Košarka Košarka/Vesti

Šakota na klupi Zvezde (kratki osvrt)

 
Čitajući neke medije koji to predstavljaju kao bombu, stekli bi utisak da se na klupi crveno-belih našao lično Kari Pešić ili Željko Obradović. 
 
Ne želimo treneru Šakoti da budemo kamen oko vrata u njegovom drugom mandatu na klupi Crvene zvezde, ali želimo na neki način da napravimo blic analizu da li je ovaj potez Nebojše Čovića ono što treba crveno-belim momcima koji brane boje svog kluba, tj. da li je Šakota kalibar da iznese ovu sezonu do kraja i ukomponuje ovu ekipu kako bi funkcionisala na nivou svog renomea.
 
Ako uporedimo da je sada na klupi Crvene zvezde (u odnosu na dosadašnjeg Andriju Gavrilovića) trener koji ima iskustvo vođenja ekipa, onda je Šakota korak napred u odnosu na Gavrilovića koji je preuzeo vruć krompir od Tomića. Takođe, Šakota je korak napred i u odnosu na Tomića, obzirom da je mnogo duže samostalni trener od njega.
 
Ipak, ono što veže i jednog i drugog (a da nije vreme provedeno u Grčkoj) jeste da su na sličan način (svaki u svoje vreme) otišli sa Zvezdine klupe i na neki način (više direktni nego indirektni) ostavili Zvezdu na cedilu.
 
Ono što želimo da prokomentarišemo u ovom tekstu jesu dve izjave. Jedna je izjava novog Zvezdinog trenera da ” Nije obaveza da se napravi neki specijalan rezultat u Evroligi”, a druga je od Zvezdinog predsednika Čovića “Šakota je iskusan trener i njegovi uspesi su poznati svima”.
 
iskreno, ne želimo da verujemo da je Šakota u svojoj izjavi o Evroligi bio iskren. Više smo skloni da verujemo da je time pokušao da skine pritisak sa sebe (više sa sebe nego li sa igrača) kako bi, ako stvari krenu loše, mogao da ima kakav-takav alibi. Naravno, ne traže Zvezdini navijači (a verujemo ni Uprava kluba) da Šakota obećava Fajnal For ili osvajanje Evrolige, ali verujemo da su mnogi Zvezdini navijači umorni od alibi trenera, posebno kada u toj istoj Evroligi ima da se odigra još sijaset mečeva, a Zvezda (i pored lošeg starta) nije izgubila šanse za neki ozbiljniji rezultat (3 pobede je dele od timova koji su plasirani od 5. do 8. mesta).
 
Upravo nam je ova izjava zaparala uši i radije bi da na klupi Zvezde gledamo nekoga ko će dati izjavu da će zajedno sa igračima učiniti sve i da će ostaviti srce na parketu, nego li nekoga sa ovim alibi izjavama. Ali ok…i to je deo sporta. neko nastupa ovako, neko onako, ali na kraju rezultati su oni koji će pokazati sve.
 
Sa druge strane želimo da se osvrnemo na izjavu Nebojše Čovića, predsednika Crvene zvezde. On je naima na konferenciji za štampu rekao da je Šakota iskusan trener i da su njegovi rezultati poznati svima. Ako je iskustvo to što je vodio mnoge klubove i učestvovao u reprezentativnoj košarci, onda se zaista Šakoti nema šta prigovoriti.  Njegova trenerska karijera traje od 1983. godine što zaista nije malo. Ali ako se dotaknemo drugog dela te izjave, onda se moramo zapitati o kojim Šakotinim uspesima priča Nebojša Čović.
 
Naime, Šakota je za vreme svoje bogate karijere osvojio samo jednu šampionsku titulu i to sa ekipom AEK-a 2002. godine. Od ostalih individualnih uspeha izdvajamo Kup Evrope sa PAOK-om (1990/91), Kup Koraća sa Zvezdom (2006/07) i FIBA Liga šampiona sa AEK-om (2018).
 
Znamo svi mi koji navijamo za Crvenu zvezdu da su reuke ljudima u Upravi bile dosta vezane nakon Tomićevog odlaska i da u ovom trenutku nije lako izdvojiti ogroman novac za nekog boljeg trenera (Ćavi Paskval), niti je lako naći nekog kvalitetnog domaćeg. Zato je možda bilo realnije da se izađe pred javnost sa takvim činjenicama, kao i time da je klub primoran da angažuje Šakotu (iako su možda i hteli neko zvučnije ime), nego li da se priča o Šakotinim uspesima.
 
Sve u svemu, vreme koje je pred nama pokazaće da li je ovaj izbor dobar po Crvenu zvezdu. 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama