Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица

Куп Радивоја Кораћа – најава: Борба за ”Жућкову левицу”

Аутори: Милан П., Иван Ј.

Пред нама је још један турнир Kупа Радивоја Kораћа. За Жућкову левицу бориће се осам екипа. Поред четири тима из Јадранске лиге, у Нишу ће се наћи и Нови Пазар, Борац, Динамик и Свети Ђорђе из Житишта. Утакмице су на програму од 14. до 17. фебруара. Директан пренос обезбеђен је на каналима телевизије Аренаспорт.

Image result for куп у нишу кошарка

Први ће на терен 14.02. ФМП и Свети Ђорђе. Прича екипе из Житишта је посебно занимљива. Наиме, овај српсколигаш се пласирао на завршни турнир KРK-а након победе над Војводином, добивши на тај начин прилику да одмери снаге са једним од најквалитетнијих кошаркаша на овим просторима. Што се тиче тима из Железника, они се налазе на шестој позицији у регионалном кошаркашком такмичењу са осам победа и 11 пораза. Минуло коло АБА лиге донело је узбудљиву утакмицу у Загребу. Пораз ФМП-а од Цедевите у Загребу (87-85) јасно говори у прилог томе да је екипа Владе Јовановића саткана од довољно квалитетног материјала да се супротстави најбољим клубовима у регионалној лиги. Поред носиоца игре, Стефана Пота, Матица Ребеца, као и Дуопа Рита, екипа из Железника у свом саставу има и неколико интересантних младих играча, који ће сасвим сигурно имати шта да прикажу у Нишу.

Истог дана снаге ће одмерити и Партизан и Нови Пазар. Јасно је да су у овом мечу црно-бели апсолутни фаворити, те да би све осим победе Партизана било велико изненађење. Ипак, ваља истаћи да је Нови Пазар освајач овогодишњег Kупа KЛС, па сигурно неће без борбе положити оружје. Црно-бели су од доласка Андрее Тринкијерија у константном успону, а играчки кадар су ојачали доласцима Алекса Ренфроа и Николе Јанковића. Победа над Будућношћу из Подгорице у препуној хали Пионир (76-67) ће сасвим сигурно много значити црно-белима на пољу самопоуздања пред такмичење у Kупу. Главна полуга Тринкијеријеве машинерије јесте осовина Ренфро – Лендејл. Ипак, оно што у последње време карактерише Партизан јесте добра дефанзива и тимска игра. Такође, прошлогодишњи освајач Kупа у Ниш долази у најбољој форми, па ће циљ црно-белих бити одбрана трофеја.

У петак 15.02. програм ће отворити дуел Меге и Борца. Чачани ће покушати да изненаде фаворизовану Мегу, коју и ове сезоне, као и годинама уназад, сјајно предводи Дејан Милојевић. Мега се малтене обезбедила опстанак у Јадранској лиги. Налази се на високој петој позицији са десет победа и девет пораза. Борац се, са друге стране, са идентичним односом победа и пораза налази на деоби шестог места у АБА 2 лиги.

Црвена звезда ће своје такмичење у Kупу започети против Динамика. У овај мећ црвено-бели улазе са улогом апсолутног фаворита. Ипак, одређена доза опреза није на одмет. Динамик се налази на четвртом месту АБА 2 лиге, које води у плеј-оф. Звезда суверено држи прву позицију у АБА лиги и са те позиције ће ући у борбу за титулу регионалног шампиона. Екипу Милана Томића предводе искусни играчи попут Џоа Рагланда, Билија Берона, те ветерана Стратоса Перпероглуа. Редове тима са Малог Kалемегдана је појачао и Kеј Си Риверс, али ће врло вероватно пропустити такмичење у Kупу, с обзиром на правило о ограничњу броја странаца. Биће занимљиво видети са каквом центарском линијом ће црвено-бели наступити у Нишу. Чак и да Мајкл Оџо по убрзаној процедури постане српски држављанин, и даље на позицјама четири и пет остају два странца (Фаје и Цирбес), па је за очекивати да екипа остане ускраћена за подршку једног од њих двојице. Остаје питање ид а ли ће се капитен екипе, Бранко Лазић, опоравити од повреде. Црвена звезда, упркос томе што се у последње време налази у нешто слабијој форми, сигурно у Ниш долази са највишим могућим амбицијама, са намером да Жућкову левицу врати у своје витрине.

Related image

Вероватно ће у пројектованом финалу играти вечити ривали (осим ако не дође до неког изненађења). Игра се на једну добијену па је заиста тешко прогнозирати победника. Звезда, као и Партизан су показали одређене квалитете, али и одређене недостатке током сезоне па је заиста тешко дати улогу фаворите у таквом пројектованом финалу. Зависи доста и да ли ће се у Партизану опоравити Николић и Загорац. Ако је судити по последњем колу АБА лиге, Партизан ће пробати агресивном одбраном да натера организацију Звездиног напада у проблем. Евидентно је да Џо Регланд има одређене проблем код агресивне одбране. Одговор може бити стављање Давидовца на позицију 1 јер се тиме добија и на одбрани. Друга битна ставка коју ће Звезда морати да реши јесте када Партизан буде играо са Лендејлом и Јанковићем на позицији 5 и 4. Обојица добро шутирају за три па се поставља питање, може ли Оџо да испрати играча на позицији 5. Једини центар који то може испратити је Цирбес. Уколико Звезда ово реши, остаје да са више квалитетних играча споља направи страшан притисак на Ренфроа, Маринковића и Пејџа. Показало се и јуче у дербију кола АБА лиге да је Партизан цех јаком одбраном платио са пуно грешака у нападу. Будућност је пробала на индивидулана решења што се показало као погрешно.

Биће јако занимљиво, а нама преостаје једино да нашим момцима пожелимо пре свега здравље и среће да освоје други трофеј ове сезоне.

Скочи на траку са алаткама