Hokej Hokej/Vesti

Navijači – SKHL Crvena zvezda (pitanja i odgovori)

Hokejaški klub Crvena zvezda i portal CZBG želeli su na neki način da približe navijače klubu, kao i klub navijačima, pa smo zajednički odlučili, nakon osvojene duple krune, da navijači postave pitanja treneru, sportskom direktoru i hokejašima.  Istini za volju, pitanja nije bilo previše, ali ovo je svakako jedan od važnih koraka kako bi se Zvezdini navijači približili klubu i počeli što više da se interesuju za hokej, pa samim time i da dolaze na utakmice i pruže podršku ovim momcima koji se svojski bore za crveno-bele boje.

Foto: CKHL Crvenaz vezda/CZBG portal

Počećemo sa pitanjima koje su navijači postavili treneru Jovici Rusu, čoveku koji je ove sezone Zvezdu doveo do željenog trofeja regionalne lige, kao i domaćeg trofeja, ali i čoveka koji je izuzetno zaslužan za veliku pobedu Zvezde nad Jesenicama u Kontinental Kupu.

Ko je od igrača iz ove sezone bio najveći kavgadžija?

– Kavgadžija nije bilo, ali pokazali su stav i karakter mnogo puta ove sezone. Ne bih isticao nikoga posebno.

Šta vas je najviše nerviralo ove sezone kod igrača?

Loš stav i ne davanje maksimuma su stvari koje mogu da me iznerviraju.

Imate li, kao trener, neki ritual pred utakmice?

– Svako ima svoj ritual pred utakmicu, zadrzao bih ga samo za sebe.

Da li možemo da zadržimo okosnicu tima za sledeću sezonu i da li možemo da skupimo ekipu za inlajn hokej i tako probamo da osvojimo triplu krunu?

– Obavićemo razgovore sa svim igračima odmah nakon SP-a i nakon toga ćemo znati više oko njihovih ambicija, a samim tim i naših planova.
Što se tiče in lajn sekcije,  ne bavim se tim aktivnostima.

Da li klub ima veće ambicije za sledeću sezonu ili je ovo plafon? Da li će se možda aplicirati za neke druge lige?

– Veće ambicije imamo. Do kraja aprila ćemo znati šta je realno realizovati po pitanju sledeće sezone.

Da li planirate da napravite članske karte kako bi popularizovali hokej među brojnom zvezdaškom publikom? ps. Konsultujte Ragbi klub. Napravili su sjajnu priču u popularizaciji ragbija među navijačima.

– Kompletan marketing kluba mora biti na višem nivou. To je ozbiljan posao. Ako je Ragbi klub napravio pomak, treba se ugledati na njih, definitivno.

Posle ovakvog uspešnog prvenstva u IHL-u, da li možemo očekivati veću podršku Saveza i države za sredstva i da li možemo da očekujemo posle, možda, još jednu titulu u IHL, pa da pređemo u ligu na viši nivo poput bivše MOL, a sada ERSTE lige . Smatram da bi realno bilo, ako se uzme još jedna titula u IHL-u, da obezebedimo uslove za profesionalnu ligu kakva je bila sa HK Beogradom u sezoni 2016/2017? Pozdrav ekipi CZV i čestitke još jednom na osvojenoj tituli IHL-a.

– Ambicije zavise od mnogo stvari. Najgore je ući u nešto za šta nisi spreman. Ozbiljnija liga podrazumeva mnogo preduslova. Na prvom mestu finansijske, nakon toga pitanje klizališta i na kraju igrački kadar.

Što se tiče igrača mislim da sve što ima ambiciju da se ozbiljnije bavi hokejom grupiše u jednu ekipu i onda takav poduhvat ima smisla. Za nivo takmičenja kao što je Mol (Erste) liga, potreban je domaći roster od bar 25 igrača, a stranci koji bi dolazili kao pojačanja moraju praviti jasnu razliku u kvalitetu.
Tokom aprila proćemo kroz detalje sa svim igračima ponaosob i napraviti plan za naredni period.

Kapitena Crvene zvezde, Marka Brkušanina, navijači su pitali sledeće:

U fudbalu, kao i nekim drugim sportovima, u svlačionicama obično postoje klanovi. Imali toga kod vas i kako hokejaši sprečavaju da do toga ne dođe?

– Kod nas u ekipi nema klanova. Naravno da uvek postoji više grupa igrača koji se privatno, van svlačionice, s nekim više druže, a sa nekima manje. Ali u svalčionici postoji samo jedan klan.

Da li u Srbiji može da se živi/zaradi od hokeja?

– Ne, u Srbiji se ne može živeti niti zaraditi od hokeja. To nije profesionalni sport kod nas.

Koji bi momenat posebno izdvojio što se tiče ove sezone?

– Momenat tj. momenti koje bi posebno izdvojio iz ove sezone jeste slavlje u svlačionici nakon pobede u Kranju i osvajanja titule regionalnog prvaka.

Ivana Anića, stamenitog beka našeg kluba navijači su pitali:

Ivane, titulu ste proslavili uz pesme i pivo. Reci nam, ko je najveći pivopija u ekipi?

– Haha..interesantno pitanje. Ne bih mogao da izdvojim nekog posebnog. Svi možemo da nategnemo lepo.

Kao i kapitena Brkušanina, isto pitanje je išlo i za Anića, a to je: da li u Srbiji može da se živi/zaradi od hokeja?

– U Srbiji teško baš. Može da se zaradi za neki džeparac, ako se studira, ili dodatni neki dinar ako se radi. Ali da se živi samo od hokeja, trenutno je neizvodljivo, nažalost.

Prvu stvar koju su navijači pitali veterana Srđana Ristića, bila je oko njegovoih nadimaka.

Srđane, koji ti je nadimak od strane igrača najomiljeniji i odakle nadimak Elita?

– Imam ih mnogo, ne mogu izdvojiti ni jedan posebno. A Elita sam stavio sam sebi kao odgovor na razne prijatelje na fejsbuku koji kače svoje slike i statuse vezane za “način” života koji vode, a meni su bili jako simpatični. Pa, odatle taj samonadenuti nadimak. Mada, moram da budem iskren, smislio sam ga zajedno sa jednom drugaricom, tako da nije samo moj.

Neke zvezdaše je interesovalo da li Srđan može i želi da nastavi i sledeće sezone sa igranjem na ovom nivou?

– Što se tiče nastupa dalje… Sezona se maltene nije još završila, tako da ne znam šta bih odgovorio na ovo pitanje. Trenutno mislim da više imam snage nego želje, ali to sve može da se promeni vremenom.

I za sam kraj ostavili smo sportskog direktora, Nenada Rakovića, sa kojim ćemo uskoro da uradimo i opširan intervju, ali za sada da vidimo šta popularni Rakac kaže na pitanja navijača.

Koliki su sezonski troškovi kluba za stomatologa?, pita navijač koji očito aludira na izuzetnu mušku borbu u kojoj neretko igrači ostanu bez zuba.

– Na svu sreću nijedan slomljen zub ove sezone. Igrači su danas mnogo odgovorniji i nose gume za zube, dok to ranijih sezona i nije bio slučaj,npr. sa mnom (uz smeh odgovara Rakac).

Da li će biti dresova i opreme u prodaji?

– Ideja za dresove je dobra i po tom pitanju bi stvarno nešto trebalo uraditi sledeće sezone, kao i na celokupnoj promociji tima i hokeja kao sporta.

Šta misliš o ćutanju medija na to da ste državni prvaci i njihovim ćutanjem uopšte?

– Na ćutanje medija smo, kao hokejaška zajednica, navikli, ali tu dosta ima krivice i celokupne hokejške organizacije (Cavez,klubovi…) jer smo u prošlosti pravili mnogo propusta, najviše sa otkazivanjem utakmica u zadnji čas, zakazivanjem istih u ponoć, neobaveštavanjem predstavnika medija… Ove sezone to nije bio slučaj jer je ihl mnogo bolje organizovan od recimo srpske lige, ali potrebno je vreme da se relacija sa medijima izgradi.

Da li ima nešto od renoviranja ledene hale Pionir kako bi se moglo trenirati cele sezone? Bilo je nekih obećanja povodom toga.

– Postoje najave da će se raditi na renoviranju ledene dvorane. Neke stvari bi pod hitno morale da se zamene. Npr. ograda je toliko zastarela i opasna po igrača, a i nije po IIHF standardima. Što se tiće dužine rada ledene dvorane, to ne mora da bude 12 meseci, ali bi bilo dobro da se led postavi u drugoj polovini avgusta i da traje do maja.

Da li nam možeš ispričati neku anegdotu sa gostovanja iz ove sezone?

– Anegdota je Japanac Arai koji je nekako završio u ženskoj svlačionici hokejaškog tima iz Kranja i to u momentu dok su se igračice tuširale. Ne zna se ko je bio više šokiran, da li one koje vide Japanca ili Japanac koji je pogrešio svlačionicu, a pritom mu engleski nije jača strana.

Za kraj, bivši igrač Crvene zvezde, Ivan Leš Bogdanović, postavio je jedno pitanje koje je vezano za treninege u kojima su se ekipe delile na plavo-žute i zelene.

Rumun ili Bugarin?

Bugari forever, odgovara Rakac i dodaje, Jednom Bugar, zauvek Bugar.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama