Кошарка Кошарка/Вести

Nebojša Čović: Ne krijem, želimo na F4 u Beogradu

Izvor: SportKlub

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je u intervjuu za sportnetwork.rs o aktuelnoj sezoni, ali i o narednoj.

Nebojša Čović

Srpski i regionalni šampion blistao je ove sezone u Evroligi, ostvario je 16 pobeda i nesrećno mu je izmaklo mesto u četvrtfinalu.

Što se tiče ABA lige, Zvezda je odbranila titulu, a Čović ne krije da će crveno-beli pokušati naredne sezone da se domognu završnog turnira u najjačem evropskom takmičennu koji se održava u Beogradu.

“Na prvom mestu, moram da podsetim da aktuelna sezona još nije gotova i da u domaćem prvenstvu imamo najviše ambicije. Dosadašnji deo sezone karakterisan je izuzetno dobrim rezultatima, osvojen je Kup, kao i prvo mesto u ABA ligi koje obezbeđuje kontinuitet u Evroligi. U Evroligi smo bili deveti, sticaj okolnosti je doveo do toga da jedino Zvezda sa 16 pobeda nije mogla u plej-of, ali to je sport i to je lopta, koja je okrugla. Nemamo nijedan razlog za nezadovoljstvo“, rekao je Čović.

Ističe da su u klubu stekli veliko iskustvo igrajući novi format Evrolige ove sezone.

“Stečeno iskustvo je u svakom slučaju veliko i veoma će koristiti u smislu projektovanja i sledeće sezone, u kojoj očekujemo iste formate, Evroligu sa 16 klubova, a videćemo da li će ABA liga imati 12 ili 14 učesnika. Analizirajući kako će se na sve to odraziti i FIBA prozori, postaje očigledno da FIBA nema ni snage, ni energije, ni vizije. NBA je, primera radi, odbio da dopusti svojim igračima učešće u kvalifikacijama. Ne znam kako će sve to izgledati, jer su tu onda očigledna ograničenja i za igrače i za trenere, ako imaju obaveze i prema nacionalnim selekcijama. Naš stav je da gledamo prioritet naših nacionalnih selekcija. Da li ćemo uspeti da sve to ispunimo? Videćemo kakvi će biti kalendari… Takođe, veoma je važno da smo stekli sliku i o tome koliki nam je roster potreban i za sledeću sezonu”.

“Videćemo i kakve transformacije će biti u Evroligi. Ne očekujem ih u narednoj sezoni, ali za kasnije, da. Značajan faktor kako formiramo ekipu je i fajnal for u Beogradu. Bio bih neiskren kada bih rekao da nemamo ambiciju da dođemo do fajnal fora u našem glavnom gradu. Za to su potrebne i neke druge aktivnosti kako bi se jedan takav plan složio. Crvena zvezda je uz veliku pomoć grada Beograda i Vlade Srbije, ali i zahvaljujući svega urađenog na terenu, postala značajan partner Evrolige. Dodeljivanje fajnal fora doživljavamo kao nešto što smo svi mi zajedno uspeli da uradimo. To je sjajan događaj za naš grad i državu“.

[youtube id=”mHJu6vdZ__Y”]

Zvezda već godinama igra u paklenom ritmu, a ove sezone je dodatno povećan broj utakmica.

“NBA je na 80, 85 mečeva. Mi ćemo doći do toga. Tu je i organizacija putovanja na koje se troši jako puno vremena. Zatim iskustvo po pitanju broja igrača koji bismo trebali da imamo u sastavu. Videćemo i kakva će biti naša domaća liga. Mislim da u Srbiji nećemo napraviti grešku koja je napravljena u Hrvatskoj i Sloveniji, a to je inaćenje i pravljenje paralelnih liga. Ali, to je njihov problem. U svakom slučaju, dosta smo naučili u ovoj sezoni i to ćemo koristiti.”

Ideja je kao i prethodnih godina da se veći deo tima i stručni štab sačuva.

“Rano je, ali okvirna strategija je poznata. Sačuvaćemo jezgro tima zbog kontinuiteta. Isto važi i što se tiče stručnog štaba, odnosno bar su nam takva razmišljanja. Pravićemo tim u skladu sa željama i realnim mogućnostima. Želja je pokušati doći do Fajnal-fora, koji će biti održan u Beogradu. To znači da želimo da napravimo što bolji rezultat u Evroligi, da ponovo ostvarimo cilj osvajanja ABA lige, a za sve to su potrebni uslovi. A, ti uslovi zavise od finansija i to već moramo zajednički da procenjujemo, jer Zvezda nije privatni, ni lični klub, ona daje veliki doprinos i Beogradu i Srbiji. Kada pogledamo sezonu 16/17, mi smo jedini klub koji je ostao u Evropi do aprila. Sticajem okolnosti, mada ima i malo ‘više sile’, nismo ušli u plej-of.”

On je ponovio ideju da se formira drugi rang takmičenja u ABA ligi, a u planu je i takmičenje u mlađim uzrastima.

“Zvezda će od naredne sezone ABA lige imati predsednika u regionalnom takmičenju. Nećemo se vraćati na romantična vremena. Videćemo da li će biti 12 ili 14 klubova, a sigurno je da će se igrati plej-of a ne fajnal-for. Želimo drugu regionalnu ligu koja ima funkciju razvoja i domaćih takmičenja. Ambicija svih nas, u sklopu oživljavanja košarkaških centara, jeste mogućnost pravljenja ‘B’ ABA lige. Mislim da je to perspektiva nečega što bi trebalo svi zajedno da uradimo. Imamo predviđene projekte i videćemo. Sve će se znati do kraja juna, kao i sve o razrađenom projektu Juniorske ABA lige. I o njemu ćemo diskutovati i mislim da će o njoj biti reči na narednoj Skupštini ABA lige. Moramo da pravimo nove koncepte i da očuvamo regionalnu ligu, koja nam je potrebna, ali regionalna liga koja ima i razvojnu funkciju domaćih liga. Imamo taj prostor i možemo to da napravimo i kroz forsiranje podmladaka”.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама