Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda u finalu Superlige Srbije

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts plasirali su se u finale Mozzart Superlige Srbije. Crveno-beli su bili bolji od Mega Leksa u Sremskoj Mitrovici u drugom polufinalnom meču plejofa rezultatom 75:84 (20:28, 13:19, 27:20, 5:17).
Košarkaši Crvene zvezde mts izborili su priliku da brane trofej namenjen prvaku Srbije. Crveno-beli su iskoristili prvu meč loptu i u drugom meču polufinalne serije Mozzart Superlige Srbije savladali Mega Leks rezultatom 84:75. Zvezda je na taj način slavila 2:0 i čeka svog rivala u finalu prvenstva Srbije, a protivnik će joj biti bolji iz drugog polufinalnog para u kom se sastaju FMP i Partizan Nis.
Zvezda je od početka do kraja meča kontrolisala utakmicu, tokom najvećeg dela meča imala prednost i može se reći prilično rutinski savladala Mega Leks. Rutinski da, ali ne i lako. Crveno-beli su protiv sebe imali veoma motivisanog rivala koji je želeo da bar produži seriju. Ipak, Zvezda je imala jasan cilj i njemu je težila tokom čitavog meča. Iskoristila je prednost u reketu, odigrala odbranu na prepoznatljivom nivou u poslednjoj deonici, a Čarls Dženkins je povukao kada je bilo potrebno i serijom poena u završnici meča prelomio meč u korist svoje ekipe.
Na početku meča igralo se u žestokom ritmu. Obe ekipe trudile su se da ubrzaju napade koliko je to moguće i tražili brza rešenja. Crveno-beli su se i ovom meču opredelili da teret napada spuste pod obruč. Baš kao i u prvom polufinalnom meču, blistao je Kuzmić. Centar crveno-belih je u ranoj fazi meča zabeležio osam poena, a gde je on stao, nadovezao se Tompson koji je za šest minuta na parketu upisao sedam koševa.
Ipak, motivisani domaćin je parirao. Za to je bio zadužen odličan šut iz igre Mega Leksa pa je prva četvrtina okončana sa velikim brojem poena. Zvezda je u tom odnosu snaga bila za nijansu bolja i nakon prvih deset minuta imala dva poena prednosti (26:28).
Druga deonica donela je nešto drugačiju igru. Crveno-beli su zaigrali agresivnije u odbrani i usporili ritam meča. Za sedam minuta igre u nastavku Mega Leks je uspeo da postigne šest poena pa je nakon zakucavanja Milka Bjelice Zvezda stekla prvo dvocifreno vođstvo (32:42). Domaćin je preko Jaramaza pokušala da se rezultatski vrati u egal, ali su crveno-beli odgovorili i zadržali visoko vođstvo pred veliki odmor – 39:47.
Zvezda je odlično započela drugu deonicu. Predvodio je Milko Bjelica sa dve brze trojke, a nakon poena Luke Mitrovića crveno-beli su stekli najveće vođstvo – 43:58. Ipak, Mega Leks nije odustajao. Jaramaz je pokrenuo seriju sa pet brzih poena, nastavio je Rebić, a onda je domaćin sa još dve trojke produžio seriju na 16:0 i stekao prvo vođstvo posle dugo vremena (59:58).
Izuzetno važnu trojku pogodio je tada Branko Lazić, karakteristično iz svog ugla.  Usledili su poeni Tompsona i Gudurića pa je Zvezda povratila sigurno vođstvo – 59:65. Međutim, na seriju crveno-belih odgovor je ponovo imao domaćin pa je u nastavku viđena rezultatska neizvesnost. Zvezda je na poslednju pauzu otišla sa minimalnim vođstvom – 66:67.
Crveno-beli su ušli odlučnije u poslednju deonice. Odbrana predvođena Brankom Lazićem je bila znatno agresivnija i to se odrazilo i na rezultat. Nakon Gudurićeve trojke, prve na utakmici crveno-beli su otišli na plus šest (68:74). Ipak, Zvezda je propustila nekoliko prilika da se rezultatski odvoji, a odgovorio je Mušidi svojom trećom trojkom.
Zvezdino vođstvo je čuvala izvanredna odbrana, a nedostajalo je da se razigra neko u napadu. Crveno-beli su kreirali dobre pozicije, ali lopta praktično nije želela u koš. Nešto lošiji napadački niz prekinuo je Čarls Dženkins sa dva karakteristična polaganja. Izabranici Dejana Radonjića su na dva i po minuta pre kraja imali sedam poena viška i dobru situaciju da zabeleže novi trijumf (71:78).
Odlična odbrana bila je zadužena da se meč rutinski privede kraju. Mega Leks je ubacio samo pet poena u poslednjem kvartalu i Zvezda je sigurno obezbedila trijumf koji je značio i plasman u finale Mozzart Superlige Srbije.
Mega Leks – Crvena zvezda mts 75:84 (20:28, 13:19, 27:20, 5:17)
Mega Leks: Mušidi 9 (6sk), Rebić 12 (5sk, 4as), Čarapić 2, Jaramaz 14, Spasojević 13, Musić, Čančar, Simeunović 9 (5sk), Novak 8 (11as, 7ul), Kapetanović, Samardžiski 8 (4sk).
Crvena zvezda mts: Volters, Tompson 15 (6sk), Dangubić 6, Mitrović 9 (6sk), Lazić 7, Dobrić, Simonović, Dženkins 14, Gudurić 7 (5as), Jović 7 (5as), Kuzmić 10, Bjelica 9 (4sk).

 

Скочи на траку са алаткама