Fudbal Fudbal/Vesti

Crveno-bele „Vučice“ u novinarskim kandžama #13

U veoma delikatnoj situaciji, nakon gubitka devet bodova, našle su se crveno-bele fudbalerke pred derbi susret sa velikim rivalom iz Zemuna. Upravo kao da je to kod „Vučica“ proizvelo dodatnu dozu inata, ali i motivisanosti pa su naše devojke nakon velike borbe više nego zasluženo stigle do trijumfa.

U uvodu već tradicionalne rubrike koju praktikujemo od starta sezone nakon svakog susreta ŽFK Crvena zvezda, ovoga puta moramo se osvrnuti na nešto što je već sada primetno nakon samo dva prolećna susreta. Za razliku od nekog ranijeg perioda, sada nakon prvih priprema koje su ove zime obavljene pod rukovodećom palicom trenera Slaviše Čule i članom stručnog štaba legendarnim Borom Radukom, igra devojaka u crveno-belom dresovima deluje smisleno. Sve linije tima i njihove kretnje odaju utisak da se sve radi po unapred pripremljenom planu. Poslednja linija odbrane „ne davi“ loptu do iznemoglosti, već traži način da što pre lopta bude prosleđena onima koji su zaduženi za kreaciju igre. Vezni red je daleko pokretljiviji, sa boljim pregledom igre i pravovremenim pasovima, dok je napadačka linija daleko probojnija i konkretnija što dovodi do daleko više navalnih opcija. Sve u svemu, ništa to još ne može da se svrstani kategoriju vanserijskog, ali je evidentno da ozbiljan rad daje rezultate. A raduje i činjenica da ekipa deluje kao tim koji ima samo jednu želju, da uvek savlada rivala. Neizostavno se mora napomenuti da, gledajući sa strane, celokupna ekipa mnogo bolje stoji i na fizičkom planu, pa su oscilacije tokom susreta daleko manje ukoliko ih uopšte i ima. Zbog svega navedenog tandem Čula-Raduka, zajedno sa pomoćnicima u potpunosti zaslužuje visoku ocenu za dosadašnji rad…

– CETINJA Sara #1:
I pored činjenice da je u pitanju bio derbi susret, naša najbolja golmanka gotovo da je veći deo meča provela nezaposlena. Upravo u takvim situacijama najteže je i održati koncentraciju svih 90 minuta, ali je Sara bila na visini zadatka. Po običaju komandovala je poslednjom linijom našeg tima, a ne tako česte napadačke akcije protivnika bez većih problema je rešavala uspešno. Na najvećem iskušenju našla se desetak minuta pre kraja susreta kada se Ana Barjaktarević našla u idealnoj prilici, ali na sreću njen udarac je završio van okvira gola.
(Ocena: 7,5)

– ŠĆEPANOVIĆ Ana #3:
Naš desni bek već duži vremenki period pruža standardne partije u crveno-belom dresu. U duelu protiv zemunske Sloge bez većih problema zaustavljala je napade protivnica koje su išle po njenoj strani, a uz to je često zajedno sa Neli Mbape učestvovala i u napadačkim akcijama našeg tima. Posebno je to bilo izraženo tokom prvog poluvremena. U nastavku igre više pažnje posvetila je defanzivnim zadacima što je bilo i očekivano s`obzirom na kretanje rezultata. Ono što sve u klubu mora da raduje je činjenica da se uvek dobro zna šta se od nje može očekivati i da će u svakom susretu pružiti svoj trenutni maksimum uz minimalne oscilacije.
(Ocena: 7,5)

– TRIŠIĆ Andrijana #4:
Odlaskom Sande Malešević iz redova crveno-belih, Andrijana Trišić se nametnula kao glavna organizatorka igre „Vučica“ i ta pozicija joj evidentno sasvim odgovara. Popularna Njanja najbolje se snalazi kada ima loptu u nogama bez obzira da li u tom momentu ulazi u seriju driblinga ili dubinskim pasom „povezuje“ napadačku liniju sa golom protivničke ekipe. Tokom susreta sa Slogom Andrijana je u više navrata pokazala kako tehničku nadmoćnost na sredini terena, tako i odličan pregled igre koji se kruniše pravovremenim pasom. Iz velike želje da što pre učini što bolje javljale su se i greške, ali samokritičnost izražena nakon susreta samo govori o prisutnoj samosvesnosti učinjenog što jedino može prouzrokovati dalji napredak i poboljšanja koja će koristiti i njoj, ali i celokupnoj ekipi.
(Ocena: 8)

– NIKOLIĆ Nikoleta #5:
Zvezdino zimsko pojačanje već nakon dva odigrana zvanična susreta pokazalo je da će istinski biti pojačanje za ekipu trenera Slaviše Čule. Nikoleta je Zvezdi donela nešto što joj je svakako nedostajalo u prvom delu sezone, pa pored mirnoće u poslednjoj liniji tima, njena igra se ne bazira na besomučnoj razmeni pasova u poslednjoj liniji, već odmah traži način da loptu prosledi unapred i uposli saigračice zadužene za kreaciju igre. Ovoga puta nije imala prilike da pokaže svoje skakačke sposobnosti u fazi napada. Već sada deluje da se potpuno uklopila u igru kako sa saigračicom u poslednjoj liniji Jovanom Miladinović, tako i sa ostatkom ekipe. Njeno iskustvo mnogo će značiti u nastavku sezone.
(Ocena: 7,5)

– MILADINOVIĆ Jovana #6:
Popularna Hajdi i tokom duela sa zemunskom Slogom bila je na visini zadatka. Svojom igrom apsolutno uliva poverenje celokupnoj ekipi i već sada se može reći da se odlično dopunjuje sa saigračicom Nikoletom Nikolić. Njena igra je jednostavna, bez bespotrebnog komplikovanja, a dugim pasovima odlično ume i da uposli najisturenije napadače. Upravo takva situacija viđena je u finišu susreta kada je u momentima kada su gošće krenule na sve ili ništa, dugom loptom spojila Mirelu Tenkov sa golom čime je pitanje pobednika bilo rešeno. U 65. minutu meča prilikom opasnog napada gostujuće ekipe usled prekršaja zaradila je i javnu opomenu, ali je sprečila potencijalno opasnu situaciju pred golom Sare Cetinje
(Ocena: 7,5)

– KRSTIĆ Anđela #7:
Još jedna standardna i očekivana partija Zvezdinog levog beka. I ovoga puta popularna Krle veliki deo igre provela je i u napadačkim akcijama gde zajedno sa Jovanom Stojanović predstavlja uigrani tandem. Njenu igru ne karakteriše brzina, ali tehnička doteranost protkana fizičkom snagom neretko protivničke igračice dovodi do ludila. Igra Anđele Krstić već duži niz mečeva je konstantna bez oscilacija i time je postala više nego pouzdana kako ekipi, tako i stručnom štabu koji se u nju uvek može piuzdati.
(Ocena: 7,5)

– SAVANOVIĆ Aleksandra #8:
Tokom prvog dela igre Saška je sigurno bila najistaknutija igračica na terenu u crveno-belom dresu. Bila je začetnik gotovo svih napadačkih akcija naše ekipe, ali ono što je pokvarilo utisak bili su pasovi koji često nisu završavali tamo gde je bilo planirano. Tokom drugog poluvremena uočljiv je bio pad u igri, ali i pored toga polovinom drugog perioda igre Saška je bila blizu Evrogola kojeg je golmanka Ljiljana Gardijan sprečila krajnjim naporom. Aleksandra Savanović i dalje ima oscilacije u igri koje datiraju od povrede koju je doživela u finišu jesenjeg dela sezone, ali sigurni smo da će kako vreme bude odmicalo i te amplitude biti sve manje.
(Ocena: 8)

– TENKOV Mirela #9:
Ukoliko bi smo igru Zvezdinog centarfora posmatrali samo kroz prizmu asistencije kod prvog pogotka naše ekipe, kao i postignutog drugog, pobedonosnog pogotka, mogli bi istaći da je igra Mirele Tenkov bila više nego zadovoljavajuća. I ovoga puta Mirela je znala da se vrati u defanzivu, pokrije određene zadatke i u toj fazi igre, ali posebno tokom prvog poluvremena bila je uočljiva dekoncentracija ili nesnalažljivost u nekoliko situacija koje su mogle biti potencijalno opasne po protivničku mrežu. Raduje ipak činjenica da je Zvezdina „devetka“ nastavila seriju pogodaka na startu prolećnog dela sezone.
(Ocena: 7,5)

– STOJANOVIĆ Jovana #11:
Levo krilo naše ekipe još jednom je prikazala zapaženu partiju. Od samog starta susreta krenula je punom snagom, pa je već u uvodu meča uspevala da probije odbranu gošći. U dva navrata filigrantskim potezima uspevala je da nadmudri protivničku odbranu, ali Mirela Tenkov nije uspevala da nastale situacije materijalizuje. Ponovo se pokazalo da odlično sarađuje sa Anđelom Krstić po levoj strani terena čime „do ludila“ dovode protivničke odbrane. Malo sreće joj je nedostajalo da se u 57. minutu susreta upiše u listu strelaca. Nakon kornera, popularna Žiga je iskosa sa leve strane uputila precizan udarac ka golu, Ljiljana Gardijan je već bila savladana, ali je gol sprečila prečka. Iz igre je izašla u 75. minutu ustupivši mesto Nikolini Milović.
(Ocena: 8)

– MBAPE Neli #13:
Zvezdina Kamerunka je konačno našla mesto u startnoj postavi naše ekipe. Svi problemi (o kojima ovoga puta nećemo pisati) su iza ove devojke i od samog starta je bilo uočljivo da je Neli željna fudbala, željna igre i nadigravanja. Tokom čitavog susreta bila je vidljiva njena i fizička i tehnička i brzinska superiornost, pa se slobodno može reći i da samo jedna lopta u mreži gostujuće ekipe nije odraz prikazanog. Mogla je Neli lako barem do još jednog pogotka, ali je Ljiljana Gardijan na golu Sloge pokazala zašto spada u red najboljih srpskih ženskih golmana, ali isto tako Neli je mogla da se upiše i u rubriku asistencija da su saigračice u odsudnim trenucima bile snalažljivije i skoncentrisanije. Igru je napustila u poslednjem minutu susreta i ispraćena je zasluženim aplauzom prisutne publike.
(Ocena: 8)

– ARANĐELOVIĆ Jovana #14:
I za trećeg člana Zvezdinog veznog reda mora se reći da iza sebe ima zadovoljavajuće odigranu utakmicu. Njena partija ne spada u one koji će se dugo pamtiti, ali je vidan napredak u odnosu na start prolećne polusezone. Borbenost kod nje nije upitna, ali su i dalje prisutne oscilacije u igri koje kvare krajnji utisak. Mora se istaći da je polovinom prvog poluvremena pri rezultatu 0:0 mnogo bolje i mogla i morala da okonča kontranapad naše ekipe. Naime, u situaciji kada je povukla loptu u opasan napad, umesto da pasom u prostor uposli Neli Mbape koja bi se u tom slučaju našla u situaciji „1 na 1“ sa golmankom Sloge, ona se odlučila na dodavanje ka Mireli Tenkov koja je u tom momentu bila u mnogo nepovoljnijem položaju pa je prilika otišla u nepovrat.U 72. minutu susreta svoje mesto je ustupila Margiti Vasović
(Ocena: 7,5)

– VASOVIĆ Margita #17:
U igru je ušla u 72. minutu zamenivši Jovanu Aranđelović. Bila je to taktička izmena pošto je ofanzivno nastrojenu veznu igračicu zamenila igračica sa defanzivnijim stilom igre. Unela je popularna Maša određenu mirnoću u trenucima kada je trebalo sprečiti atake protivnika, ali isto tako na videlo je izašao i njen nedostatak koji se odnosi na brzinu koja će biti velika prednost protivnika u susretima protiv kvalitetnijih rivala. I pored svega navedenog, Maša jeste pojačanje za našu ekipu, ali i dalje ostaje veliko pitanje koliko će moći da nadoknadi odlazak Sande Malešeić, pošto je upravo ona dovedena kao njena glavna zamena.
(Ocena: 7)

– MILOVIĆ Nikolina #18:
Petnaest minuta pre kraja susreta Nina je ušla u igru zamenivši Jovanu Stojanović. U prethodnom prvenstvenom kolu Nikolina je bila ubedljivo najbolja igračica na terenu, pa je bilo za očekivati da će i u ovom susretu, koliko god minuta provela na terenu, nastaviti u sličnom izdanju. Međutim, do toga nije došlo. Gledajući sa strane činilo se da Nikolina deluje nezainteresovano što bi mogla da bude posledica razočarenja zbog sedenja na klupi nakon odlične igre u prethodnoj utakmici. Još ranije smo apostrofirali da je njoj neophodan kontinuitet igre kako bi ekipa imala koristi, ali i rad na motivacionom faktoru kako sedenje na klupi ne bi shvatala kao tragediju.
(Ocena: 7)

– STOJAKOVIĆ Teodora #2:
Prethodnog vikenda Tejka je postigla i svoj prvi seniorski pogodak u crveno-belom dresu. Ovoga puta na terenu je provela par desetina sekundi nakon izlaska Neli Mbape, pa samim tim nije ni mogla da pokaže bilo šta čime bi se njen boravak na terenu mogao oceniti. Ipak, mora se naglasiti da svaki trenutak proveden na terenu za ovu mladu igračicu mnogo znači.
(Ocena: /)

– Igračica utakmice:
Iako je nekoliko igračica Crvene zvezde ocenjeno za ovu priliku najvišom ocenom 8 (osam), samo jedna od njih kada se sagleda sve prikazano na terenu može da ponese zvanje najboljeg u ekipi. Zbog svega toga najbolja igračica 13. kola Super lige Srbije u fudbalu za žene je:

– #13 Neli MBAPE

Izvor: mojacrvenazvezda.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama