СДЦЗ Хокеј

Dopis i odgovor predsednika našeg kluba na situaciju vezanu za odigravanje plej ofa srpskog prvenstva

Izvor: SKHL Crvena zvezda

Ovde je potreban mali uvod kako bi našim pratiocima i čitaocima bilo jasno o čemu se zapravo radi.

Inicijativu za objašnjenjem pokrenuo je zapravo HK NS Stars, a podržala HK Vojvodina kao i juče SKHL Crvena zvezda.
Naime, novosadski klubovi uopšte, i nikada, nisu zvanično obavešteni od strane Saveza i komesara takmičenja da će se HK Beograd direktno i sa prvog mesta kao četvrti učesnik, a peti klub SHLS-a (što jasno govori o “izbacivanju” četvrtoplasiranog tima iz regularno odigranog dela prvenstva plej ofa, a u ovom konkretnom slučaju HK NS Stars), naknadno i na kraju uključiti u doigravanje srpskog prvenstva, pa samim tim gore pomenuti klubovi traže objašnjenje i zvanično pokriće u okvirima pravila SHLS-a o namerama i potezima rukovodilaca našeg nacionalnog takmičenja.
Sažeto, oni neće podržati formu plej ofa kakvu je Savez zamislio, jer o tome nisu nikada obavešteni.

“Poštovani,
Obzirom da na dopis kluba HK NS Stars već par dana nemamo komentar i odgovor od direktora takmičenja, kao ni nadležnih iz SHLS, iskoristili bi ovu priliku da na pokrenutu temu damo svoj komentar direktoru takmičenja ali i ostalim nadležnima SHLS-a.
Nesporni su izneseni argumenti HK NS Stars po pitanju neblagovremenog definisanja načina odigravanja seniorskog nacionalnog prvenstva, uključujuci i sam play-off.
Više nego jasno je da je fokus SHLS-a bio okrenut ka “projektu” HK Beograd, njegovom nastupu u MOL Ligi i u sklopu pomenutog i planovima za seniorsku nacionalnu selekciju. Sve je to vrlo lepo zamišljeno ali podsetio bih Vas na činjenicu da odigravanje seniorskog nacionalnog prvenstva zapravo i daje osnov da nacionalna seniorska selekcija SHLS-a uopšte i učestvuje na svetskim prvenstvima koja organizuje IIHF. Stoga je logično da se klubovi, učesnici nacionalnog prvestva, u potpunosti ispoštuju u svojim doprinosima, ulaganjima i trudu da održe svoje seniorske ekipe, te je po nama apsolutno nelogično i neprihvatljivo da se bilo koji klub i njegova seniorska selekcija “dekretom”, i to pred sam kraj odigravanja regularnog dela nacionalnog šampionata, bez predhodne najave, izbacuje iz plaj of faze.
Obzirom na činjenicu da je SKHL Crvena zvezda bila uključena u projekat HK Beograd od samog početka, kao i da je do osnivanja HK Beograd došlo tek u augustu 2016. kada je i ustupljeno/pozajmljeno 12 najboljih igrača SKHL Crvena zvezda novoformiranom klubu HK Beograd, isključivo za nastup u MOL Ligi, i zbog činjenice da se sve odvijalo pod pritiskom kratkih rokova koji nisu dozvoljavali da se sve okolnosti sagledaju i postave u realne okvire, došlo je i do pitanja SKHL Crvena zvezda oko toka i načina kako će se odvijati nacionalni šampionat za seniore. Odgovor koji smo dobili niti je bio usaglašen sa ostalim klubovima, niti je u sebi sadržao niz drugih logičnih usledno posledičnih aspekata koji proizilaze iz tako novo-oformljenog kluba. Uz razumevanje da će se sve te okolnosti sagledati i uskladiti sa svim klubovima, prošlo je više od pet meseci bez i jednog dopisa ili sastanka sa klubovima, a nažalost i bez i jedne sednice UO u kome SKHL Crvena zvezda ima i svog predstavnika. Logično je da zaključimo da bi se, verovatno, raspravljalo o ovim i drugim pitanjima i imali bi se određeni zaključi i dogovori, da su održani pomenuti sastanci. Nauk za ubuduce!?!
Opet bih se nadovezao na dopis kluba HK NS Stars. I SKHL Crvena zvezda saznaje iz tekstova objavljenih na klubskim sajtovima, kao i iz medija, određene informacije koje niti su istinite, niti su usaglašene sa SHLS-om i njenim članicama, a povrh svega su i u koliziji sa pravnim aktima SHLS-a, što samo potvrđuje neozbiljnost koju pominje u svom dopisu HK NS Stars. Obzirom da ovo nije tema ove prepiske, ali po pitanju pomenutih nepravilnosti (odnosno kolizijama sa pravnim aktima SHLS-a) upoznaćemo i informisati SHLS i ostale klubove u posebnom dopisu.
Za kraj, obzirom da imamo određene informacije koje se tiču i formalnih potreba, da neki (inostrani) igrači (određen broj iz HK Beograd i jedan dio njih iz SKHL Crvena zvezda) tokom tekuće 2016/2017 sezone odigraju barem jednu utakmicu pod pokroviteljstvm SHLS-a, čime ispunjavaju određene jasne IIHF kriterijume, predlažemo da se usaglasi i odredi termin za npr. nacionalni kup.
U nadi da će ubuduće biti više vremena posvećeno klubovima članicama SHLS-a i neophodnom, u više navrata potenciranom, opštem interesu srpskog hokeja, kao i da će se ti isti klubovi unapred upoznati sa svojom ulogom i mestom u planovima i strategiji SHLS-a, i mi, SKHL Crvena zvezda, želimo da verujemo da će ubuduće SHLS odgovornije poslovati i štititi interes svih klubova i obezbediti kvalitet i regularnost takmičenja u svim takmičarskim selekcijama.
Pozdravljamo i podržavamo stav HK NS Stars kada je u pitanju spoljna (IIHF) arbitraža, ali SKHL Crvena zvezda želi i insistira da SHLS odgovorno i nepristrasno postupa spram svojih definisanih obaveza i zadataka, kao i da se, bez izuzetaka, pridržava svih usvojenih i važećih pravnih akata.”

Sportski pozdrav,

Goran Đaković
Predsednik SKHL Crvena zvezda

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама