Zvezdina dominacija se nastavlja! Košarkašice Crvene zvezde Kombank odbranile su titulu šampiona Srbije nakon što su slavile i u trećoj utakmici finalne serije plej-ofa protiv novosadske ekipe 021 u Železniku 69-49 (24-16, 24-7, 11-16, 10-10) i maksimalnim rezultatom u seriji stigle do 31. nacionalne titule!

Nove-stare šampionke su u dvorani „FMP arena“ u Železniku, odbranile tron, overile osvajanje duple krune i još jednom potvrdile zvanje našeg najtrofejnijeg tima u istoriji domaće ženske košarke.

Crveno-bele su odigrale najbolju utakmicu u plej-ofu, kada je bilo najpotrebnije. Od samog starta su bile ubedljive, sigurne i odlučne da se domognu novog trofeja u trećoj utakmici. Ni u jednom trenutku nije bilo neizvesnosti, pa se šampionsko slavlje naslućivalo.

Utakmicu je trojkom otvorila Milina Mišeljić, gošće imale jedino izjednačenje na meču u 2.minutu (4-4), a zatim je usledila serija Mine Đorđević od osam uzastopnih poena, uz dve trojke, koju je potvrdila Snežana Bogićević za prvu dvocifrenu prednostu u 6.minutu, 17-6. Zvezda je kontrolisala prednost do kraja prvih deset minuta, kao i u nastavku susreta, 24-16.

U drugoj četvrtini je praktično novi-stari šampion Srbije overio pobedu i najavio 31. šampionsku titulu. Mnogo energije, uz čvrstu odbranu, doneli su poene u tranziciji, a precizne van linije 6,75 bile su Mišeljić i Bogićević, pa su crveno-bele na odmor između dva poluvremena otišle sa ubedljivih plus 25 poena razlike, 48-23.

U nastavku su igračice 021 zaigrale na sve ili ništa, rasterećenije, ali i borbenije, međutim, rezultatski bez većeg uspeha. Treću deonicu su otvorile poenima Tamara Jokić na jednoj i Nevena Naumčev na drugoj strani, za maksimalnu prednost Zvezde od 26 poena prednosti, (51-25). Opačić i Jokić ponovo su uzvratile istom merom (51-31, 25. minut), Zvezda je u finišu trećeg perioda malo i posustala, što su Novosađanke na momente koristile da donekle poprave utisak na terenu i smanje minus serijom 12-0 (51-37, 28. minut). Ipak, odmah su crveno-bele devojke uzvratile agresivnom odbranom i serijom atraktivnih poena Mišeljićeve i Katanićeve (59-39, 30. minut).

Poslednja četvrtina nije donela promene ni u rezultatu, ni u stanju na parketu. Novosađanke su se trudile da se domognu što časnijeg poraza, ali šampion Srbije je bio neumoljiv i sačuvao je 20 poena prednosti za konačnih 69-49. Do kraja utakmice treneri oba tima su nastojali da daju šansu što većem broju igračica, koje su se svojski trudile da opravdaju renome finala.

Na kraju potpuno zasluženo ubedljivo slavlje mladih košarkašica Crvene zvezde, kojima je ovo treća šampionska titula zaredom.

Najefikasnija igračica susreta i finalne serije je Snežana Bogićević sa 24 poena. MVP finala plej-ofa je Mina Đorđević, koja je ubacila 12 poena i uhvatila 20 lopti za peto dabl-dabl ostvarenje u nizu.

KKŽ Crvena zvezda Kombank: Naumčev 6 (2sk 1as 1ukl), Čubra, Tešić, Bogićević 24 (4sk 2as 1ukl), Zukanović, A.Katanić 7 (5sk 6as 3ukl), I.Katanić (5sk 4as 2ukl), Dešić, Bojović 7 (8sk 2blk), Đorđević 12 (20sk 3as 1ukl), Mišeljić 13 (7sk 3as), Vulović.

31. šampionsku titulu u istoriji kluba osvojili su kapiten Aleksandra Katanić, Nevena Naumčev, Tamara Čubra, Nina Tešić, Kristina Topuzović, Snežana Bogićević, Marijana Zukanović, Ivana Katanić, Katarina Dešić, Marija Ristić, Milica Bojović, Nikolina Deurić, Milica Matić, Mina Đorđević, Milina Mišeljić, Marta Vulović i Đurđina Đokić.

Trener crveno-belih dama, Dragan Vuković, nije krio emocije posle osvajanja još jednog trofeja u nizu.

Ispunili smo zacrtani cilj ove sezone: osvojili smo duplu krunu, ostavili vrlo dobar utisak u jakoj regionalnoj ligi, s obzirom da imamo veoma mlad tim. Čestitam ekipi osvajanje titule i ubedljivu pobedu u trećem susretu. Nismo očekivali ovako visok trijumf, svaka čast devojkama. Ovu pobedu posvećujem pokojnoj Dragani Vuković. Ona je bila moj pravac i moja snaga.“

Najkorisnija igračica finala plej-ofa, Mina Đorđević, u trenucima velikog slavlja je istakla da je MVP priznanje zasluga celog tima.

Veoma sam srećna što smo osvojile duplu krunu. Imale smo odličnu sezonu. Ovo je još jedan veliki uspeh našeg mladog tima. Finalna serija, iako završena sa 3:0 u našu korist, nije bila tako laka kako možda izgleda. Na prve dve utakmice smo se prilično namučile, ali smo u trećoj prelomile iaugravši našu prepoznatljivu igru. Što se mog MVP trofeja tiče, zaista nije fraza ako kažem da je ta nagrada zasluga saigračica.“

Pre početka trećeg finalnog susreta, koji je pratio i Predrag Danilović, predsednik KSS, obavljena je ceremonija nagrađivanja ekipa finalista. Košarkaški savez Srbije je nagradio dva najbolja ovosezonska tima donacijom sportske opreme. Predstavnicima klubova Crvena zvezda Kombank i 021 prigodne poklone je uručio Dušan Projović, potpredsednik KSS.

Po završetku velikog finala najpre su dodeljene pojedinačne nagrade najuspešnijim igračicama finalne serije.

Najboljem strelcu, Snežani Bogićević iz KKŽ Crvena zvezda Kombank (55 postignutih poena) i najuspešnijoj igračici finalne serije, Mini Đorđević iz KKŽ Crvena zvezda Kombank (88 indeksnih poena), plakete je predao Bojan Popović, komesar Prve ženske lige Srbije.

Srebrne medalje novosadskom timu 021 i zlatne medalje prvotimkama i stručnom štabu KKŽ Crvena zvezda Kombank podelili su Ana Joković i Dušan Projović, potpredsednici KSS.

Novom – starom šampionu države pehar u trajno vlasništvo, dodelio je Dušan Projović, potpredsednik KSS.

Veliki prelazni trofej i vaučer u vrednosti od 250.000 dinara kapitenu šampionskog tima, Aleksandri Katanić, predala je Ana Joković, potpredsednik KSS.