Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda savladala Igokeu i umor

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su šesti uzastopni trijumf u ABA ligi savladavši Igokeu rezultatom 68:66 (21:12, 19:17, 7:20, 21:17).
Košarkaši Crvene zvezde mts nastavili su da nižu trijumfe u ABA ligi. Do šeste uzastopne pobede crveno-beli su došli savladavši Igokeu u dvorani ”Aleksandar Nikolić” rezultatom 68:66.
Uprkos velikom umoru koji je bio prisutan nakon herojske pobede nad Galatasarajem u Istanbulu crveno-beli su izvukli poslednje atome snage i zahvaljujući velikoj želji, pobedničkom karakteru i kvalitetu pobedili motivisanog rivala i umor. Na terenu je bilo vidno da je izuzetno težak meč u Turskoj ostavio posledice. To je najevidentnije bilo u trećoj deonici kada su crveno-beli nakon veoma dobrog prvog poluvremena uspeli da ubace samo sedam poena, kao i kada se pogleda šut za tri poena – 4/22. Trener Dejan Radonjić je praktično bio primoran da vrši česte izmene da bi zadržao visok nivo agresivnosti u odbrani i da pri tom sačuva svežinu u timu za meč protiv Barselone koji se igra već u sredu.
Ipak, najvažnije je to da rezultat nije ispaštao iako je protivnik bila Igokea koja je poslednjih godina znala da slavi u dvorani ”Aleksandar Nikolić”.
Kada se meč ”lomio” u poslednjem periodu odlična odbrana ni ovog puta nije zakazala, a crveno-beli su pokazali i fanatičnu borbu za svaku loptu. Umor je nadjačan, a bilo je i pitanje vremena kada će
U nameri da nastave gde su stali u Istanbulu, crveno-beli su od prvog minuta pristupili maksimalno koncentrisano i veoma agresivno u odbrani. Sjajna odbrana je zadržala goste na samo tri poena u prvih šest minuta meča, a na drugoj strani su se ređale minijature izabranika Dejana Radonjića.
Prvi koš na utakmici postigao je Nemanja Dangubić sa poludistance, a nadovezali su se odlični Čarls Dženkins i Stefan Jović koji su u prvoj deonici zbirno ubacili 11 poena. Zvezda je diktirala tempo, a bio je takav da su iz agresivne odbrane započinjale furiozne kontre i brzi napadi predvođeni prvo Jovićem, a potom i Rebićem. Odnos snaga je najbolje pokazivao semafor jer je nakon šest minuta meča stajalo – 17:3.
Trener Dejan Radonjić nije oklevao sa čestim izmenama. Bjelica je zamenio Kuzmića, Rebić je ušao u mesto Jovića… a kada je na teren izašao Marko Simonović umesto kapitena Mitrovića već pozitivni naboj u hali ”Aleksandar Nikolić” potpuno je doživeo svoj vrhunac. Kao nagrada za sjajnu Simonovićevu partiju u Istanbulu stigle su ovacije sa tribina koje su trajale prilično dugo, a čak ni uvek na terenu maksimalno ozbiljno krilo Zvezde nije mogao da sakrije osmeh.
Energija sa tribina se prenosila na teren i crveno-beli su nastavili u jakom ritmu, ali je Igokea takođe bila rešena da pruži jači otpor. Trojkom Šibalića pokrenula je seriju gostiju kojom su oni na početku druge deonice prišli na sedam poena zaostatka (23:16). Ipak, Nikola Rebić je na drugoj strani pogodio za tri poena i vratio dvocifreno vođstvo crveno-belima.
Zahvaljujući sjajnoj odbrani crveno-beli su u nastavku drugog perioda održavali vođstvo. U napadu nije išlo sve tečno, ali to ne treba da čudi nakon velikih napora i dugog putovanja u Tursku. Ipak, nova trojka raspoloženog Šibalića bio je novi alarm da izabranici Dejana Radonjića pređu u veću brzinu. Ostalo je minut do kraja prvog poluvremena i Nemanja Dangubić je pogodio uz faul, a u sledećem napadu je raspoloženi Dženkins iz gotovo nemoguće pozicije pogodio trojku uz zvuk sirene. Plus od pet poena pretvoren je za minut u novo dvocifreno vođstvo sa kojim se otišlo na veliki odmor – 40:29.
Treća četvrtina nije počela najbolje za Zvezdu. Crveno-beli su tražili napadački ritam gotovo sedam minuta, odlična odbrana je čuvala vođstvo, ali je trebalo i postići poene na drugoj strani. Igokea je serijom 8:0 ponovo zapretila. Sedam slabijih minuta u igri Zvezde prekinuo je Ognjen Kuzmić koji je pogodio za prve poene svoje ekipe u drugom poluvremenu. Ipak, Igokea je nastavila sa dobrom igrom. Šibalić je pogodio novu trojku, a potom su Albijanić i Robinson svojim poenima doneli Igokei prvo vođstvo na meču (44:46). To je bio znak za publiku da se aktivnije uključi u meč.
Podrška koja je stizala sa tribina donela je dodatnu energiju Zvezdi koja je definitivno nedostajala. Najmlađi Gudurić i Rebić prekinuli su nalet Igokee sa linije penala. Međutim, Šibalić je ponovo pogodio za tri i Igokea je vodila pred ulazak u poslednji kvartal dobivši treći period rezultatom 20:7.
Crveno-beli su igrali sa velikom željom. Odbrana je i dalje bila na visokom nivou, ali ovo nije bilo šutersko veče Zvezde. Seriju promašaja van linije 6.75 prekinuo je iskusni Bjelica koji je tako pogodio tek četvrtu trojku iz 17-og pokušaja za Zvezdu.
Međutim, to je bio samo nagoveštaj drame. Publika je pružala veliku podršku crveno-belima da prebrode sve probleme i da u igri koš za koš izvuku pobedu. Zvezda je teško dolazila do poena, ali je to nadoknađivali fanatičnom borbom. Ofanzivne skokove su ”skupljali” bekovi Dangubić i Gudurić koji su na taj način donosili Zvezdi verovatno presudne poene na manje od dva minuta pre kraja za vođstvo (64:60). Međutim, neizbežna je bila i penal završnica. Marko Gudurić je pogodio tri od četiri slobodna bacanja u istoj i Zvezda je četiri sekunde pre kraja imala dva poena prednosti (68:66). Stefan Jović koji je presedeo na klupi celo drugo poluvreme ušao je da odigra odbranu i uradio sjajan posao zajedno sa Dženkinsom i Simonovićem pa je vreme isteklo pre nego što su gosti uspeli da upute šut ka košu.
Zvezda nije blistala, ali je ponovo pobedila. Ipak, vremena za odmor gotovo da nema i paklen ritam se nastavlja. U sredu od 19 časova u ”Kombank areni” crveno-beli dočekuju još jednog evropskog giganta u Evroligi – Barselonu.
Crvena zvezda mts – Igokea 68:66 (21:12, 19:17, 7:20, 21:17)
Crvena zvezda mts: Rebić 4 (5as), Dangubić , Mitrović 4, Lazić, Simanić, Dobrić 2, Simonović 8 (6sk), Dženkins 9, Gudurić 10, Jović 5, Kuzmić 2, Bjelica 15 (10sk).
Igokea: Pašajlić 4, Mićović 1, Talić, Šibalić 27, Robinson 10, Pešaković, Milošević 4 (12sk, 5as), Albijanić 9, Mahković, Frotenberi 2, Rikić 9 (7sk).

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама