Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Crvena zvezda rutinski sa Sokolovima

Izvor: CZBG, Vasilije Z.

Košarkaši Crvene zvezde očekivano lako su pobedili ekipu Karpoš sokoli u 10. kolu regionalne ABA lige. Domaćinu je bila potrebna jedna ozbiljna četvrtina da bi prelomili utakmicu i trijumfovali rezultatom 91-70.

gudura-11111

Trener Radonjić napravio je jednu izmenu u odnosu na prošlu utakmicu i u početnu postavu uvrstio Borišu Simanića. Tako je perspektivni krilni centar zamenio Mitrovića na početku utakmice (Jović, Dženkins, Dangubić, Simanić, Kuzmić). Karpoš (Peri, Vrbanc, Vrkić, Labović, Knežević) nije došao u Beograd spuštenog garda i od početka se videla želja da se pokažu u što boljem svetlu. Međutim, za prvi koš su trebali sačekati cak 3 minuta, kada je Goran Vrbanc postigao prve poene van linije za 3 poena. Zvezda je do tada vodila 6:0 ali se Karpoš konsolidovao i pošto ih je počeo služiti šut, raširili su odbranu domaćina i došli do svoje igre. Sa pogođenih nekoliko trojki Karpoš je došao do prednosti i završio prvo poluvreme rezultatom 16-18. Zanimljivo je da su u tom periodu postigli više poena pokušajima za 3 nego za 2. Kod Crvene zvezde najzapaženiji je bio Milko Bjelica, koji je pravio mnogo problema gostima, sutem za 3, napadom licem prema košu kao i iz obe vrste pik igre.

U nastavku gosti ulaze sa još više samopouzdanja i dolaze do najveće prednosti od 9 poena razlike (19-28).  Radonjić snižava petorku (delom zbog želje da odmori nosioce na centarskim pozicijama) i to daje rezultat jer se na odmor, posle poena Simonovica i Gudurića, odlazi sa nerešenim rezultatom (38-38).

bjelica-11111

U drugom poluvremenu bolja Zvezda, poletna i brza. Bjelica i Simonović ulaze u Evroligaški ritam i ,stiče se utisak, prelamaju utakmicu. Makedonci nisu imali odgovor na jaku odbranu i brzu tranziciju domaćina. Volters takođe ulazi u svoj ritam i nekim sjajnim rešenjima utiče da utakmica ne bude više tako zanimljiva. Jedina loša stvar iz tog perioda je ponovna povreda Luke Mitrovića. Ovaj put nastradao je list desne noge. Neizvesno je koliko će ovaj put odsustvovati sa parketa.  Do kraja utakmice priliku je dobio i Dobrić, tako da je Radonjić ispraznio klupu i uspeo da sačuva svoje nosioce bespotrebnog trošenja.

Najefikasniji u našem timu bili su odlični Bjelica ( 21 p., 5 sk., 1 as., 2 kr. ), Simonović ( 21 p., sut za tri 5/8), kao i Volters koji je popunio sve kolone ( 5 p., 5 sk., 4 as., 2 kr., ). Kod gostiju, istakli su se Labović (16 p., 6 sk., 4 as.,) i Mavra ( 9 p., 6 as.,).

BORIŠA SIMANIĆ – Posebno bih se osvrnuo na učinak našeg najvećeg talenta. Verujem da svi željno isčekuju svaki njegov minut u Zvezdinom dresu i samim tim postavlja se stalno pitanje zašto Simanić ne dobija više minuta? Odgovor je jednostavan, Radonjić ima sistem u kome niko nije povlašten i kada mladi igrač (svima nam prvo na pamet padne Gudurić) dobije priliku, mora je oberučke prihvatiti. Simanić to, ruku na srce, nije radio ove sezone. U Crvenoj zvezdi sve počinje od odbrane, i ako igrač želi da bude njen član, mora prikazati veliku dozu želje i zalaganja na tom delu terena. Simaniću to nije polazilo za rukom do večeras (setiti se Lučića). Međutim, ovo što je popularni Simana uradio protiv Karpoša je upravo ono sto od njega traži general na klupi našeg tima. Sjajna odbrana „ispred čoveka“, prisustvo na strani pomoći, korekcija bekova, zaštita obruča i ostale manje atraktivne stvari prosečnom zvezdašu, pomogle su Simaniću da se napuni samopouzdanjem. Iz toga se uzrodila trojka „kao kap“, sjajno odmotavanje iz pika gdje mu je lopta iscurila iz obruča, jedno monstruozno zakucavanje kao i prednja promena u stilu najboljih bekova uz lagani koš iz naskoka. Dakle, izgleda da je našem Boriši napokon jasno kako će doći do onog što svi želimo, a to je da vodi Zvezdu, kao njeno dete, do još boljih rezultata u skorijoj budućnosti. Ovo što smo večeras videli, definitivno obećava.

simanic11111

CRVENA ZVEZDA – KARPOŠ 91:70 (16:18, 22:20, 24:16, 29:16)

Hala Pionir
Gledalaca: 1.000
Sudije: Sašo Pukl, Damir Javor i Igor Dragojević

CRVENA ZVEZDA: Volters 5, Dangubić 10, Mitrović 3, Lazić 2, Simanić 7, Dobrić, Simonović 21, Dženkins 4, Gudurić 11, Jović 4, Kuzmić 3, Bjelica 21.

KARPOŠ SOKOLI: Jakimovski, Peri 6, Vrkić 5, Sokolov 8, Penov 8, Sapundžijev, Bakoč, Vrbanc 5, Knežević 5, Labović 16, Zeković 8, Mavra 9.

Foto: CZBGTV

Скочи на траку са алаткама