemo sve kad prođe ovo, tada imamo milion ideja na pameti, ali nam fali teren kako bi to sproveli u delo. Ima novih ideja, u fudbalu uvek imamo da mislimo i radimo bilo da su to ofanzivni prekidi, defanzivni, odbrana, napad, sredina, kako protiv jačih, slabijih. Jednostavno pregledali smo sve naše utakmice do detalja više puta. Gledaćemo kao pravi perfekcionisti da sve te sitnice izbacimo kako bi naša ekipa izgledala kao jedna prava mašina. Zapisali smo milijardu stvari koje ćemo da radimo, ima naravno dosta stvari koje su dobre, a želimo da napredujemo. Spremili smo lepe beleške, a pričamo i sa svim igračima. Imamo vremena, to sigurno imamo, za analize utakmica koje smo odigrali.

Stanković je, poučen igračkim, a sada i trenerskim iskustvom, pokušao da dočara kako će se ova duga pauza odraziti na stanje forme fudbalera iako oni rade kod kuće.

– Kada sam kao fudbaler u toku leta imao četiri nedelje odmora po povratku sam se osećao kao da nisam trenirao uopšte. Takav je organizam kada iz maksimuma odeš na odmor, iako poslednju nedelju kreneš polako da trčkaraš i radiš teretanu. Ipak trening je nešto drugo i pauza ostavlja traga na fizičku kondiciju, tonus mišića, mentalni sklop naročito. Ostavlja sve to jak trag, i upravo zbog toga smo u stalnoj priči i tada je malo priče, šale i druženja na video pozivu bitno svima nama. Jedva čekamo, i neću pre stati da ponovljam da je najvažnije zdravlje svih nas i da se ispošutje sve što je rečeno. Moramo da istestiramo naše igrače, da prođemo ciklus testova i da vidimo koliko ćemo imati dana, mislim da je 14 minimum, i nema priče da izađemo za kratko vreme na teren. Moramo da vidimo „gde smo, šta smo“ i da i probamo da ih podignemo, da se osećaju komotno na terenu i da se ne plaše. Sigurno da ima tu igrača koji su izlazili iz povrede i jako je bitno da budemo pažljivi.

Naš stručni štab na čelu sa Stankovićem ima jasan plan kako će sve izgledati po povratku na teren.

– Znamo kako ćemo raditi, samo treba da dobijemo zeleno svetlo, tada ćemo znati i kako će sve izgledati od prvog dana do utakmice. Čekamo odluke i kakav će profil prvenstva biti. Mi smo za to da se odigra što više utakmica, kao što je to i stav našeg kluba. Mi smo tu da igramo. Sigurno će i ova situacija odrediti i neka pravila koa će sve to izgaldati. Tek UEFA treba da izađe sa svojim predlogom kako će izgledati fudbal u budućnost. Tako ćemo se i mi se adaptirati na situaciju kao i svi drugi klubovi. mi znamo tačno kako ćemo, samo da dobijemo zeleno svetlo.

Naši navijači uveliko pričaju o pobedama i o novoj Ligi šampiona, a šef stručnog štaba izneo je i svoja očekivanja posle ove sitacije kada je sve neizvesno.

– Mnogo je teško iz dnevne sobe razmišljati o Ligi šampiona. Ja sam direktan i iskren, jednostavno nismo još ni naše prvenstvo zaršili, ali ja neću tražiti izgovore. Crvena zvezda je takav klub da napada sve što joj je ispred puta i sve što može da osvoji ona će to i pokupati da uradi. Sve ciljeve koje zacrta mora da ispuni, a tako i ja razmišljam. Naravno, tu je naravno ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, osvajanje duple krune, i šta sve budemo mogli da uzmemo mi ćemo se boriti do poslednjeg daha da to i uzmemo. Ja se neću sakriti iza bilo kog izgovora, ako se nešto, ne daj Bože loše desi, tu sam na prvoj liniji fronta, nemam problem da radim kako mislim i kažem. Sa mnom su naravno momci, fenomonalna grupa fudbalera, nije ni čudo što su napravili takav uspeh u zadnje dve tri godine, jer je baza ostala. Vidim da su pravi profsionalci i momci koji se ne plaše ničeg. Podignute glave idemo na sve što je moguće i na sve zacrtane ciljeve jer je zvezda takav klub i ne može da bira – ona ide na sve.

Stanković je veoma ponosan na svoje momke koji su pomogli našoj zemlji u ovim teškim trenucima, a nije želeo da istakne i svoju nesebičnu podršku državi i društvu.

– Dosta se pričalo o meni. Svako uradi onako kako se oseća. To sam rekao i iza toga stojim. Ponosan sam na svoje igrače koj isu uradili tako veliku stvar, ali me to nije iznenadilo jer sam brzinski uspeo da ih upoznam i kao ljude. Mnogo puta sam rekao da će na terenu nekad više pomoći ljudski karakter nego fudbalski kvalitet. Znam čime moja ekipa raspolaže što se togatiče, to su pokazali i dokazali i na tome im čestitam. Ovo je momenat kada svako treba da uradi nešto više. Svaka čast na svemu što rade i svaka čast svima koji to rade kako bi pomogli onima kojima je to najpotrenije.

Zvezda je sigurno uspeva da svojim navijačima ulepša dane tako što na klupskoj televiziji svakoga dana emituje neke od najčuvenijih utakmica i prelepih golova, a naš trener je izdvojio i omiljenu.

– Kada god uspem da se uključim na Zvezda TV obavezno to gledam. Pogledao sam jedno četiri, pet utakmica. Gledamo sam pre neki dan meč protiv Liverpula. To je zaista nestvarno. Jedna istorijska utakmica. Težimo da uradimo isto, ako možemo da ponovimo sličan uspeh. Dobio sam najavu za utakmicu sa Kajzerslauternom, pogledao sam to, vidi se da je stara i po snimku. To je prekretnica moje karijere. Jedan veliki „step ap“, prelepo sećanje. Posle toga sam gledao moj poslednji derbi koji smo dobili 4:0. Lepa sećanja, prođe tako pozitivna jeza jer i tada vidiš koliki je Zvezda klub. Koliko je stvarno – iznad svega Zvezda! Nema dalje. Vidim da je na programu i derbi kada smo na stadionu „JNA“ pobedili 1:2, kada sam imao sreće i dao pobedonosni gol, i sa igračem manje. To je početak te ’98 godine kada se u mom životu izdešavalo mnogo toga za tih četiri, pet 5 meseci. Dao sam gol na derbiju, upoznao sam sadašnju suprugu Anu to veče, pa polako su se stvari završavale oko prelaska u Lacio, pa je usledilo Svetsko prvenstvo. Tako da sve u svemu jedno lepo sećanje.

Stanković je imao i poruku za sve zvezdaše na najveći hrišćanski praznik.

– Želeo bih svima da čestitam Uskrs, da budu živi i zdravi, da vole svoje familije i ko navija za Crvenu zvezda da bude svim srcem uz nas. Želeo bih da im poručim da nas čekaju. Kada nam to vreme dozvoli, nadam se da ćemo igrati i pred publikom što pre – podvukao je šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković.

Izvor: FK Crvena zvezda

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama