Кошарка Кошарка/Вести

Шакота на клупи Звезде (кратки осврт)

 
Читајући неке медије који то представљају као бомбу, стекли би утисак да се на клупи црвено-белих нашао лично Кари Пешић или Жељко Обрадовић. 
 
Не желимо тренеру Шакоти да будемо камен око врата у његовом другом мандату на клупи Црвене звезде, али желимо на неки начин да направимо блиц анализу да ли је овај потез Небојше Човића оно што треба црвено-белим момцима који бране боје свог клуба, тј. да ли је Шакота калибар да изнесе ову сезону до краја и укомпонује ову екипу како би функционисала на нивоу свог реномеа.
 
Ако упоредимо да је сада на клупи Црвене звезде (у односу на досадашњег Андрију Гавриловића) тренер који има искуство вођења екипа, онда је Шакота корак напред у односу на Гавриловића који је преузео врућ кромпир од Томића. Такође, Шакота је корак напред и у односу на Томића, обзиром да је много дуже самостални тренер од њега.
 
Ипак, оно што веже и једног и другог (а да није време проведено у Грчкој) јесте да су на сличан начин (сваки у своје време) отишли са Звездине клупе и на неки начин (више директни него индиректни) оставили Звезду на цедилу.
 
Оно што желимо да прокоментаришемо у овом тексту јесу две изјаве. Једна је изјава новог Звездиног тренера да ” Није обавеза да се направи неки специјалан резултат у Евролиги”, а друга је од Звездиног председника Човића “Шакота је искусан тренер и његови успеси су познати свима”.
 
искрено, не желимо да верујемо да је Шакота у својој изјави о Евролиги био искрен. Више смо склони да верујемо да је тиме покушао да скине притисак са себе (више са себе него ли са играча) како би, ако ствари крену лоше, могао да има какав-такав алиби. Наравно, не траже Звездини навијачи (а верујемо ни Управа клуба) да Шакота обећава Фајнал Фор или освајање Евролиге, али верујемо да су многи Звездини навијачи уморни од алиби тренера, посебно када у тој истој Евролиги има да се одигра још сијасет мечева, а Звезда (и поред лошег старта) није изгубила шансе за неки озбиљнији резултат (3 победе је деле од тимова који су пласирани од 5. до 8. места).
 
Управо нам је ова изјава запарала уши и радије би да на клупи Звезде гледамо некога ко ће дати изјаву да ће заједно са играчима учинити све и да ће оставити срце на паркету, него ли некога са овим алиби изјавама. Али ок…и то је део спорта. неко наступа овако, неко онако, али на крају резултати су они који ће показати све.
 
Са друге стране желимо да се осврнемо на изјаву Небојше Човића, председника Црвене звезде. Он је наима на конференцији за штампу рекао да је Шакота искусан тренер и да су његови резултати познати свима. Ако је искуство то што је водио многе клубове и учествовао у репрезентативној кошарци, онда се заиста Шакоти нема шта приговорити.  Његова тренерска каријера траје од 1983. године што заиста није мало. Али ако се дотакнемо другог дела те изјаве, онда се морамо запитати о којим Шакотиним успесима прича Небојша Човић.
 
Наиме, Шакота је за време своје богате каријере освојио само једну шампионску титулу и то са екипом АЕК-а 2002. године. Од осталих индивидуалних успеха издвајамо Куп Европе са ПАОК-ом (1990/91), Куп Кораћа са Звездом (2006/07) и ФИБА Лига шампиона са АЕК-ом (2018).
 
Знамо сви ми који навијамо за Црвену звезду да су реуке људима у Управи биле доста везане након Томићевог одласка и да у овом тренутку није лако издвојити огроман новац за неког бољег тренера (Ћави Пасквал), нити је лако наћи неког квалитетног домаћег. Зато је можда било реалније да се изађе пред јавност са таквим чињеницама, као и тиме да је клуб приморан да ангажује Шакоту (иако су можда и хтели неко звучније име), него ли да се прича о Шакотиним успесима.
 
Све у свему, време које је пред нама показаће да ли је овај избор добар по Црвену звезду. 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама