Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

16. kolo, Evroliga; Žalgiris – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Prva evroligaška utakmica u 2017. godini. Protivnik je Žalgiris. Najtrofejniji litvanski klub je dužnik Crvene zvezde iz prvog dela sezone. Crveno-beli su izgubili u Beogradu, rezultatom 88:79. Izabranici Dejana Radonjića putuju u Kaunas, gde su ove sezone pali: Baskonia, Galatasaraj i Bamberg.

Žalgiris je jedna od najspremnijih ekipa u Evroligi, i do sada nisu imali probleme sa povredama. Velika većina glavnih igrača u rotaciji je odigrala svih 15 utakmica do sada (čak njih 10). Trenutno su sa skorom 6-9, samo za pobedu ispod plejof zone.

Trener ekipe je Šaruas Jasikivičijus. Na ovom mestu se nalazi već godinu dana. Koristi punu dubinu klupe, voli da rotira dosta igrača, i tako da drži intezitet igre. Ekipa igra dosta tvrdo, pogotovo u reketu, i vodeći su tim po broju napravljenih faulova u Evroligi. Igraju u jednom sporom tempu. Gde visoki igrači postavljaju dosta blokova za igrače bez lopte, ali i sa loptom.

Startna petorka Žalgirisa je: Leo Vesterman, Kevin Pangos, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankunas i Antanas Kavaliauskas.

Leo Vesterman

Francuski plejmejker je najbolji asistent tima. Nalazi se u lošoj šuterskoj seriji, gde 4 utakmice nije pogodio za tri poena. Ove sezone u Evroligi šutira ispod 30% (13/45). Na domaćem terenu je nešto bolji – 7/21. Kao možda i jedini pravi plejmejker trpi veliki pritisak. Svaku utakmicu koju je Vesterman odigrao dobro, Žalgiris je dobio, ili je bio na loptu od pobede (Darušafaka). Sigurno je da je Vesterman jedan od ključeva utakmice, i dobra odbrana na njemu. U Beogradu je imao skoro tripldabl – 7 poena, 7 skokova i 8 asistencija.

Kevin Pangos

Došlo je i to vreme za litvansku košarku da moraju za šutera da dovode stranca. Trenutno je na 44,4% (32/72) šuta van linije 6,75. Sitne je građe, i nije neko ko voli igru pod kontaktom. U Beogradu se nije snašao, izgubio je 4 lopte, imao i loš procenat šuta za dva poena. Neko je ko se može čuvati bliže i usmeravati u reket na visokog igrača. U tim situacijama najčešće pod pritiskom dodaje loptu, i ne odlučuje se na prodor.

Edgaras Ulanovas

Litvanski košarkaš je jedan od rudara ekipe. Radi dosta prljavog posla i aktivan je na skoku. Jedan je od petorice igrača koji imaju preko 20 ofanzivnih skokova po utakmici. Od utakmice u Beogradu igra u dobroj formi, gde je izuzetak samo utakmica sa Olimpijakosom. Na poslednjih 6 utakmica, 4 puta je bio dvocifren. Jedan je od bitnijih igrača u sistemu Jasikivičijusa, i samopouzdanje koje ima polako izlazi na površinu. Ne uzima često šuteve spolja, ima čudnu mehaniku, ali šutira 39% (7/18).

Paulius Jankunas

Ovaj iskusni litvanski košarkaš u 32-oj godini igra možda i sezonu karijere. Ima 13 poena u proseku po utakmici, uz 6 skokova. Utakmice protiv Darušafake, CSKA, Bamberga su samo neke od sjajnih partija ovog krilnog centra. Najveći kvalitet u njegovoj igri je snaga koju poseduje. Odlično gradi ispod svog koša, i skuplja skokove. Snagu koristi za dobro pozicioniranje u reketu u napadu. Sposoban je da pogodi za tri poena, i u poslednje 4 utakmice gađa 4/7 van linije 6,75.

Augusto Lima

Brazilski centar je počeo najveći broj utakmica na poziciji 5 za Žalgiris u Evroligi. Došao je u Kaunas na pozajmicu iz Reala. Pikenrol centar, koji završava dosta toga na samom obruču. Ima problem sa ulaskom u lične greške i penale. Sa linije penala jedva prelazi 55% – 13/23. Kada je ekipa u bonusu, a Lima je na terenu, može se rizikovati na taj način.

Druga petorka Žalgirisa je: Lukas Lekavičijus, Rejnaldas Sejbutis, Arturas Milaknis, Brok Motum i Antanas Kavaliauskas.

Lukas Lekavičijus

Ovaj 22-godišnji, 180cm visoki plejmejker je ove sezone dobio nešto veću ulogu i minutažu. To koristi na najbolji mogući način. Igra sporadično, ali igra sistemski i ono što se traži od njega. Dosta ekipa igra potcenjivački protiv njega, i puštaju ga. Protiv Makabija je imao sjajnu utakmicu, protiv Olimpijakosa iz drugog plana je praktično došao do dabl dabl učinka 9 poena, 8 asistencija. Neko je ko kao i Pangos ne voli da igra pod kontaktom. Jedina je zamena koju Vesterman ima na poziciji plejmejkera.

Rejnaldas Sejbutis

Iskusni košarkaš ove sezone ima manju ulogu. Luta u formi, praktično od početka sezone. Igra bez samopouzdanja, i pratično je neko ko može da se napadne u oba smera, kada je na terenu. Za 3 poena šutira loših 15%. U proseku ne postiže ni 3 poena po utakmici.

Arturas Milaknis

Litvanski šuter, zatrpao je koš Crvene zvezde u Beogradu. Postigao je 5 trojki iz 6 pokušaja. To mu je i najbolja utakmica u Evroigi. U prošlom kolu je protiv Armanija šutirao 4/6. Koristi blokove svojih centara, i isključivo se u napadu oslanja na šut za 3 poena. Kao i većina spoljne linije, spor je u situacijama 1na1 defanzivno.

Brok Motum

Australijski centar kao i Jankunas igra odličnu košarku, sa visokim procentima šuta iz igre. Sa gotovo 13 poena po utakmici, deli prvo mesto sa startnom četvorkom Žalgirisa. Često se mogu videti zajedno na terenu, na pozicijama 4 i 5. Igra sa velikom dozom samopouzdanja.

Antanas Kavaliauskas

Litvanski centar je upravo protiv Crvene zvezde odigrao možda i partiju karijere, gde je imao 20 poena uz 4 skoka, od čega 3 u napadu. Poentira isključivo iz reketa, i u Beogradu je problem predstavljala dubina rotacije na poziciji centra. Povratkom Mitrovića i dolaskom Tompsona, izgleda da će bar na papiru Crvena zvezda imati odgovor za razliku od utakmice u Beogradu.

Roster od 12 popunjavaju: Robertas Javtokas i Paulius Valinskas. Javtokas je igrač koji će dobiti šansu neku minimalnu verovatno. Jasikivičijus voli povremeno da izrotira sve visoke igrače, jer zbog načina odbrane, često upravo centri ulaze u problem sa ličnim greškama.

Žalgiris pod Jasikivičijusom igra jednu organizovanu košarku. Igraju u jednom sporom tempu, na tek nešto preko 85 poseda (manje od Zvezde). Trenutno su po naprednim statistikama četvrti napad Evrolige sa 114,2 poena na 100 poseda (postižu 80,13 poena po utakmici). Za dva poena su na 51,3%, dok su za tri poena na 37,8%. Manjak individualnog kvaliteta u napadu koji imaju, nadoknađuju timskom igrom. Spoljni igrači odlično koriste blokove visokih igrača, otvarajući sebi pozicije za šut za 3 poena. Ono gde su loši, jesu izgubljene lopte. Vesterman je praktično jedini plejmjeker u ekipi, kao što je već napomenuto. Lekavičijus i Pangos su visinom i snagom ograničeni igrači. Gube preko 14 lopti po utakmici. Ne prija im način odbrane koji je agresivan na lopti. Pre svega jer im se dosta postavljenih napada odvija od lopte, gde plejmejker jedan period mora da sačuva loptu.

Defanzivno nisu jaka ekipa, opet sve polazi od spoljne linije i Pangosa i Lekavičijusa. Odbrana je prilagođena tako da postoji dosta usmeravanja u sam reket, odnosno na visoke igrače. Otud i visoki Augusto Lima. Koji je jedini u centarskoj liniji, sa potrebnim fizikalijama da igra odbranu na obruču. Zbog takvog načina odbrane, Žalgiris ima probleme da im visoki igrai često ulaze u penale. Pogotovo ako protivničke ekipe imaju bekove koji mogu da iznesu Pangosa i Lekavičijusa 1na1 u prodor igri. Za dva poena dopuštaju 56,4% u svojoj dvorani, u po tome su druga najgora odbrana Evrolige. Jedini segment u kome su defanzivno jaki jesu dopušteni ofanzivni skokovi protivniku, ispod 7. Taj segment igre im je najbolji u Evroligi. Lekavčijus i Pangos su praktično konstantno na terenu, odnosno barem jedan od njih. Jedna od njihovih glavnih slabosti koju svi koriste.

Crvena zvezda je u prvoj utakmici, imala manjak igrača. Nije igrao Luka Mitrović, na ionako već siromašnu unutrašnju liniju. Odbrana je postavljena drugačije, u želji da se zaustave unutrašnji igrači. Odbrana se igrala nešto uže, u želji da se pomogne, pogotovo u situacijama kada je Simonović bio na poziciji ’četiri’. Kasnije se menjao pristup u odbrani, pa je tamo gde je stao Milaknis, nastavio Kavaliauksas protiv umornih visokih igrača crveno-belih. Trenutno Zvezda ima 10 igrača u rotaciji, a vrlo verovatno će u 12 biti i Dion Tompson. Ovo je utakmica gde Dejan Radonjić neće morati da prilagođava nijedan segment igre, i gde se on oseća komforno.

Utakmica se igra u petak, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Скочи на траку са алаткама