Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Rešavanje „jadranskog pitanja“

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Utakmicom Cedevita-Partizan, danas će početi play off regionalne ABA lige. Četiri tima bore se za titulu prvaka lige, ali i za ulaznicu u sam krem evropske košarke, prestižnu Evroligu.

Naš tim kreće u završnu fazu sa prvog mesta. Oboren je još jedan rekord ABA lige, ovaj put po broju pobeda u prvenstvu, tako da je Zvezda još jednom pokazala ko je gazda na Jadranu.

I pored toga crveno-beli moraju koncentrisano ući u sve predstojeće duele i pokušati u što kraćem roku rešiti sve dileme vezane za ovogodišnjeg prvaka. Glavni igrač tima, Stefan Jović, vuče nezgodnu povredu leđa i neizvestan je za sutrašnji duel, dok su svi ostali delimično do potpuno zdravi. Ohrabruje povratak Nemanje Dangubića, veoma važnog člana našeg tima, koji se oporavio od povrede tetive i ponovo je u rotaciji. Uzevši u obzir povredu Jovića i neverovatno gust raspored u Evroligi, gde takođe rešavamo pitanje TOP8, možemo reći da nas čeka izuzetno težak, ali i uzbudljiv period, sa mnogo kvalitetnih i neizvesnih utakmica.

Zagrebačka Cedevita, zauzela je drugo mesto u ligaškom delu takmičenja, i objektivno gledano, najveći je konkurent našem timu u borbi za titulu. Zagrepčani imaju izuzetno kvalitetnu ekipu. Predvodi ih sjajni plej Ryan Jamar Boatright. Ovaj Amerikanac je sposoban zatrpati koš možda i svake ekipe u Evropi, i na njega se treba obratiti posebna pažnja. Beleži 18,3 poena po utakmici, uz sjajne procente za 3 poena, od preko 50%. Treba napomenuti da Ryan nije „statisticar“, pogadja kad se lomi i ne libi se preuzeti odgovornost. Pored njega, tu je Miro Bilan, jedan od najboljih centara lige, kao i neuništivi Marko Tomas. Ostali igrači koji nose igru Cedevite su: Rashad James, John Šurna i slovenački centar Mirza Begić.

Pogledavši ovaj roster, lako se može zaključiti da su Zagrepčani ofanzivno potentan tim. Dobro su popunjeni i sposobni su napasti sa svih pozicija. Međutim, njihov problem je defanziva. Izuzetno loše brane tranziciju, slabo se prilagodjavaju promenama u toku utakmice, vrše slab pritisak na loptu i imaju problem sa usporavanjem protoka lopte protivnika. Gledajući iz te perspektive, definitivno odgovaraju našoj ekipi, koja voli da trči u ledja protivniku, i ako uspemo osigurati skok, bićemo korak bliže jednom od ciljeva ove sezone, osvajanju ABA lige.

Naš večiti rival, Partizan, završio je ligaški deo na trećoj poziciji. Ekipa trenera Aleksandra Džikića, do zadnjeg kola se borila za treće mesto, i na kraju uspela da izbegne našu ekipu i koliko toliko otvori sebi put ka finalu regionalnog takmičenja. Glavni igrači ove ekipe su iskusni Novica Veličković, reprezentativac Stefan Birčević, plej Villiam Hatcher kao i mladi bek Vanja Marinković. Takođe važni članovi rotacije su Mihajlo Andrić, povratnik u ozbiljnu košarku Jamont Gordon, visoki centar Uroš Luković, i krilo iz BiH, Adin Vrabac, koji beleži napredak u ovoj sezoni.

Ovakva ekipa Partizana, shrvana unutrašnjim problemima, sa ne baš jasnom vizijom u igri ali i u selekciji ekipe, ne bi trebala da bude veliki problem našem klubu. Igraju od očaja do sjaja i nazad, u nekim periodima utakmice mogu da zatrpaju ozbiljne ekipe, a već u sledećem periodu liče na amatersku ekipu. Takvi padovi u igri su nedopustivi na ozbiljnom nivou i naša ekipa, koja igra jako i koncentrisano svih 40 minuta, će takve padove iskoristiti.

Poslednji polufinalista ove sezone je ekipa Budućnosti iz Podgorice. Iako su, kao i svake sezone, ušli ambiciozno u takmičenje, sa željom da se domognu Evrolige, u klubu su svesni da ce sezonu verovatno završiti u polufinalu, i tako opet stati na korak do toliko željenog finala regionalnog takmičenja. Ruku na srce, ni sreća nije poslužila Podgoričane. Rizikovali su sa centrom Jamesom, momkom koji ima nestvarne fizikalije ali je uništen povredama. To se ispostavilo kao loš potez i usledio je otkaz. Takođe, pokušali su da rehabilituju umetnika sa košarkaškom loptom, našeg miljenika Marcusa Williamsa, i to im je delimično uspelo. Naime, Marcus je ofanzivni genije, ali defanzivno mora da ima tako selektovanu ekipu da radi za njega. Budućnost to nije ispoštovala, i nastao je veliki problem, kojeg protivnici eksploatišu u velikoj meri. Da nije sve tako crno u crnogorskom gigantu, pobrinuli su se mladi igrači, Aleksa Ilić, Petar Popović i Zoran Nikolić. Ova trojica igrača su budućnost ovog tima, i ako uprava na čelu sa Bokanom, napokon odustane od traženja instant rezultata i okrene se gradjenju tima korak po korak, mogli bi da u skorijem periodu naprave ozbiljan i zdrav kolektiv.

U svakom slučaju, i ove sezone, Budućnost se neće predati bez ispaljenog metka, a na megdan favorizovanoj Crvenoj zvezdi će izaći, pored već pomenutog Williamsa i trojice mladih nada, odlični poenter James Richard Reynolds, srpski krilni centri Boris Savović i Bojan Subotić, braća Šehović, kao i iskusni plej Nemanja Gordić. Roster zatvaraju niski šuter Nemanja Vranješ i najnovije pojačanje Owen Klassen.

Polufinala

Cedevita – Partizan (18.03 u 19h, 25.03. u 20h,  01.04. TBA*)

Definitivno u perspektivi neizvesniji od dva polufinalna duela, odigraće se izmedju Cedevite i Partizana. Iako je zagrebačka ekipa kvalitetnija, i Beograđani imaju čime da se suprotsave u ovom duelu. Najveći problem ekipi Partizana mogao bi da pravi Boatright. Ovaj omaleni plej je izuzetno brz i eksplozivan, što ne odgovara spoljnoj liniji našeg rivala. Za očekivati je konstantne prodore i delenje lopte na stranu pomoći i čiste šuteve za Tomasa, Jamesa, Šurnu i Krušlina, a u slučaju skupljanja odbrane, Boatright će uzeti svoje šuteve koje pogadja u visokom procentu. Drugo oružje Cedevite je Miro Bilan. Protivnici jednostavno nemaju gabaritnog centra koji može zaustaviti Bilana na niskom postu. Uzevši u obzir ove dve velike prednosti Zagrepčana, Partizanu će se morati poklopiti dosta stvari da bi iz ovog duela izašli kao pobednici. Izmedju ostalog treba da obezbede skok, odlično pomažu u odbrani, imaju visok procenat šuta za tri poena i da se nadaju da protivnik uđe u nervozu i seriju grešaka.

Crvena zvezda – Budućnost (19.03 u 19h, 28.03 u 18:30h, 04.04. TBA*)

Ovaj duel bi trebao da bude „igra mačke i miša“ u situaciji da Zvezda nema obaveza u Evroligi. Međutim, tračak nade Podgoričanima daje užasno gust raspored važnih utakmica Zvezde u Evroligi. Momci Dejana Radonjića će, u periodu polufinala,  odigrati tri možda i presudne utakmice u borbi za TOP8 EL, i iscrpljenost i manjak koncentracije ce biti prisutan. Na nesreću podgoričana, to je jedini adut koji imaju. Njihova selekcija, jednostavno rečeno, odgovara Crvenoj zvezdi. Od činjenice da Williams ne trpi jak pritisak na loptu, preko lošeg branjenja tranzicije, do nemogućnosti da uopšteno izdrže ritam koji naš tim nameće, podgoričani će verovatno svoju priliku morati potražiti sledeće sezone.

Polufinalne utakmice završnice ABA lige igraju se na dve dobijene, a finale na tri dobijene utakmice. Ovim putem želimo našem timu mnogo sreće i uspeha u ovim utakmicama i da nas obraduju kao i prošlih sezona.

Photo: zvanični sajtovi ABA lige, Cedevite, Budućnosti i Partizana.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама