Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Kup je naš!!!

Izvor/foto: KKŽ Crvena zvezda; SD Crvena zvezda

Košarkašice Crvene zvezde slavile su u finalu kupa „Milan Ciga Vasojević“ i po 13. put donele trofej namenjen pobedniku nacionalnog kup takmičenja u vitrine našeg kluba. Nakon izjednačene borbe, u triler završnici naše devojke su savladale velikog rivala ekipu Radivoj Koraća.

KKŽ Crvena zvezda Kombank : ŽKK Radivoj Korać 56:55 (9:19, 14:15, 21:9, 12:12)

Nervozan početak crveno-belih, nije se odvijalo kako je zamišljeno, što je dodatno ulilo samopouzdanje protivniku, koji je poenima Nevene Vučković gradio prednost i na odmor između dve četvrtine otišao sa dvocifrenom razlikom, 9-19.

Zvezda je nastavila i u drugom periode igre sa greškama i u organizaciji igre, i u napadu, nisu prolazili kroz obruč ni otvoreni putevi, a na drugoj strani Korać je dobrom igrom čuvao „plus deset“ u prvoj polovini druge deonice (13-23, 15. minut). Taman kada se ekipa trenera Dragana Vukovića primakla, Ristić je pogodila trojku, a Ljiljana Tomašević je u 19. minutu pogodila iz naskoka za velikih 19-31 u korist Radivoja Koraća. Do isteka 20. minuta Zvezda je uspela da smanji na 23-34, uz poene Milice Bojović iz „odbojke“ uz zvuk sirene.

Crveno-bele su se donekle konsolidovale na početku treće četvrtine, iskoristile nekoliko grešaka rivala i smanjile posle pet minuta igre u trećem periodu posle trojke Snežane Bogićević na 36-39. Usledio je period preokreta, Zvezda je pojačala ritam i posle poena Ivane Katanić izjednačila na 41-41, da bi odgovorila kapiten Koraća, Ljiljana Tomašević (41-43). Nisu posustale uzabranice Dragana Vukovića, neumoljiva je bila Mina Đorđević, nakon njene trojke Zvezda uspela i da povede prvi put na meču i sa minimalnim vođstvom uđe u poslednjih deset minuta, 44-43.

Crveno-bele su na startu poslednje deonice povele 46-43 posle poena Bojpvićeve, ali nije bilo predaje na obe strane. Igralo se koš za koš, a posle trojke Tomaševićeve i poena Jelićeve, Korać je ponovo vodio, 47-52. Period grešaka na obe strane, Zvezda je pokušavala što pre da „izmisli“ poene kako bise vratila u meč, a to je kaznila Tomaševićeva trojkom i donela Koraću velikih „plus sedam“ – 47-54. Ali, to nije bio kraj.

U poslednja dva minuta Korać je ušao sa 48-54, i tada je Crvena zvezda pokazala šampionski karakter. Mina Đorđević je pogodila novu trojku na minut i po pre kraja, Tomašević je promašila sa iste distance na drugoj stani, a Milica Bojović i Aleksandra Katanić odgovorile za 55-54. Radivoj Korać je imao 37 sekundi za napad, nije iskoristio svoju šansu, ali dodavanje Nevene Naumčev nije završilo u rukama Aleksandre Katanić, pa je Jelićeva faulirana na 7.6 sekundi pre kraja i išla je na liniju penala. Bila je polovična za 55-55 i Zvezdi je ostao kratak napad za pobedu. Naumčev je izvela do Aleksandre Katanić, ona je dodala Snežani Bogićević, koja je faulirana 1.7 sekundi pre kraja. Pogodila je prvo slobodno bacanje, drugo promašila i vreme je isteklo, pa je počelo veliko slavlje Crvene zvezde za 44. trofej u istoriji kluba!

Najefikasniji pojedinac finalnog susreta bila je Mina Đorđević sa 16 poena, 14 je ubacila Milica Bojović, 11 Snežana Bogićević.

Najbolji strelac finalne utakmice je Mina Đorđević, košarkašica Crvene zvezde Kombank, koja je postigla 16 poena. Nagradu joj je uručio Jovica Antonić, pomoćnik selektora seniorske muške reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića.

Zlatne medalje pobedniku Kupa ekipi Crvene zvezde Kombank uručili su Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Pehar u trajno vlasništvo pobedniku Kupa Crvenoj zvezdi uručio je Boris Vasojević, sin Milana Cige Vasojevića. Veliki prelazni pehar košarkašicama Crvene zvezde Kombank uručio je Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Nakon osvajanja trofeja Aleksandra Katanić je izjavila:

– „Jako neizvesna utakmica, pravo finale… Malo smo lošije ušli u meč, ali upeli smo da nadoknadimo minus u trećoj četvrtini i na jednu loptu prelomimo ovu utakmicu i pobedimo. Ovo je samo podstek da radimo još više, ovaj trofej treba malo da nas pogura pred Fajnal for regionalne lige i naš plej-of, da osvojimo još jedan trofej.“

Dragan Vuković:

– „Čestitam Koraću na odličnoj igri. Njihovi niski igrači su iskusni i pravili su nam dosta problema. Držali su pod kontrolom celu utakmicu, ali smo na našu energiju i malo više sreće došli do pobede. Sreća je mnogo bitna u ovom sportu, posebno kada igaju dve izjednačene ekipe. Pobedili su nas pre sedam dana u prvenstvu, a sada smo bili bolji za baš taj jedan poen. Nismo se adaptirali na njihovu agresivnu igru, kada smo to rešili počeli smo da uzvraćamo na pravi način. Korać je poslednjim šutem bio žrtva svog kvaliteta, te agresivne odbrane sa rukom na lopti, što im je pre poslednjeg napada donelo dosta toga dobrog.“

Nema puno vremena za odmor i slavlje. Crveno-bele već narednog vikenda očekuje završni turnir WABA lige u Celju, a protivnik u polufinalu je Budućnost Bemaks.

Loznica, Hala: „Lagator“, Gledalaca: 1.800
KKŽ Crvena zvezda Kombank: Naumčev 3 (3sk), Čubra, Tešić, Bogićević 11 (5sk 2as 2ukl), Zukanović, A.Katanić 7 (6sk), I.Katanić 5 (6sk 7as 3ukl), Dešić, Bojović 14 (2sk 3as 2ukl), Đorđević 16 (7sk), Mišeljić (2sk), Vulović.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama