Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Crveno-beli ubedljivi na početku Superkupa

Izvor: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Olimpiju u četvrtfinalu Superkupa ABA lige. Crveno-beli su bili bolji od slovenačke ekipe rezultatom 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9) i zakazali duel sa Cedevitom u polufinalu.
Košarkaši Crvene zvezde mts trijumfalno su započeli debitantski nastup na Superkupu ABA lige. Crveno-beli su u četvrtfinalu u Laktašima savladali Olimpiju rezultatom 86:60.
Trener Milan Tomić je pružio priliku svima koji su se našli u rosteru za današnji meč, a minutaža je bila gotovo ravnomerno raspoređena što je i značajno s obzirom da će crveno-beli igrati ’’dan za dan’’. Već sutra ih očekuje polufinalni duel sa Cedevitom, u istom terminu i u istoj dvorani.
Meč protiv Olimpije crveno-beli nisu započeli sjajno jer je rival ubacio čak 28 poena u prvoj deonici. Ipak, naredni tok meča pokazao je da je izabranicima trenera Tomića samo bilo potrebno malo vremena da pronađu ritam. U drugoj četvrtini rezultatski povratak je režirao Stratos Perperoglu serijom poena, uz konstantno dobrog Džoa Reglanda i sve raspoloženijeg Maika Cirbesa. Do odlaska na veći odmor Zvezda se vratila u egal, a drugo poluvreme pokazalo je crveno-bele u najboljem ruhu.
Čvrsta odbrana kreirala je mnoštvo lakih poena. Iako do tada šuterski raspucani, Slovenci, nisu više imali nikakvih rešenja za granitnu defanzivu Crvene zvezde. Perperoglu, Regland i Cirbes dobili su podršku svih svojih saigrača. Kapiten Branko Lazić je predvodio granitnu odbranu koja je svela Olimpiju na svega 18 poena do kraja meča, a u napadu su redom rešetali Beron, Ristić, Odžo, Faje, Radanov, Čović…
U završnici trećeg perioda Bili Beron je vezao dve trojke, a Ristić pogodio dva puta i crveno-beli su napravili seriju 11:3 koja im je donela prednost od devet poena pred poslednji kvartal – 60:51.
Ristić je poenim otvorio i poslednji period, a Čović poenima sa linije penala i prvu dvocifrenu prednost Crvenoj zvezdi. Odbrana je dolivala sigurnost, a serija se nastavljala. Na dva minuta pre kraja Ognjen Dobrić je pogodio trojku koja je i donela Zvezdi najveće vođstvo 86:58. Do kraja je ekipa iz Ljubljane uspela samo da smanji prednost.
Crvena zvezda mts – Olimpija 86:60 (20:28, 20:14, 20:9, 26:9)
Crvena zvezda mts: Regland 11 (5as), Radanov 5 (5as), Čović 5, Perperoglu 11 (6sk), Lazić, Faje 9 (8sk, 4as), Beron 12, Dobrić 3, Ristić 10, Simanić, Cirbes 14 (5sk), Odžo 6.
Milan Tomić:
’’Jedna od mojih primedbi je što smo primili 28 poena u prvih deset minuta, ni od koga. Olimpija je jedan kvalitetan tim, ali 28 poena je previše. Rekao sam im u svlačionici da ako ne igraju odbranu agresivno i blizu, napraviće faulove. 
Nisam zadovoljan utakmicom. Rezultat izgleda mnogo drugačije, ali Crvena zvezda mora da podigne nivo ekipe od prvog do 40 minuta. Evrokup je mala Evroliga i ima dosta jakih ekipa, a i ABA liga je mnogo jača nego prošle godine. Moramo da budemo skoncentrisani. Nemam zamerki za Simanića, radiću sa njim i ja vam dajem reč da će on postati igrač i biće vodeći igrač Crvene zvezde u godinama koji dolaze. 
Ima dosta igrača kojima je potrebna pomoć stručnog štaba i mi ćemo raditi sa njima. U drugom poluvremenu smo čitali igru mnogo bolje. Oni su igrali sa iskakanjem i preuzimanjem, ali mislim da smo odigrali bolje u odbrani, a samim tim u traniziciji i kontranapadu. To je ono što ja želim. Želim više od 50 odsto poena u tranziciji. Nijedna pobeda se ne gradi u prvih deset minuta. Pobeda se gradi od prvog do poslednjeg minuta. Zadovoljan sam borbenošću igrača, pogovotovo Brankom (Lazićem) koji je odigrao fenomenalno. I on je promenio ritam utakmice sa Radanovim u odbrani.
Nećemo gledati skauting Cedevite sutra. Gledaćemo prvih deset minuta ove utakmice. Time ćemo mnogo više naučiti’’
Скочи на траку са алаткама