СДЦЗ Хокеј

Dopis našeg predsednika upučen gen. sekretaru SHLS Aleksandru Milosavljeviću

Izvor: SKHL Crvena zvezda

Predsednik hokejaškog kluba Crvena zvezda ponovno se oglasio povodom situacije oko situacije sa HK Beograd i igrača koji su im pozajmljeni. Saopštenje prenosimo u celosti.

Foto: SKHL Crvena zvezda

“Poštovani gospodine Milosavljeviću,

Koliko još dana, po Vašem mišljenju je neophodno da se pronađe jedan dopis koji više nego očigledno nikada nije ni napisan?
Molimo Vas da se kao generalni sekretar SHLS uključite i pomognete Vašim službama da u skladu sa postojećim pravilnicima i sa validnim i verodostojnim aktima i činjenicama nastavimo i privedemo kraju takmičarsku sezonu 2016/17.
Jasno je svim klubovima, jednako jasno i celokupnoj sportskoj javnosti da je nemoguće “dekretom” formirati tabelu regularnog dela nacionalnog šampionata, a samim time, još manje je moguće “dekretom” definisati raspored parova za play-off, pa predpostavljam da je to jasno i svima Vama u SHLS-u. I da budemo još jasniji, SKHL Crvena zvezda nema, niti će imati razumevanja za bilo kakva retroaktivna kreiranja stvarnosti. Dakle, molimo Vas, ali istovremeno Vam i skrećemo pažnju, da se odgovorno i sa poštovanjem ophodite prema svim klubovima članovima SHLS-a, jer SHLS postoji zbog tih klubova a ne obrnuto.
To nas dovodi i do još jednog pitanja. Naime, SKHL Crvena zvezda je zvanično poslala dopis SHLS-u (prilog 1) u kome je jasno definisan spisak njenih igrača pozajmlnjenih klubu HK Beograd sa još jasnijom (boldiranom) naznakom da se pozajmica odnosi za nastup tih igrača u takmičenju MOL lige. Da se ovde dodatno razumemo, MOL liga niti je zvanično takmičenje pod pokroviteljstvom IIHF-a, niti SHLS-a, već jedno zasebno takmičenje organizovano i privatno finansirano od strane mađarske naftne kompanije MOL. Jasno Vam je iz kog razloga ovo ističemo. Naime, MOL liga nije zahtevala da im se da na uvid, ili deponuje kod njihovog sekreterijata, bilo koji set dokumenata koji se odnosi na status igrača koji nastupaju u samoj MOL ligi. Odnosno, ovo sigurno znamo jer nije potpisan niti jedan dokument između SKHL Crvene zvezde i HK Beograda u vezi sa pozajmljenim igračima iz priloga 1. Formalno gledano, pozajmljeni igrači nikada i nisu imali bilo koji ispravan pravno formalan status spram MOL lige, ali očigledno to odgovornima u organizaciji MOL lige nije ni bilo bitno. Dalje, svi igrači SKHL Crvene zvezde sa spiska iz priloga 1, imaju aktivne i važeće ugovore sa SKHL Crvenom zvezdom koji su uredno dostavljeni i trojno potpisani i nalaze se u SHLS-u, (primer ugovora dostavljen u prologu 2, rokovi važnosti ugovora svih igrača iz priloga 1. dostavljeni su u prilogu 3.) Iz svega navedenog i dodatno priloženog, jasno je da se pozajmica igrača nikada nije odnosila za seniorsko nacionalno prvenstvo Srbije, i nenormalno bi bilo to i predpostaviti da bi se jedan klub odrekao pozajmicom kompletnog svog seniorskog sastava u korist drugog kluba iz Srbije !!!!

Dakle, tokom avgusta 2016., nakon mnogo uloženog truda i samog SHLS-a, obezbeđena je prilika da se igra jedno ozbiljnije takmičenje sa kvalitetnijim klubovima i igračima, nego li što to pruža nacionalno prvenstvo Srbije i logično je bilo da pružimo i našim igračima mogućnost da se kroz “projekat” HK Beograd oprobaju u tom takmičenju. Činjenica je da je 4. februar 2017. za HK Beograd okončan dalji nastup u MOL ligi, samim time je prestala osnova i smisao pozajmice naših igrača HK Beogradu. SKHL Crvena zvezda je odmah pozvala nazad svoje igrače u matični klub. Sa druge strane SKHL Crvena zvezda, paralelno sa nacionalnim prvenstvom Srbije je uključena u nacionalno prvenstvo Slovenije sa pet svojih selekcija (U12, U14, U16, U18 i seniorima), i neophodni su joj svi njeni raspoloživi igrači, uključujući i one seniorske igrače koji su do skoro bili pozajmljeni HK Beogradu za nastup u MOL ligi, kako bi u predstojećim utakmicama što kvalitetnije predstavljali naš klub, Beograd i Srbiju.
Ovde sada nastaje opet konfuzija. Niotkud “isplivavaju” ugovori bez pravnog pokrića, i nasilno se igrači zadržavaju da besciljno ostaju u HK Beogradu. Igračima se predočava da će igrati za HK Beograd u nacionalnom prvenstvu Srbije, što je sa svih aspekata pravnih okvira, pravilnika o registarciji i zdrave logike apsolutno nemoguće da se ostvari.
Opširan sam znam, ali zbog svih igrača koji su u “cc-u” ovog dopisa, ostalih klubova u našem nacionalnom prvenstvu kao i sportske javnosti, neophodno je da se svi upoznaju sa činjenicama.
Sada Vas konkretno pitam u ime SKHL Crvene zvezde i u ime pozajmnjenih igrača iz priloga 1, (jer u jučerašnjem kratkom telefonskom razgovoru i nisam baš mogao da razumem) da li je u bilo kom pravnom okviru postojala mogućnost da se jednostrano bez saglasnosti SKHL Crvene zvezde, ili bilo kakvog dodatno potpisanog ugovora/dokumenta od strane SKHL Crvene zvezde, a u skladu sa važećim pravilnikom o registraciji (član 44 !!!!), iz SHLS-a izda bilo kakva registracija igrača iz priloga 1. za HK Beograd, za seniorsko nacionalno prvenstvo u takmičarskoj sezoni 2016/17 ?

Iskreno se nadam da u Srbiji “dekreti” više ne postoje, tako da ni ove dve teme neće moći da se rašavaju tim putem !!!

Takođe se nadam da moje postavljeno pitanje nije previše komplikovano i da neće biti potrebno više od par sati da dobijem Vaš odgovor, obzirom da ste po stručnom obrazovanju diplomirani pravnik, kao i da ste u proteklim godinama obavljali najodgovornije funkcije u SHLS-u i verujem, napamet znate sve pravilnike i normativne akte na osnovu kojih funkcioniše hokej u Srbiji pod okriljem SHLS.”

Sportski pozdrav,

Goran Đaković , predsednik SKHL Crvena zvezda

3 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама