Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Poraz Zvezde od Žalgirisa

Izvor: CZBG, Nikola S.

Standardno, 4. četvrtina presudna

U meču desetog kola Evrolige, Žalgiris je kao gost odneo pobedu u Beogradu. Naš tim sada ima skor 4-6 pred odlazak na teško gostovanje u Istanbul gde će odigrati meč protiv Fenerbahčea.

Domaćin je počeo u sastavu: Jović, Jenkins, Dangubić, Bjelica i Kuzmić, dok su za goste startovali: Westermann, Pangos, Milaknis, Jankunas i Lima. Prve dve minuta, Zvezda je odigrala perfektnu odbranu nedopustivši gostima nijedan lagan šut, te stoga je i Žalgiris ostao bez poena u tom periodu. Ovu četvrtinu je okarakterisalo dosta slobodnih bacanja van bonusa. U toj igri se bolje snašao Žalgiris, te uz Zvezdine loše organizovane napade došao do prednosti od 6-15. Milaknis je u ovom periodu šutirao trojke 3/3 i uz Limu poveo Žalgiris do  pomenute prednosti. Seriju neiskorištenih Zvezdinih napada prekida Bjelica trojkom, nakon skoro pet minuta bez koša Zvezde. Milaknis je svojom četvrtom trojkom uz Motuma doneo dvocifrenu prednost gostima. Simonović pogađa tešku trojku na isteku napada i uz Waltersove poene na samom kraju perioda vraća Zvezdu u igru.

Na početku druge četvrtine Žalgiris se snalazi bolje u obostanoj lošoj igri u napadu. Westrmann i Kavaliuskas u dva navrata preko pick&roll-a razbijaju Zvezdinu odbranu. U prvoj situaciji Westermann naskače i pogađa, dok u drugoj spušta loptu iz pick-a na Kavaliuskasa koji pogađa uz faul. Ulanovas pogađa 27-35, nakon čega Zvezda pravi seriju 10-0, gde zadnjih pet poena postižu Jenkins i Bjelica. Jenkins pogađa uz faul za izjednačenje i Bjelica polaže za prednost. Bjelica i Simonović drže Zvezda te prvo poluvreme završava rezultatom 44-42. Glavni akter prvog poluvremena je Milaknis sa 12 poena, i njegovim zaustavljanjem Zvezda se vraća u igru.

Nastavak utakmice doneo je ravnopravnu borbu i Zvezdinu najveću prednost od pet poena zahvaljujući Dangubićevoj trojci. Ključni trenutak ove četvrtine, a možda i utakmice je Simonovićev peti prekršaj, do tada najraspoloženijeg Zvezdinog pojedinca uz Bjelicu. Žalgiris vešto koristi taj hendikep Zvezde i prelazi uz vođstvo. Walters diže publiku i donosi Zvezdi izjednačenje te se u poslednji period ulazi rezultatom 66-66.

Poslednjih 10 minuta igre kao po nekom ustaljenom receptu donosi Zvezdin poraz. Kao i protiv Efesa, jako loša završnica utakmice i netipično za Zvezdu jako loša odbrana. Dangubićev peti faul, Zvezdu vodi sve dalje od pobede, jer je nakon isključenja Simonovića, Dangubić preuzeo ulogu poentera i držao Zvezdu u životu. Ipak, Žalgiris iskusno zatvara utakmicu i odnosi pobedu iz Beograda,  prvu u zadnjih 13 gostovanja u Evroligi. Na ovoj utakmici Zvezda je potpuno isključila glavnog igrača Litvanaca, Jankunasa, iz igre.

Razlozi poraza:

Matchup Kuzmić – Kavaliuskas: Jedan od najvećih razloga Zvezdinog poraza je upravo ovaj duel, u kom je Kavaliuskas odneo pobedu. U pojedinim trenucima meča Kuzmić kao da nije postojao na parketu, Kavaliuskas je radio šta je želeo. Skakao u napadu, pogađao, izvlačio prekršaje i išao na liniju za slobdna bacanja. Dok je Kavaliuskas pogađao svoje prilike, Kuzmić je radio upravo suprotno. 1/4 iz igre i 1/6 sa linije penala su svakako pokazatelj jako loše igre Zvezdinog centra.

Previše prostora na liniji za  3 poena: Kada se igra protiv bilo koje ekipe koja dolazi iz Litvanije, osnovno je da se brani šut van linije 6,75. To u ovom meču Zvezda nikako nije uspela, jer procenat pogođenih šuteva za tri Žalgirisa iznosi 56%. 5 Milaknisovih trojki su svakako još jedan minus.

 

Crvena Zvezda – Žalgiris Kaunas 79 : 88

/16:24, 28:18, 22:24, 13:22/

Crvena Zvezda : Walters 15, Dangubić 16, Mitrović, Lazić, Simonović 16, Jenkins 5, Gudurić 1, Jović 4, Kuzmić 3, Bjelica 19

Žalgiris Kaunas : Pangos 5, Lekavicius 6, Valinskas, Westermann 7, Seibutis 2, Motum 9, Jankunas 2, Milaknis 19( 5/6 za tri), Lima 4, Ulanovas 14 ( 8/8 slobodna bacanja)

Foto galeriju sa ovog susreta možete da pogledate OVDE.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама