СДЦЗ Хокеј

Sećanja: KHK Crvena zvezda – HK Olimpija 7:4 (video)

Autor: CZBG

Hokejaški klub Crvena zvezda doživljavao je zvezdane trenutke te davne 1984/85 sezone. Bila je to jedna od njaboljih, ako ne i najbolja, sezona u istoriji našeg hokejaškog kluba i pored toga što na samom kraju titula prvaka države nije bila osvojena. Uredništvo našeg portala je pokušalo da osveži ta sećanja kroz intervjue sa bivšim igračima našeg kluba (Sekelj, Kovač, Georgijević, Koljenšić, Čečen, Pašić, Grof, Lazarević, Kosović, Plaović i Mitorvić), a nadamo se da ćete uskoro imati priliku da pročitate intervjue i sa Aleksandrom Jankovićem (kapitenom iz te sezone), kao i tadašnjim golmanom Ivanom Tomićem.

Upravo je gospodin Aleksandar Janković bio taj koji nam je omogućio da dođemo u posed velikog broja novinskih članaka, a posebno želimo istaći da smo preko njega došli u posed i nekoliko videa od kojih vam trenutno predstavljamo utakmicu Crvena zvezda – Olimpija 7:4 (1:1, 4:2, 2:1).

Foto: Aleksandar Janković, CZBG

Crvena zvezda je te sezone igrala maestralno. Protiv zmajčeka, koji su prethodne sezone osvojili šampionsku titulu, Zvezda je po prvi put slavila u Tivoliju i tada su slovenački novinar pisali da je Zvezda nova “velesila”. Nadali su se ljubljanski zeleni da će se u Beogradu revanširati crveno-belima, ali Zvezda je za Olimpiju bila prevelik zalogaj. Pokojni predsednik Crvene zvezde, čuveni Momčilo Moša Atanasijević, učinio je sve kako bi stvorio moćnu ekipu. I ne samo da je uspeo u tome, nego je bio na korak od sna sa istom. Te sezone je sve prštalo, kako na ledu, tako i na tribinama. Mnogi nisu mogli da uđu u ledenu halu Pionir jer nije bilo dovoljno mesta da primi sve ljubitelje hokeja i navijače Crvene zvezde. Jedna od tih utakmica je bila i ova, sa Olimpijom.

Već u prvoj trećini, i jedni, i drugi su krenuli žestoko. Olimpija dolazi do brzog vodstva preko Blaža Lomovšeka, ali Zvezda uspeva da izjednači fantastičnim udarcem Majka Kroulija. Na ledu je sve sevalo. Igrači su uklizavali jedni drugima, bilo je bodičeka, pa i tuče…svega onoga što jedna hokejšaka utakmica treba da sadrži.

Druga trećina počinje još žešće. Darko Prusnik, koji je inače po vokaciji golman, ovu utakmicu je igrao kao napadač, prednjačio je u gruboj igri, a to se posebno nije svidelo Niku Pašiću, jugo-kanađaninu, koji je u jednom trenutku ušao u okršaj sa Slovencom. Publika je proključala. Pionirom se orilo “Nikola Pašić”. Evo kako je taj dvoboj video i sam Pašić:

Borba (tuča) sa Prusnikom je izgledala kao ples dva ruska medveda. Navijači su bili sjajni, glasni i sa dosta energije. Utakmica je takođe bila veoma uzbudljiva, a u hali je bila odlična atmosfera. Za nas hokejaš to je bilo zadivljujuće. To ti jednostavno uliva energiju i tera te da budeš još uporniji, čak i ako si u protivničkoj ekipi.

Nakon tog duela Zvezda kreće još ofanzivnije i Jože Kovač dovodi crveno-bele u vodstvo od 2:1. Nisu se ljubljančani predavali i preko Pavlina dolaze do poravnanja 2:2. Ali Zvezda tada pojačava pritisak na gol Domine Lomovšeka i golovima Ričarda Vilijamsa i Matjaža Sekelja dolazi do velike prednosti od 4:2. Moramo istaći i da je Ivan Tomić odlično branio, u nekim trenucima bravurozno, kao fudbalski golman. Ipak, Olimpija se nije predavala i golom Darka Prusnika smanjuje na 4:3. Ali Zvezdu to nije poremetilo. Nakon odlične akcije Nikola Pašić dovodi crveno-bele u vodstvo od 5:3. Na ledu su i dalje sevale varnice, bilo je isključenja, a u jednom trenutku je izbila tuča između Zvezdinog beka Majka Kroulija i Ogrina. Publika je bila u ekstazi. Zvezda je nastavila sa opsedanjem gola Olimpije, ali je rezultat do kraja druge trećine ostao nepromenjen.

Evo kako je Vanja Čečen, u privatnom razgovoru, šaljivo opisao duel Pašić – Prusnik:

Pa, za to ti treba “deseterac”. Namerio se junak na junaka. Vuče Nik, al’ vuče i Prusnik. Bela pena im na usta izlazi. Ne veruju ni jedan, ni drugi šta ih je zadesilo 🙂
A što se tiče utakmice i hokeja tada, vrlo je interesantno sa aspeka razvoja kokeja generalno pogledati kako je to izgledalo. Oprema, tehnika, golmani i njihov stil.

Poslednji period igre Crvena zvezda je započela sa igračem manje, ali se uspešno branila i nije dozvolila ljubljančanima da smanje rezultat. A onda je sevnula kontra koju odličnim udarcem završava Miloš Piperski i rezultat je 6:3 za Zvezdu. Mogla je Zvezda i do vodstva od 7:4, Domine Lomovšek je odlično odbranio te udarce. Nedugo zatim Ogrinc uspeva da smanji na 6:4, ali Jože Kovač fantastičnim udarcem postavlja konačan rezultat 7:4 za Crvenu zvezdu.

Za kraj pogledajte i poslušajte kako su navijači Crvene zvezde, oduševljeni igrom svojih ljubimaca, skandirali “šampioni, šampioni”.

Bile su to lepe godine i neka lepa tj. lepša vremena.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама