Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Poraz Zvezde u derbiju

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju Partizan u ’’večitom derbiju’’. Nakon neizvesne završnice domaćin je bio bolji rezultatom – 78:77 (16:21, 22:20, 18:21, 22:15).
Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da trijumfuju u 9. kolu Mozzart Superlige Srbije. Bolji u ’’večitom derbiju’’ bio je Partizan Nis rezultatom 78:77.
Zvezda je kontrolisala utakmicu i čuvala vođstvo 40 minuta, a odluka je pala u samoj završnici. Crveno-beli su imali dominaciju u skoku, odbrana je bila na solidnom nivou tokom većeg dela meča, ali je za pobedu nedostajalo više koncentracije.
U utakmici sa puno kontakata, faulova i slobodnih bacanja, bolje se snašao domaćin i slavio. Razlog poraza Crvene zvezde mts može se pronaći u izvođenju slobodnih bacanja – svega 48 odsto, 16 od 33.
Važno je reći da je Zvezda sačuvala razliku stečenu u prvom derbiju u Mozzart Superligi Srbije. Tada su crveno-beli bili bolji rezultatom 85:74 te se nalaze u dobroj poziciji za osvajanje prvog mesta na kraju ligaškog dela sezone.
Zvezda je silovito počela utakmicu. Trojke Dženkinsa i Jovića, a odmah potom i poeni iz prodora plejmejkera crveno-belih doneli su Zvezdi vođstvo 8:0. Odbrana je u početku meča bila besprekorna. Partizan nije pogodio iz igre gotovo devet minuta, prednost je išla i do plus 11 (15:4), a nešto slabije izvođenje slobodnih bacanja koštalo je izabranike Dejana Radonjića i ubedljivijeg vođstva.
U završnici perioda Partizan je uz pomoć šuta za tri uhvatio priključak, ali je Nejt Volters uz gotovo zvuk sirene pogodio flouter o tablu sa puno osećaja i postavio konačnih 21:16 na kraju prve deonice.
Seriju Voltersa produžio je Simonović sa pet uzastopnih poena, trojka pa zakucavanje iz odlične odbrane. Usledila je trojka Dženkinsa, a onda i zakucavanje Tompsona iz nove ukradene lopte. Zvezda je serijom 12:2 došla do najvećeg vođstva (31:18).
Partizan je uzvratio serijom 8:1, a onda se ušlo u znatno sporiji ritam. Česti faulovi sekli su ritam meča i vodili igrače ekipe često na liniju penala. Sa slobodnih bacanja je domaćin bio uspešniji, Zvezda je u završnici druge deonice imala čak devet promašenih penala (šest od 15) i to je bio najveći razlog što je domaćin prišao na samo pola koša zaostatka (39:38). Ipak, Dangubić je zadržao smirenost sa linije penala i odvojio svoju ekipu na tri razlike pred veliki odmor (41:38).
U nastavku je i dalje ritam utakmice bio spor, sa mnogo kontakata i faulova. Zvezda je tragala za bržom igrom iz dobre odbrane i u drugoj polovini trećeg kvartala došla do iste. Seriju je pokrenuo raspoloženi Simonović. Vezao je pet poena, a onda je Volters pogodio za tri. Iz dobre odbrane stigla je i nova trojka Simonovića koji je na svom kontu već imao 16 poena, a crveno-beli su ponovo imali dvocifreni višak (57:47). Partizan je sa linije penala na kratko prekinuo seriju, ali je onda nakon fantastičnog napada Volters pogodio novu trojku za plus 12 (60:48).
Ipak, Hečer je pogodio dve trojke u kratkom roku i prepolovio prednost pred ulazak u poslednju deonicu (62:56).
I u poslednjoj četvrtini se situacija nije puno promenila. Veliki broj faulova i slobodnih bacanja sekli su ritam utakmice, a borba se rasplamsala tek u završnih dva minuta. Seriju trojki otvorio je Marko Gudurić, a uzvratio je Novica Veličković. Potom je Simonović pogodio za tri pa isto uradio Hečer te se u poslednji minut ušlo pri rezultatu 74:73. Odgovornost je preuzeo Dangubić i pogodio karakterističan šut sa poludistance 76:73. Međutim, 12 sekundi pre kraja Mihajlo Andrić je pogodio trojku za izjednačenje i to prvo u meču!
Partizan se odlučio da pravi faul, Gudurić bio polovično precizan, a Veličković je uz zvuk sirene pogodio za pobedu domaćina.
Partizan Nis – Crvena zvezda mts 78:77 (16:21, 22:20, 18:21, 22:15)
Partizan Nis: Ratkovica 7, Vrabac, Jovanović, Marinković 5, Veličković 16 (7sk), Majstorović 8, Birčević 12, Koprivica, andrić 12, Hečer 16, Karahodžić, Luković 2.
Crvena zvezda mts: Volters 10, Tompson 3, Dangubić 9 (5sk), Mitrović, Lazić, Dobrić 1, Simonović 29 (5sk), Dženkins 6, Gudurić 13, Jović 6 (5as), Kuzmić 9 (7sk), Bjelica.

 

Скочи на траку са алаткама