Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Hrabrost i volja – 1:0

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Trener Crvene zvezde mts Milan Tomić govorio je opširno o prvoj polufinalnoj utakmici plejofa. Materijala je bilo i više nego dovoljno s obzirom da je viđeno 45 minuta košarke i dramatična završnica iz koje su crveno-beli izašli kao pobednici.

Crveno-beli su bili hrabri. Crveno-beli su želeli. A sreća prati hrabre. Kada je ona okrenula leđa, voljni momenat nije zafalio. Zvezda je bila spremnija za taj koš više i napad koji će okrenuti utakmicu.

Na kraju Crvena zvezda mts – Partizan Nis 106:101 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:26)

Veliki broj preokreta, ogromna borba, ali i veoma kvalitetna utakmica je viđena u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ koja je ovom prilikom bila obojena u crveno. Veliki broj navijača davao je vetar u leđa Zvezdi kada je bilo dobro, ali i kada nije. U drugoj deonici crveno-beli su imali plus 11, a već u trećoj je Partizan bio taj koji je poveo istom razlikom.

Fenomenalne role Filipa Čovića, Dejana Davidovca i Bilija Berona u prelomnim momentima odlučile su pobednika, ali pre svega hrabrost i želja.

Do pobede su izabranike Milana Tomića vodili Bili Beron sa 23 poena, Dejan Davidovac koji je postigao 18 koševa i imao šest skokova i Filip Čović koji je meč završio sa 16 poena i devet asistencija.

Dosta nervozan početak crveno-belih, bez pravog napadačkog učinka, ali i pored toga srpski šampion je imao prednost 5:2 u uvodnih četiri minuta igre. Pravu eksploziju u krcatoj dvorani „Aleksandar Nikolić” izazvao je Bili Beron sa dve vezane trojke koje su donele gotovo dvocifrenu prednost – 11:2. Dobrim rolama Riversa i Cirbesa sa klupe Zvezda je uspela da održi prednost posle prvih deset minuta igre 21:11.

Kej Si Rivers bio je odlično raspoložen i u nastavku utakmice, pa su crveno-beli njegovim poenima održavali dvocifrenu prednost.

Partizan je uspeo rezultatski da se vrati zahvaljujući šutu za tri poena koji ih je poslužio u bitnim trenucima, a crveno-beli su izgubili ritam iz prvog dela igre. U završnici drugog dela Bandža Si je pogodio trojku koja je vratila rivala na samo poen zaostatka – 36:35. To je bio i konačan ishod nakon 20 odigranih minuta.

Po prvi put na meču Partizan je poveo u trećoj deonici, a nakon poena Lendejla stekao osam poena prednosti – 39:47. Poeni Startosa Perperoglua prekinuli su seriju rivala. Međutim, nije bilo traženog napadačkog ritma i nakon trojke Marinkovića Partizan je imao plus 11 – 41:52. Tada su stigli važni poeni Cirbesa uz faul. Zvezda je tražila ritam, a Filip Čović pokušao da ubrza ritam. On je i vratio crveno-bele sa četiri vezana poena na minus šest – 48:54. Partizan je odolevao, ali je Zvezda hvatala ritam. Trojka Davidovca bio je pogodak sa te razdaljine nakon mnogo vremena, a onda je usledila još jedna i Zvezda je prišla na samo minus dva – 57:59.

Rival je ponovo otišao na šest poena razlike nakon trojke Marinkovića, uzvratio je istom merom Ognjen Dobrić i na kraju treće četvrtine rezultat je bio 60:63.

Još pet vezanih poena, a ukupno osam Ognjena Dobrića kreirali su novo vođstvo crveno-belih – 65:63! Popularni Šegi je igrao simultanku, a nagrada za sjajnu igru Čovića došla je u vidu i njegove trojke – 68:63 na osam minuta do kraja. Dvorana je ključala.

Trojka o tablu vratila je Partizan u igru, ali Zvezda nije dozvolila novi pad u igri. Pre svega zahvaljujući sjajnim rolama Čovića, Dobrića i Davidovca. Međutim, ofanzivni skok i raspoloženi Marinković su uspeli da održe utakmicu gotovo u egalu.

Davidovac je preuzeo loptu u prelomnim trenucima, bio je aktivan u napadu, ali i na skoku. Nakon njegova četiri vezana poena Zvezda je imala četiri poena prednosti. Ipak, na drugoj strani je Marinković pogodio trojku na 27 sekundi pre kraja i smanjio razliku na minus jedan – 84:83.
Filip Čović je pogodio jedan od dva penala, a onda je Renfro pogodio za izjednačenje na 2.9 sekundi pre kraja. Za pobedu je šutirao Kej Si Rivers, ali za malo bio neprecizan. Usledio je produžetak.

Čović i Davidovac preuzeli su odgovornost na sebe i u produžetku. Ipak, nijedna ekipa nije sticala osetnije vođstvo. Trojka Zagorca donela je rivalu izjednačenje na minut pre kraja, a onda je Bili Beron pogodio neverovatno polaganje uz nesportsku grešku. Posle toga ponovo je išla lopta u ruke neverovatnom Biliju Beronu koji je ponovo imao sjajan prodor za plus pet – 101:96. Semafor je pokazivao nešto manje od 38 sekundi pre kraja. Beron je imao i mirnu ruku sa linije penala.

Crvena zvezda mts – Partizan Nis 106:101 (21:11, 15:24, 24:28, 25:22, 21:26)

Crvena zvezda mts: Regland 6, Čović 19 (9as), Perperoglu 4, Davidovac 18 (6sk), Lazić 5, Faje 2 (5sk), Beron 23, Dobrić 8, Simanić, Rivers 12, Cirbes 6, Odžo 6 (5sk)

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama