Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Мајсторица одлучује о финалисти АБА лиге

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају Партизан у другој утакмици полуфиналне плејоф серије АБА лиге. Домаћин је славио резултатом 70:67.

Кошаркаши Црвене звезде мтс нису успели да савладају у гостима Партизан Нис. Мањак концентрације у завршници који је резултовао офанзивним скоковима, али и лош шут за три поена током читавог меча преломили су у корист домаћина.

Иако шут уопште није био савезник црвено-белих, великом борбом и фантастичним приступом успели су да буду у игри читав меч. На крају је одлучио мали пад концентрације и дозвољена два узастопна скока. Упркос, томе Дејан Давидовац је имао прилику да уведе меч у продужетак, није погодио. Остало је 70:67.

Све ће стати наредне суботе у једну утакмицу када ће Црвена звезда поново бити домаћин и имати ту, показало се, велику предност. То је утакмица вредна финала и прилике за борбу за АБА Лигу.

Сам почетак утакмице припао је црвено-белима који су у раној фази повели 5:2 након тројке Мо Фајеа. Прву деоницу у потпуности су обележиле одличне одбране на обе стране и игра на ивици дозвољеног контакта. Мрежице у дворани су мировале готово пет минута, а онда је Партизан серијом 6:0 преузео вођство. Низ ривала прекинуо је Маик Цирбес карактеристичним полухорогом, а практично уз звук сирене тројку је погодио на другој страни Загорац и поставио на крају прве деонице резултат 13:9.

Од почетка утакмице изабраници Милана Томића трагали су за шутем за три поена. У једном тренутку је проценат износио тек десет одсто и то је био разлог вођства ривала – 20:15. Борбеност и добра одбрана долазили су ипак на наплату када је Стратос Перпероглу погодио два слободна бацања, а потом и Симанић кош уз фаул за изједначење – 20:20. Није много прошло када је Дејан Давидовац материјализовао феноменалну комбинацију Перпероглу-Цирбес и погодио за поново вођство црвено-белих – 20:23.

Иако се чинило да је Звезда у тим тренуцима бољи пративник, Партизан је служио шут за три поена, док црвено-беле ни мало није. Две узастопне тројке Николића вратиле су домаћину предност од три поена – 28:25.

Црвено-бели су полувреме завршили са једном погођеном тројком из 14 покушаја, док је домаћин погодио пет и то је био вероватно и највећи разлог што је разлика на крају другог периода износила седам поена – 34:27.

Почетак трећег периода обележиле су добре одбране које су подсетиле на почетак меча. Изабраници Милана Томића нису дозволили ривалу да постигне поен три минута и пришли на два поена заостатка – 34:32.

Међутим, шут за три поена још увек није прорадио и на томе је Партизан чувао вођство. Тако је бар било док капитен није погодио тројку и преполовио заостатак након 25 минута игре – 39:36. Недуго потом Филип Човић је погодио тројку за изједначење на мечу – 42:42, а онда је Бранко Лазић са линије пенала донео и ново вођство црвено-белима – 42:44.

Стратос Перпероглу је чувао Звездино вођство до краја трећег периода – 48:49.

Црвено-бели су одолевали покушајима ривала да се у потпуности врати резултатски у игру. Слободна бацања делила су изабранике Милана Томића од веће предности, али је захваљујући сјајној одбрани Звезде она ипак чувана. У последњем кварталу одлично је функционисао тандем Човић-Цирбес и то је доносило битне поене из рекета црвено-белима.

Међутим, дерби не би био дерби да не доноси драму све до краја. Пејџ и Ренфро су држали Партизан у игри који је са линије пенала поново преузео вођство – 65:62 на нешто мање од три минута пре краја.

Нервоза је била велика на обе стране. Грешили су и они најискусниј, а на минут и 17 пре краја важну тројку погодио је Пејџ за плус четири, али је фантастични Били Берон узвратио истом мером – 68:67 на 40 секунди пре краја. Одлучило је лоше грађење скока и мањак концентрације. Два офанзивна скока Партизана су преломила меч у корист домаћина.

Партизан Нис – Црвена звезда мтс 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)

Црвена звезда мтс: Човић 6 (7ас), Перпероглу 16, Давидовац 3, Ненадић, Лазић 5, Фаје 4 (4ск), Берон 7, Добрић 3, Симанић 3 (5ск), Риверс 6 (5ск), Цирбес 11 (5ск), Оџо 3 (6ск).

Милан Томић:

”Још једна тешка утакмица, као што је била и прва. Анализа ове утакмице, мислим да је Партизан био бољи у неким детаљима, то су била два скока у нападу и што су боље шутирали слободна бацања од нас. Ово је друга утакмица где смо промашили много слободних бацања, а то није добро у оваквим утакмицама Одбрамбено смо одиграли добру утакмицу, али је на крају одлучило два офанзивна скока”, исткао је Милан Томић који је потом упитан о шуту за три поена:

”Да не улазимо много у детаље. Сигурно ни нисмо добро отворили утакмицу, шут за три поена и лош и опет смо у последња три минута имали добијену утакмицу и опет смо на крају изгубили утакмицу. Идемо даље, Играмо пред нашим навијачима и морамо да се спремимо за ту утакмицу”, рекао је Томић, а затим одговорио на питање колико је излазак Перпероглуа утицао на ток меча:

”Сигурно да јесте јер је у том тренутку био у добром ритму и играо је добро. Био је један од наших најбољих играча у том тренутку. а морао је да изађе, Да је он био на терену, била би боља ситуација за нас”, закључио је Томић.

Скочи на траку са алаткама