Фудбал Фудбал/Вести

Станковић: Породица је најважнија за сваки успех у животу

Шеф стручног штаба Црвене звезде Дејан Станковић честита свим људима православне вероисповести највећи хришћански празник празник Ускрс уз најлепше жеље. Гостујући на нашој телевизији говорио је о досадашњем раду у току Ванредног стања изазваним пандемијом корона вируса, плановима за наставак Суперлиге, амбицијама, хуманости играча, животним вредностима…

– Неко сам ко може да се адаптира на било коју ситуацију, а тако је и сада. Волим да испоштујем оно што ми се каже. Пре свега, повучен дешавањима у Италији која и дан данас трају. Унапред сам знао неке ствари око овога. Србија се феноменално бори са свим овим, а ми морамо да издржимо и слушамо надлежне шта нам кажу још пар недеља би избегли све последице. Нажалост, погодило нас је све што је и цео свет, нико није очекивао да ће све бити оволико јако. Међутим, ми смо такође јаки, нећемо одустати и идемо даље – нагласио је Станковић.

Цела ова ситуација је велики изазов за нашег тренера и копмлетан стручни штаб како би играче одржавали у форми.

– Почели смо лепо и добро да радимо. Сигурно да се то није могло видети на самом старту, али смо полако хватали залет, како физички тако и тактички. Из утакмице у утакмицу смо напредовали и онда је дошло до заустављања свега. Гледамо да се организујемо и адаптирамо како знамо и умемо. Није лако, али пре свега нам је здравље свих нас, целе Србије и, наравно, играча Црвене звезде је на првом месту. Ја сам, са мојим стручним штабом, у свакодневном контакту са свим играчима. С времена на време направимо видео позив на једној апликацији, ту се лепо испричамо и испоздрављамо, наравно и нашалимо. Тада ми играчи пренесу утиске како се физички осећају, али и ментално. Бити затворен као лав у кавезу је јако тешко. Играчи су навикли на свакодневне тренинге, на адреналин утакмица, бити у оваквом карантину им вероватно тешко пада. Међутим понаваљам, то тако мора и тако ће бити. Добијају програме од стручног штаба, то су стварно добри момци и велики професионалци који испоштују план. Путем видео позива можемо да посматрамо рад играча, чисто ако постоје неки проблеми и нејасноће, да пробамо да отклонимо те ситне проблеме било да је то Борјан, Гаврић или Вукановић. Нешто добро у овоме што нам се десило јесте управо то што можемо да проведемо време са фамилијом, да се зближимо и да схватимо да је то, у принципу, најважнија ствар у животу. То нам управо показује ова цела ситуација.

Открио нам је наш стратег и како ће све изгледати када се наши фудбалери врате на терен, иако им сигурно није лако да тренирају у свом дому.

– Мени кажу да подносе све добро. То је што је, морамо се адаптирати на то. Знам да трака, бицикл и те вежбе у кућној варијанти нису то што би задовољило мене и мој „стаф“, али шта да радимо. Тако је како је, гледамо да што мање изгубимо у овом периоду. Сигурно је да се доста тога изгубило, не знам када ћемо на терен поново, тако да ће нам сигурно требати и времена за све. Не можемо из куће да играмо првенство. Уследиће сигурно један тренажни процес пре почетка првенства. После месец, два да изађемо тек тако на терен то је ипак огроман ризик за сваког фудбалера, спортисту, професионалца у било ком спорту. Да тако рећи из фотеље изађемо на терен. О ризику повреде не желим ни да причам. Кад буде дошло време да се прича и ради о фудбалу, бићемо обавештени и да проћи ћемо сигурно тренажни процес пре почетка наставка.

Комуникација је свакако кључна ствар једног тима.

– Главна тема свих разговора са мојим стручним штабом је како су наши играчи. У почетку је све било мало драматично, како ћемо све извести, али смо се навикли. Прихватили смо реалност и пре свега одговорност због ове ситуације. Ми се чујемо свакога дана, више причамо него у Београду када смо радили по три, четири сата на терену. Можда смо се чули једном у току дана, али сада је другачије. На вези смо минимум два пута дневно, размишљамо како ћемо све кад прође ово, тада имамо милион идеја на памети, али нам фали терен како би то спровели у дело. Има нових идеја, у фудбалу увек имамо да мислимо и радимо било да су то офанзивни прекиди, дефанзивни, одбрана, напад, средина, како против јачих, слабијих. Једноставно прегледали смо све наше утакмице до детаља више пута. Гледаћемо као прави перфекционисти да све те ситнице избацимо како би наша екипа изгледала као једна права машина. Записали смо милијарду ствари које ћемо да радимо, има наравно доста ствари које су добре, а желимо да напредујемо. Спремили смо лепе белешке, а причамо и са свим играчима. Имамо времена, то сигурно имамо, за анализе утакмица које смо одиграли.

Станковић је, поучен играчким, а сада и тренерским искуством, покушао да дочара како ће се ова дуга пауза одразити на стање форме фудбалера иако они раде код куће.

– Када сам као фудбалер у току лета имао четири недеље одмора по повратку сам се осећао као да нисам тренирао уопште. Такав је организам када из максимума одеш на одмор, иако последњу недељу кренеш полако да трчкараш и радиш теретану. Ипак тренинг је нешто друго и пауза оставља трага на физичку кондицију, тонус мишића, ментални склоп нарочито. Оставља све то јак траг, и управо због тога смо у сталној причи и тада је мало приче, шале и дружења на видео позиву битно свима нама. Једва чекамо, и нећу пре стати да поновљам да је најважније здравље свих нас и да се испошутје све што је речено. Морамо да истестирамо наше играче, да прођемо циклус тестова и да видимо колико ћемо имати дана, мислим да је 14 минимум, и нема приче да изађемо за кратко време на терен. Морамо да видимо „где смо, шта смо“ и да и пробамо да их подигнемо, да се осећају комотно на терену и да се не плаше. Сигурно да има ту играча који су излазили из повреде и јако је битно да будемо пажљиви.

Наш стручни штаб на челу са Станковићем има јасан план како ће све изгледати по повратку на терен.

– Знамо како ћемо радити, само треба да добијемо зелено светло, тада ћемо знати и како ће све изгледати од првог дана до утакмице. Чекамо одлуке и какав ће профил првенства бити. Ми смо за то да се одигра што више утакмица, као што је то и став нашег клуба. Ми смо ту да играмо. Сигурно ће и ова ситуација одредити и нека правила коа ће све то изгалдати. Тек УЕФА треба да изађе са својим предлогом како ће изгледати фудбал у будућност. Тако ћемо се и ми се адаптирати на ситуацију као и сви други клубови. ми знамо тачно како ћемо, само да добијемо зелено светло.

Наши навијачи увелико причају о победама и о новој Лиги шампиона, а шеф стручног штаба изнео је и своја очекивања после ове ситације када је све неизвесно.

– Много је тешко из дневне собе размишљати о Лиги шампиона. Ја сам директан и искрен, једноставно нисмо још ни наше првенство заршили, али ја нећу тражити изговоре. Црвена звезда је такав клуб да напада све што јој је испред пута и све што може да освоји она ће то и покупати да уради. Све циљеве које зацрта мора да испуни, а тако и ја размишљам. Наравно, ту је наравно улазак у Лигу шампиона или Лигу Европе, освајање дупле круне, и шта све будемо могли да узмемо ми ћемо се борити до последњег даха да то и узмемо. Ја се нећу сакрити иза било ког изговора, ако се нешто, не дај Боже лоше деси, ту сам на првој линији фронта, немам проблем да радим како мислим и кажем. Са мном су наравно момци, феномонална група фудбалера, није ни чудо што су направили такав успех у задње две три године, јер је база остала. Видим да су прави профсионалци и момци који се не плаше ничег. Подигнуте главе идемо на све што је могуће и на све зацртане циљеве јер је звезда такав клуб и не може да бира – она иде на све.

Станковић је веома поносан на своје момке који су помогли нашој земљи у овим тешким тренуцима, а није желео да истакне и своју несебичну подршку држави и друштву.

– Доста се причало о мени. Свако уради онако како се осећа. То сам рекао и иза тога стојим. Поносан сам на своје играче кој ису урадили тако велику ствар, али ме то није изненадило јер сам брзински успео да их упознам и као људе. Много пута сам рекао да ће на терену некад више помоћи људски карактер него фудбалски квалитет. Знам чиме моја екипа располаже што се тогатиче, то су показали и доказали и на томе им честитам. Ово је моменат када свако треба да уради нешто више. Свака част на свему што раде и свака част свима који то раде како би помогли онима којима је то најпотреније.

Звезда је сигурно успева да својим навијачима улепша дане тако што на клупској телевизији свакога дана емитује неке од најчувенијих утакмица и прелепих голова, а наш тренер је издвојио и омиљену.

– Када год успем да се укључим на Звезда ТВ обавезно то гледам. Погледао сам једно четири, пет утакмица. Гледамо сам пре неки дан меч против Ливерпула. То је заиста нестварно. Једна историјска утакмица. Тежимо да урадимо исто, ако можемо да поновимо сличан успех. Добио сам најаву за утакмицу са Кајзерслаутерном, погледао сам то, види се да је стара и по снимку. То је прекретница моје каријере. Један велики „степ ап“, прелепо сећање. После тога сам гледао мој последњи дерби који смо добили 4:0. Лепа сећања, прође тако позитивна језа јер и тада видиш колики је Звезда клуб. Колико је стварно – изнад свега Звезда! Нема даље. Видим да је на програму и дерби када смо на стадиону „ЈНА“ победили 1:2, када сам имао среће и дао победоносни гол, и са играчем мање. То је почетак те ’98 године када се у мом животу издешавало много тога за тих четири, пет 5 месеци. Дао сам гол на дербију, упознао сам садашњу супругу Ану то вече, па полако су се ствари завршавале око преласка у Лацио, па је уследило Светско првенство. Тако да све у свему једно лепо сећање.

Станковић је имао и поруку за све звездаше на највећи хришћански празник.

– Желео бих свима да честитам Ускрс, да буду живи и здрави, да воле своје фамилије и ко навија за Црвену звезда да буде свим срцем уз нас. Желео бих да им поручим да нас чекају. Када нам то време дозволи, надам се да ћемо играти и пред публиком што пре – подвукао је шеф стручног штаба Црвене звезде Дејан Станковић.

Извор: ФК Црвена звезда

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама