Кошарка Кошарка/Женска кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Куп је наш!!!

Извор/фото: ККЖ Црвена звезда; СД Црвена звезда

Кошаркашице Црвене звезде славиле су у финалу купа „Милан Цига Васојевић“ и по 13. пут донеле трофеј намењен победнику националног куп такмичења у витрине нашег клуба. Након изједначене борбе, у трилер завршници наше девојке су савладале великог ривала екипу Радивој Кораћа.

ККЖ Црвена звезда Комбанк : ЖКК Радивој Кораћ 56:55 (9:19, 14:15, 21:9, 12:12)

Нервозан почетак црвено-белих, није се одвијало како је замишљено, што је додатно улило самопоуздање противнику, који је поенима Невене Вучковић градио предност и на одмор између две четвртине отишао са двоцифреном разликом, 9-19.

Звезда је наставила и у другом периоде игре са грешкама и у организацији игре, и у нападу, нису пролазили кроз обруч ни отворени путеви, а на другој страни Кораћ је добром игром чувао „плус десет“ у првој половини друге деонице (13-23, 15. минут). Таман када се екипа тренера Драгана Вуковића примакла, Ристић је погодила тројку, а Љиљана Томашевић је у 19. минуту погодила из наскока за великих 19-31 у корист Радивоја Кораћа. До истека 20. минута Звезда је успела да смањи на 23-34, уз поене Милице Бојовић из „одбојке“ уз звук сирене.

Црвено-беле су се донекле консолидовале на почетку треће четвртине, искористиле неколико грешака ривала и смањиле после пет минута игре у трећем периоду после тројке Снежане Богићевић на 36-39. Уследио је период преокрета, Звезда је појачала ритам и после поена Иване Катанић изједначила на 41-41, да би одговорила капитен Кораћа, Љиљана Томашевић (41-43). Нису посустале узабранице Драгана Вуковића, неумољива је била Мина Ђорђевић, након њене тројке Звезда успела и да поведе први пут на мечу и са минималним вођством уђе у последњих десет минута, 44-43.

Црвено-беле су на старту последње деонице повеле 46-43 после поена Бојпвићеве, али није било предаје на обе стране. Играло се кош за кош, а после тројке Томашевићеве и поена Јелићеве, Кораћ је поново водио, 47-52. Период грешака на обе стране, Звезда је покушавала што пре да „измисли“ поене како бисе вратила у меч, а то је казнила Томашевићева тројком и донела Кораћу великих „плус седам“ – 47-54. Али, то није био крај.

У последња два минута Кораћ је ушао са 48-54, и тада је Црвена звезда показала шампионски карактер. Мина Ђорђевић је погодила нову тројку на минут и по пре краја, Томашевић је промашила са исте дистанце на другој стани, а Милица Бојовић и Александра Катанић одговориле за 55-54. Радивој Кораћ је имао 37 секунди за напад, није искористио своју шансу, али додавање Невене Наумчев није завршило у рукама Александре Катанић, па је Јелићева фаулирана на 7.6 секунди пре краја и ишла је на линију пенала. Била је половична за 55-55 и Звезди је остао кратак напад за победу. Наумчев је извела до Александре Катанић, она је додала Снежани Богићевић, која је фаулирана 1.7 секунди пре краја. Погодила је прво слободно бацање, друго промашила и време је истекло, па је почело велико славље Црвене звезде за 44. трофеј у историји клуба!

Најефикаснији појединац финалног сусрета била је Мина Ђорђевић са 16 поена, 14 је убацила Милица Бојовић, 11 Снежана Богићевић.

Најбољи стрелац финалне утакмице је Мина Ђорђевић, кошаркашица Црвене звезде Комбанк, која је постигла 16 поена. Награду јој је уручио Јовица Антонић, помоћник селектора сениорске мушке репрезентације Србије Александра Ђорђевића.

Златне медаље победнику Купа екипи Црвене звезде Комбанк уручили су Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије и Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

Пехар у трајно власништво победнику Купа Црвеној звезди уручио је Борис Васојевић, син Милана Циге Васојевића. Велики прелазни пехар кошаркашицама Црвене звезде Комбанк уручио је Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије.

Након освајања трофеја Александра Катанић је изјавила:

– „Јако неизвесна утакмица, право финале… Мало смо лошије ушли у меч, али упели смо да надокнадимо минус у трећој четвртини и на једну лопту преломимо ову утакмицу и победимо. Ово је само подстек да радимо још више, овај трофеј треба мало да нас погура пред Фајнал фор регионалне лиге и наш плеј-оф, да освојимо још један трофеј.“

Драган Вуковић:

– „Честитам Кораћу на одличној игри. Њихови ниски играчи су искусни и правили су нам доста проблема. Држали су под контролом целу утакмицу, али смо на нашу енергију и мало више среће дошли до победе. Срећа је много битна у овом спорту, посебно када игају две изједначене екипе. Победили су нас пре седам дана у првенству, а сада смо били бољи за баш тај један поен. Нисмо се адаптирали на њихову агресивну игру, када смо то решили почели смо да узвраћамо на прави начин. Кораћ је последњим шутем био жртва свог квалитета, те агресивне одбране са руком на лопти, што им је пре последњег напада донело доста тога доброг.“

Нема пуно времена за одмор и славље. Црвено-беле већ наредног викенда очекује завршни турнир WABA лиге у Цељу, а противник у полуфиналу је Будућност Бемакс.

Лозница, Хала: „Лагатор“, Гледалаца: 1.800
ККЖ Црвена звезда Комбанк: Наумчев 3 (3ск), Чубра, Тешић, Богићевић 11 (5ск 2ас 2укл), Зукановић, А.Катанић 7 (6ск), И.Катанић 5 (6ск 7ас 3укл), Дешић, Бојовић 14 (2ск 3ас 2укл), Ђорђевић 16 (7ск), Мишељић (2ск), Вуловић.

Скочи на траку са алаткама