Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda sigurna u prvom KLS derbiju

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su rutinsku pobedu u prvom ovogodišnjem derbiju u Košarkaškoj ligi Srbije.

U atmosferi krcatog „Pionira“ savladan je večiti rival rezultatom 85:74.

Početak utakmice obeležila je paklena odbrana Crvene zvezde. U već prepoznatljivom EL ritmu, momci Dejana Radonjića su vršili ogroman pritisak na prenos lopte i liniju dodavanja gostujućih igraca, što je stvorilo ogroman problem u njihovoj organizaciji napada. Branko Lazic je odigrao vrhunsku „dinaj“ odbranu na Hečeru, dok su Dženkins i Dangubic vrebali na liniji dodavanja i učinili pas igru gostiju gotovo nemogućom. Rezultat toga je serija Crvene zvezde od 12:0 u prvih 4 minutra igre. Prvi koš za goste postiže Luković, tek posle prvih izmena koje je načinio Dejan Radonjić na polovini prve četvrtine. Svoju dobru partiju u tom delu utakmice, Luković je potvrdio sa dodatnih 5 poena (postigao 7 od prvih 9 poena gostiju). Još neko vreme se igrala „normalna“ košarka, dok na scenu nisu stupili arbitri i svojim odlukama učinili utakmicu „negledljivom“. Delioci pravde su u prvom poluvremenu dosudili 31 faul, od kojih minimum 8 nepostojećih, i to sviranje „mrkog pogleda“, iseklo je košarkaše našeg kluba i usporilo ritam utakmice. U takvom ritmu bolje su se snašli gosti (čemu je i kumovao veliki broj promašenih slobodnih bacanja našeg tima) i u 14. minutu utakmice dolaze do prvog od 2 izjednačenja u celokupnoj utakmici. Branislav Ratkovica je doneo tečniju igru gostiju i zajedno sa Veličkovićem kreirao pomenuto izjednačenje. Međutim, kapiten Luka Mitrović veže dvije trojke i vraća prednost domaćinima za konačnih 42:38 na kraju prvog poluvremena.

Drugo poluvreme nam je ponovo pružilo igru koja je počela ličiti na košarku. Utakmica je dobila na ritmu, a razigrao se i Dženkins (postigao 14 od ukupno 15 poena  u drugom delu igre), koji je uz Mitrovića nosio igru domaćina. Na krilima ova dva košarkaša, Zvezda ponovo odlazi na dvocifrenu prednost (12 poena razlike), ali Partizan reaguje i smanjuje na -6. Međutim to je bilo sve od gostiju, koji su očigledno izgubili dah u poslednjoj deonici igre i za veću pretnju jednostavno nisu imali ni snage a ni recept u igri. Ipak su pokušali agresivnom igrom da koliko toliko smanje razliku ali naši košarkaši su rutinski priveli utakmicu kraju za konačnih +11.

U redovima apsolutnog šampiona Srbije i regije, najbolji je bio Luka Mitrovic sa 17 poena, 4 skoka i 4 asistencije. Pratili su ga Dženkins sa 15 poena i čak 9 asistencija, dok je Volters dodao 10 poena, 5 skokova i 4 asistencije. Dobar je bio i Kuzmić sa 14 poena i odličnom defanzivnom rolom u pojedinim deonicama utakmice.

Kod gostiju istakli su se krilni centri Birčević sa 16 i Veličković sa 13 poena. Dok je Luković bio najefikasniji sa 17 poena.

Crvena zvezda je tako zabeležila možda i ključnu pobedu u borbi za prednost domaćeg terena u plej ofu i jasno dala do znanja ko je glavni favorit za titulu.

Pomalo neverovatno zvuči da je naš tim rutinski dobio utakmicu u kojoj je imao manje skokova od protivnika i gde je promašio čak 12 slobodnih bacanja, uzevši u obzir da se naša igra zasniva na skoku, tranziciji i jakoj odbrani. Ali sa druge strane, čak 10 asistencija više i mnogo bolji postotak suta za 2 poena govori da je Zvezda jednostavno bolji tim od Partizana.

Sledeću utakmicu naš tim igra protiv FMPa, u subotu u 15h.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN 85:74 (23:16, 19:22, 23:18, 20:18)

Dvorana Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 5.000
Sudije: Vojinović, Glišić, Nikolić.

CRVENA ZVEZDA: Volters 10, Tompson -, Dangubić 9, Mitrović 17, Lazić 2, Dobrić -, Simonović 3, Rakićević -, Dženkins 15, Gudurić 3, Kuzmić 14, Bjelica 12.

PARTIZAN: Ratkovica 4, Vrabac 2, Marinković 11, Veličković 13, Majstorović 4, Birčević 16, Koprivica -, Andrić 3, Hečer -, Pot 4, Gordon -, Luković 17.

Foto: mozzartsport

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама