Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Odbrana domaćeg terena

Autor: CZBG, Nikola S.

Još jedna lagana pobeda našeg tima u prvom meču plej-of serije protiv Budućnosti iz Podgorice. Zvezda je odbranila domaći teren, te povela 1-0. Pred oko 6.000 ljudi u dvorani Aleksandar Nikolić, rutinskom igrom igrači Dejana Radonjića su rešavali svaku ideju koju je trener gostiju Zuros imao pre ovog meča, kako zaustaviti najjači tim na Balkanu.

           foto: www.aba-liga.com

Može se reći da smo, praktički samo u prvoj četvrtini videli kakvu takvu borbu. Budućnost je odlično otvorila meč, držala se u egalu sa Zvezdom preko Nikolića, Šehovića i ponajviše, dirigenta igre, Vilijamsa. Ali naš tim smirenom igrom i, onim što ih krasi celu ovu sezonu, nalaženjem najboljeg rešenja u datom trenutku polako počinje da lomi rivala već u ovom periodu. Opet razvorsnost u strelcima, te su se tako upisivali redom Dženkins, Tompson, Dangubić, Gudurić, Kuzmić. Ali ipak dvije trojke Simonovića donose prednost na kraju prve četvrtine 21-17.
U drugom periodu Budućnost već počinje da pada. Trojke gostiju su do sredine treće četvrtine bile 1/17. Zvezda koristi svaku grešku gostiju, kao iskusna ekipa kakva i jeste, te preko Kuzmića i Simonovića dolazi do lagodnije situacije i prednosti 43-31 na kraju prvog poluvremena. Jednostavno se videli da Nikolić, Savović i Klasen ne mogu ništa protiv Kuzmića. Skakao je, pogađao, te bivao često fauliran pri šutu. Odbrane nije bilo.

           foto: www.aba-liga.com

Drugo poluvreme otvara Marko Gudurić sa tri vezane trojke i tako, praktički, rešava pitanje pobednika na ovom meču. Prednost od 19 poena i serija 9-0, koju prekida Šehović sa 4 vezana poena. Ipak Zvezda nastavlja da koristi očajan šut Budućnosti i odlazi i na 20 poena razlike. Tada konačno Vranješ pogađa trojku, tek drugu iz osamnaest pokušaja. Nakon toga gosti vežu još dve trojke i dolaze na pristojnih minus trinaest. Rezultat na kraju trećeg perioda 62-49.
Ipak Zvezda ne bi bila rekorderski tim kada bi tako lako ispuštala prednost od preko 10 poena. Kao što smo naveli utakmica je bila rešena nakon Gudurićevih trojki. Do samog kraja meča, gosti se nijednom nisu uspeli spustiti ispod 10 razlike. Lagano je Zvezda rešavala svaki napad protivnika, preko Lazića, Simonovića i, možemo li reći, probuđenog Bjelice. Do kraja se lagano održavala prednost, za konačnih plus 15.
           foto: www.aba-liga.com

Razlozi pobede:
Jednostavno ovde nekih prevelikih razloga i nema, osim toga da je Zvezda, realno, mnogo kvalitetniji i uigraniji tim od tima iz Podgorice. Kada se zaustavi Vilijams, Budućnost pada i nema šanse da neko preuzme kormilo organizovanja. Zuros je kvalitetan trener, ali ne može se protiv ovakve Zvezde. Razlog pobede se takođe može tražiti i u razlici pod košem, gde pobedu nedvojbeno odnosi Kuzmić, a na ovom meču zajedno sa njim i Bjelica. Budućnost, osim Nikolića, nema klasičnu peticu, a Nikolić nije kalibar za neke veće uspehe od igranja u Budućnosti, kvalitetan centar, ali ne na nivou Kuzmića.

Crvena zvezda – Budućnost 82:67
/21:17, 22-14, 19-18, 20-18/
Crvena zvezda: Volters 7, Tompson 2, Dangubić 5, Mitrović, Lazić 2, Dobrić, Simonović 18, Rakićević, Dženkins 8, Gudurić 18, Kuzmić 14, Bjelica 8
Budućnost: Rejnolds 3, Vilijams 4, Šehović Se. 7, Subotić 5, Šehović Su. 2, Gordić 4, Ilić 3, Savović 7, Popović 5, Klasen 12, Nikolić 4, Vranješ 11

Скочи на траку са алаткама