Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Majstorica odlučuje o finalisti ABA lige

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju Partizan u drugoj utakmici polufinalne plejof serije ABA lige. Domaćin je slavio rezultatom 70:67.

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju u gostima Partizan Nis. Manjak koncentracije u završnici koji je rezultovao ofanzivnim skokovima, ali i loš šut za tri poena tokom čitavog meča prelomili su u korist domaćina.

Iako šut uopšte nije bio saveznik crveno-belih, velikom borbom i fantastičnim pristupom uspeli su da budu u igri čitav meč. Na kraju je odlučio mali pad koncentracije i dozvoljena dva uzastopna skoka. Uprkos, tome Dejan Davidovac je imao priliku da uvede meč u produžetak, nije pogodio. Ostalo je 70:67.

Sve će stati naredne subote u jednu utakmicu kada će Crvena zvezda ponovo biti domaćin i imati tu, pokazalo se, veliku prednost. To je utakmica vredna finala i prilike za borbu za ABA Ligu.

Sam početak utakmice pripao je crveno-belima koji su u ranoj fazi poveli 5:2 nakon trojke Mo Fajea. Prvu deonicu u potpunosti su obeležile odlične odbrane na obe strane i igra na ivici dozvoljenog kontakta. Mrežice u dvorani su mirovale gotovo pet minuta, a onda je Partizan serijom 6:0 preuzeo vođstvo. Niz rivala prekinuo je Maik Cirbes karakterističnim poluhorogom, a praktično uz zvuk sirene trojku je pogodio na drugoj strani Zagorac i postavio na kraju prve deonice rezultat 13:9.

Od početka utakmice izabranici Milana Tomića tragali su za šutem za tri poena. U jednom trenutku je procenat iznosio tek deset odsto i to je bio razlog vođstva rivala – 20:15. Borbenost i dobra odbrana dolazili su ipak na naplatu kada je Stratos Perperoglu pogodio dva slobodna bacanja, a potom i Simanić koš uz faul za izjednačenje – 20:20. Nije mnogo prošlo kada je Dejan Davidovac materijalizovao fenomenalnu kombinaciju Perperoglu-Cirbes i pogodio za ponovo vođstvo crveno-belih – 20:23.

Iako se činilo da je Zvezda u tim trenucima bolji prativnik, Partizan je služio šut za tri poena, dok crveno-bele ni malo nije. Dve uzastopne trojke Nikolića vratile su domaćinu prednost od tri poena – 28:25.

Crveno-beli su poluvreme završili sa jednom pogođenom trojkom iz 14 pokušaja, dok je domaćin pogodio pet i to je bio verovatno i najveći razlog što je razlika na kraju drugog perioda iznosila sedam poena – 34:27.

Početak trećeg perioda obeležile su dobre odbrane koje su podsetile na početak meča. Izabranici Milana Tomića nisu dozvolili rivalu da postigne poen tri minuta i prišli na dva poena zaostatka – 34:32.

Međutim, šut za tri poena još uvek nije proradio i na tome je Partizan čuvao vođstvo. Tako je bar bilo dok kapiten nije pogodio trojku i prepolovio zaostatak nakon 25 minuta igre – 39:36. Nedugo potom Filip Čović je pogodio trojku za izjednačenje na meču – 42:42, a onda je Branko Lazić sa linije penala doneo i novo vođstvo crveno-belima – 42:44.

Stratos Perperoglu je čuvao Zvezdino vođstvo do kraja trećeg perioda – 48:49.

Crveno-beli su odolevali pokušajima rivala da se u potpunosti vrati rezultatski u igru. Slobodna bacanja delila su izabranike Milana Tomića od veće prednosti, ali je zahvaljujući sjajnoj odbrani Zvezde ona ipak čuvana. U poslednjem kvartalu odlično je funkcionisao tandem Čović-Cirbes i to je donosilo bitne poene iz reketa crveno-belima.

Međutim, derbi ne bi bio derbi da ne donosi dramu sve do kraja. Pejdž i Renfro su držali Partizan u igri koji je sa linije penala ponovo preuzeo vođstvo – 65:62 na nešto manje od tri minuta pre kraja.

Nervoza je bila velika na obe strane. Grešili su i oni najiskusnij, a na minut i 17 pre kraja važnu trojku pogodio je Pejdž za plus četiri, ali je fantastični Bili Beron uzvratio istom merom – 68:67 na 40 sekundi pre kraja. Odlučilo je loše građenje skoka i manjak koncentracije. Dva ofanzivna skoka Partizana su prelomila meč u korist domaćina.

Partizan Nis – Crvena zvezda mts 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)

Crvena zvezda mts: Čović 6 (7as), Perperoglu 16, Davidovac 3, Nenadić, Lazić 5, Faje 4 (4sk), Beron 7, Dobrić 3, Simanić 3 (5sk), Rivers 6 (5sk), Cirbes 11 (5sk), Odžo 3 (6sk).

Milan Tomić:

”Još jedna teška utakmica, kao što je bila i prva. Analiza ove utakmice, mislim da je Partizan bio bolji u nekim detaljima, to su bila dva skoka u napadu i što su bolje šutirali slobodna bacanja od nas. Ovo je druga utakmica gde smo promašili mnogo slobodnih bacanja, a to nije dobro u ovakvim utakmicama Odbrambeno smo odigrali dobru utakmicu, ali je na kraju odlučilo dva ofanzivna skoka”, istkao je Milan Tomić koji je potom upitan o šutu za tri poena:

”Da ne ulazimo mnogo u detalje. Sigurno ni nismo dobro otvorili utakmicu, šut za tri poena i loš i opet smo u poslednja tri minuta imali dobijenu utakmicu i opet smo na kraju izgubili utakmicu. Idemo dalje, Igramo pred našim navijačima i moramo da se spremimo za tu utakmicu”, rekao je Tomić, a zatim odgovorio na pitanje koliko je izlazak Perperoglua uticao na tok meča:

”Sigurno da jeste jer je u tom trenutku bio u dobrom ritmu i igrao je dobro. Bio je jedan od naših najboljih igrača u tom trenutku. a morao je da izađe, Da je on bio na terenu, bila bi bolja situacija za nas”, zaključio je Tomić.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama