Интервјуи Кошарка

Dejan Radonjić: Zvezda mora da iskoristi potencijal, ali i da stvara igrače za Srbiju

Izvor: Mozzartsport

(Celi intervju je preuzet sa http://www.mozzartsport.com/vesti/intervju-dejan-radonjic-zvezda-mora-da-iskoristi-potencijal-ali-i-da-stvara-igrace-za-srbiju/138596)

“Jako je čudno to što se u kontekst s nama dovode imena koja nisu realna da možemo da ih angažujemo. Tipa Malkolma Dilejnija… Iluzorno je pričati o takvim igračima, kad se uzme da njemu Barselona nudi 5.000.000 evra”, rekao je trofejni stručnjak za MOZZART Sport.

Kada je poslednjeg dana 2015. Dejan Radonjić za MOZZART Sport sumirao utiske iz najuspešnije godine u istoriji Crvene zvezde, rekao je da pravi uspon forme njegovog tima tek dolazi, kao i da će najbolje partije doći s tim. Strpljivo i spretno slagao je kockice i gradio piramidu uspeha na kakvu se na Malom Kalemegdanu gotovo i zaboravilo. Zato je novo osvajanje Jadrana i Srbije došlo kao logičan splet okolnosti, predanog rada i truda i velikog košarkaškog znanja, a radost zbog dva podignuta pehara i značajnog napretka na evroligaškoj lestvici – veća nego ikad.

Nešto više od šest i po meseci posle pomenutog razgovora Radonjić je postao trener sa najviše pobeda na klupi Crvene zvezde, stručnjak koji je klub odveo najdalje u elitnom takmičenju, ali i mnogo više od toga. Uspeo je da ućutka sve one koji su ga kritikovali na svakom koraku i naterao ih da priznaju poraz. Posle emotivne i iscrpljujuće sezone crnogorski strateg sada dane provodi u pokušaju da se dobro odmori, napuni baterije i donese konačnu odluku da li će trenersku karijeru nastaviti na istoj adresi.

Dok je na temu svoje budućnosti u Crvenoj zvezdi samo kratko poručio da će se uskoro –sve znati – bio je vrlo raspoložen da sa nama podeli utiske sa odmora, na koji nikako ne može da se navikne.
“Drugačije je, neobično. Možda čak i napornije nego inače. Više volim kad imam dva treninga dnevno, a-ha-ha”, rekao je Radonjić u šaljivom tonu, ali mi smo ga upitali zašto je to tako?
“Zbog nekih stvari koje mi se ne dešavaju u toku sezone. Posvećen sam mnogo porodici, prijateljima. Ima tu još dosta obaveza, razgovora s novinarima… Svakog dana bude dosta stvari koje treba da se obave, a sve je to drugačije od onog ritma na koji sam ja navikao. Ali, u svakom slučaju trudim se da uživam”.

Šta je bilo prvo što ste uradili nakon završne konferencije posle osvojene titule i velikog slavlja na Malom Kalemegdanu?
“Došao sam kući kasno u noć, čak nisam mogao ni da zaspim. U meni se probudio osećaj koji u tom trenutku možda i ne može najbolje da se shvati. Pomislio sam: ‘Došao je kraj sezone…’, a onda osetio neko olakšanje. Shvatio sam da narednog dana neće biti treninga i takvih obaveza u klubu, već da će neke druge stvari biti aktuelne. Tako je i bilo narednog dana, sedeo sam sa porodicom, drugovima… Tako je i sada. Proživljavam vrlo zanimljiv period”.

ILUZORNO JE PRIČATI O IGRAČIMA KOJI VREDE 5.000.000 EVRA

Ono što je neminovnost jeste da će klub verovatno napustiti dobar deo igrača, baš kao i prošle sezone…
“Veliki, finansijski moćni klubovi imaju mogućnost da zadrže postojeće sastave i iz Crvene zvezde dovedu sve ono što je najbolje. Već imamo situaciju da su Miler i Cirbes otišli. Jako sam srećan što sam imao priliku da radim sa obojicom i izvedem ih na pravi put. A još veće je zadovoljstvo kada znam da su napravili po gotovo pet puta veće ugovore u novim klubovima”.

Možete li da nam otkrijete ko bi posle Milera i Cirbesa definitivno mogao da razduži opremu?
“Šta će dalje da se dešava – videćemo. Jasno je da postoji prostor za odlazak još igrača, ali to u ovom trenutku se ništa još ne dešava i rano je govoriti gde će i ko biti. Sve to što nam se dešava je neminovnost, Zvezda mora da se adaptira na takve okolnosti. Svi smo to već doživeli i prošlog leta, kada su svi igrači koji su otišli – otišli u velike klubove. To je bilo dobro za klub, za naš rejting. Naravno, svi navijamo i želimo da najbolji igrači ostanu da bismo imali još bolji tim. Ali, za tako nešto šanse su minimalne, jer Zvezda nema te finansijske mogućnosti da se bori sa mnogo moćnijima od sebe”.

Dosta se govori o potencijalnim pojačanjima za sledeću sezonu, mnoga imena su u igri. Ima li tu nekih konkretnih dešavanja?
“Jako je čudno to što se u kontekst s nama dovode imena koja nisu realna da možemo da ih angažujemo. Tipa Malkolma Dilejnija… Iluzorno je pričati o takvim igračima, kad se uzme da njemu Barselona nudi 5.000.000 evra, a njemu će možda i to biti malo, jer bi Darušafaka možda mogla da mu ponudi i milion više. Treba biti realan i ne pominjati takva imena. Razumem ja tu strast koja vlada među zvezdašima, ali to je navijački pristup. O tome ko bi mogao da dođe ostavljam prostor, jer je još rano pričati o tome. Biće tu mnogo promena i raznih dešavanja, ne sumnjam. Ima dovoljno vremena da se sve sagleda, da vidimo šta postoji na tržištu i šta bi moglo da bude nama interesantno. Uložiće se trud da se naprave dobri potezi”.

U JEDNOM TIMU POČNEŠ, U DRUGOM ZAVRŠIŠ SEZONU

Koliko je bilo teško voditi Crvenu zvezdu u svim okolnostima koje su je snašle u sezoni za nama?
“Izuzetno teško. Ali, brzo se kod nas zaboravlja, sve. I kako smo imali problema od samog starta priprema, kako je Majk Cirbes imao samo jedan trening pre nego što je ušao u sezonu, kakve smo kadrovske neprijatnosti imali… Promene sastava, dolasci i odlasci, gubitak Nemanje Dangubića na samom startu. Pa ostanak bez Luke Mitrovića, pa sve one korekcije koje su usledile… Teški porazi koji su nas snašli u svim tim okolnostima… Sve su to okolnosti u kojima je trebalo raditi i izneti sezonu, a to je samo deo svega što se izdešavalo u periodu za nama”, poručio je Radonjić pre nego što je dobacio:
“Dobro kaže Luka Mitrović – da je sezonu počeo u jednom, a završio je u potpuno drugom timu”.

A opet, uspeli ste da iznesete veliki teret?
“Nije bilo lako. Generalno je sezona bila s mnogo uspona, a pazite – već na startu sezone bilo je mnogo utakmica koje su bile značajne. Trebalo je tempirati formu u više navrata. Prethodnih sezona naš cilj je bila isključivo Jadranska liga. Sada smo želeli da napadnemo i što bolji plasman u Evroligi, s obzirom da u sezoni pre ove već u ranoj fazi Top 16 ostali bez šansi da idemo dalje. To je od nas iziskivalo velike napore, da nam forma, ritam i kvalitet budu na visokom nivou, da budemo najbolji na više frontova. U jednom trenutku vodili smo odlučujuće borbe u Evroligi, pa i u Jadranskoj ligi i Kupu Radivoja Koraća. Tada je trebalo povlačiti prave i pametne poteze kako bi se napravio pozitivan rezultat, a mi sve to uspeli da iznesemo i izdržimo. Zadovoljan sam kako smo reagovali uprkos svim dešavanjima, time što smo držali dobru atmosferu, što smo se borili zajedno i igrali kao jedan za sve ciljeve. U najbitnijim momentima bili smo najbolji, a to nije jednostavno”.

Deluje da i sami još niste svesni kako ste sve uspeli da izvedete?
“Bilo je tu mnogo stvari o kojima se nije pričalo, jer su momci pokazali izuzetnu želju da se bore i rade. U finalnoj seriji sa Partizanom imali smo mnogo problema sa povredama, nismo bili na nivou igara iz Evrolige, ali i to je bilo očekivano. I bez obzira osetio sam da smo spremni da odbranimo pehar i to smo uradili vrlo dobro. Jeste da sam na konferenciji kasnije govorio da je bilo tih nekih stvari koje su se prećutale, ali to nisam rekao da bih apostrofirao te događaje. Činio sam sve kako bih zaštitio struku, svoje igrače, koji su fantastično radili i koji su bili dovoljno dobri da napravimo sezonu bolju od one prethodne, kada su bile tri titule”.

POSTOJE NEKE STVARI KOJE OSTAJU U KLUBU

Pričali ste i o tome da ste od starta sezone primili svega tri plate, u košarkaškim krugovima kružila je priča da su postojala i kašnjenja u isplaćivanju novca igračima… Dakle, imali ste ispred sebe još veći teret, koji pritom nije vezan za vašu struku?
“Sve leži u tome što smo uspeli da napravimo dobru, zdravu atmosferu i da nas je to držalo na okupu. Odnosi među svim članovima tima bili su izvanredni i zajedno smo prevazilazili tu problematiku. Tokom sezone nije moglo da se prepozna da nekom nešto nedostaje. Nosio sam zato dodatnu odgovornost na svojim leđima, jer sam smatrao da je to ispravno. U trenucima kada je sezona bila vrlo napeta razmišljali smo o tome da samo igramo dobro i dođemo do rezultata. Opterećenja te prirode bila su prevaziđena onog trenutka kada bi se izašlo na teren i to je ono što nas je vodilo napred”.

Ali, šuškalo se da su igrači ipak nezadovoljni, da su želeli da stupe u štrajk jer su imali pet zaostalih plata…
“To su stvari koje su ipak interne. Ja sam na konferenciji za novinare rekao svoju situaciju jer je takva bila. Ovo su ipak neke stvari koje su bile i ostaće unutar kluba. Bez obzira šta se pričalo mislim da smo pokazali kvalitetnu reakciju i da smo uradili sve da dobrom igrom i ponašanjem iznesemo sezonu. Videli ste šta je iz toga proisteklo”.

Koji je bio trenutak kada ste shvatili da posle svih problema Zvezda ipak može do duple krune?
“Bilo je tu mnogo dešavanja. I svaki po sebi je karakterističan i nosio je nove okolnosti. Mnogo je tu detalja o kojima bih ja sad mogao da govorim. Jer, sezonu treba gledati od prvog trenutka kada smo se okupili, pa do večeri kada smo otišli na Mali Kalemegdan da slavimo. Bilo je tu mnogo kvalifikacionih utakmica, teških momenata, povreda, preokreta, dobrih i loših mečeva… Sve to uzimam u obzir i sve je to uticalo da mi dođemo tu gde jesmo”.

Mnogi su vas razapinjali onda kada ste izgubili polufinale Kupa Radivoja Koraća od Partizana, smatrajući da će Zvezda da potone i da će da izgubi sve titule?
“Mi smo stvorili ambijent takav da nijedan poraz nije mogao da nas poremeti. Jeste, bio je to poraz od Partizana i svi znamo šta znači kada se izgubi od najvećeg rivala. Ali, mislim da to nije bila najteža situacija koju smo mi prevazišli u ovoj sezoni. Nisam očekivao da će ambijent postati takav kada smo izgubili od Partizana, ali bilo je mnogih sličnih situacija ovih godina, pa nas to nije poremetilo. Posebno ne mene. Ja uopšte nisam ni razmišljao o kritikama i razmišljanjima drugih. Želeo sam samo da spremim tim za meč sa Efesom u Vršcu, gde smo čini mi se pokazali sasvim kvalitetnu reakciju. Da smo i taj poraz ostavili iza sebe. A iskreno, nisam baš ni bio preveliki optimista za Kup, pošto smo bili bez Jovića, a i neki drugi igrači su bili povređeni…”

SIMANIĆ, RADANOV, DOBRIĆ…

Logično je da sada osećate satisfakciju zbog svega što ste uradili?
“Zbog mnogih stvari. Pre svega zbog predanog, kvalitetnog rada, koji posebno moram da apostrofiram. Pa onda zato što smo imali priliku da se u samo jednoj sezoni spremamo za toliko velikih utakmica, važnih, i da smo mnoge od njih dobili. Posebno mi je zadovoljstvo kada vidim koliko su igrači napredovali. Pogledajte Jovića, Gudurića, Cirbesa, Simonovića, Dangubića… Pa i sve momke koji sada nisu u klubu. Jak je osećaj ispunjenosti kada vidite da su vaši igrači sada u velikim klubovima, da prave velike rezultate i imaju dobre sezone iza sebe. Zvezda dugo godina nije imala priliku da zadovoljna izlazi iz sezone, samim tim ni igrači, a gledajte sada”.

Navijače i javnost mnogo zanima – na koga Crvena zvezda računa iz pogona FMP i juniorskog tima?
“Dovoljno dugo sam ovde da sam temeljno mogao da pratim napredak svih igrača. FMP je imao odličnu sezonu, momci vođeni trenerom Klipom igrali su jako dobro i pokazali da imaju potencijal, zbog čega su nas naveli da razmišljamo o njima. Tu su i juniori, vođeni Simanićem i Radanovim, koji su takođe posebno interesantni. Oni će u perspektivi biti igrači koji će nositi Crvenu zvezdu, kao i momci poput Dobrića. Potencijal koji mi imamo treba da iskoristimo ne samo sledeće godine, već i u godinama koje dolaze”, poručio jeRadonjić i u dahu nastavio:
“Svi oni zaslužuju pažnju i treba iz njih izvući maksimum i napraviti dobre poteze. Naš cilj je da nastavimo da stvaramo igrače koji su naša i budućnost ove zemlje, reprezentativce. Ovo što mi radimo, ono što je Partizan godinama radio je dobro za srpsku košarku i reprezentaciju Srbije”.

Dakle, biće u timu novih, mladih igrača?
“Treba voditi računa i o tome da uvek postoji opterećenje rezultata. To nije nimalo jednostavno. U konkurenciji koju mi imamo i koju ćemo imati sledeće sezone, mi jednostavno moramo da napravimo sve da svi budu zadovoljni. Da napravimo pravi balans iskustva i mladosti. Treba voditi računa i o tome kako će se sledećih godina dolaziti do Evrolige… To su sve stvari koje imaju svoju težinu”.

Sledeće pitanje se samo nametnulo – Zvezda u novoj Evroligi sledeće sezone?
“Još je rano govoriti o svemu tome. Treba malo predahnuti i opustiti se pre nego što se uđe u takve analize. Čeka nas novi sistem, a kako će se on reflekovati na celu sezonu… Ne znam, iskreno. Ako me sada pitate mislim da će nam biti mnogo teže nego ranijih godina. Ali, videćemo šta će biti do početka sezone”.


VERUJEM U ĐORĐEVIĆA I ORLOVE

Šta očekujete od reprezentacije Srbije u predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske igre?
“Reprezentacija Srbije ima dobru šansu da kroz kvalifikacije dođe do Olimpijskih igara. I tako treba da se postave svi. Ne treba odmah pričati o nečemu što još nije ni postignuto, ne treba tim igračima, selektoru Đorđeviću i njegovim ljudima stavljati teg na vrat. Kvalifikacije mogu da donesu sliku o tome šta i kako treba napraviti. Mislim da Srbija ima dovoljno razloga da optimistično gleda na period koji dolazi. Ali, prvo da Sale napravi dobru selekciju, onda i da krene u pobede koje će doneti put u Rio i borbu za najveće uspehe. Ne sumnjam ja da će Đorđević napraviti dobar posao u svim aspektima i da će uraditi sve da se do cilja dođe“.


IZ SVAKE KRITIKE MOŽE DA SE IZVUČE NEŠTO DOBRO

Ko vam je najveći kritičar i čije savete najviše volite?
“Ja sam dovoljno samokritičan. Sagledavam stvari dosta realno. Prihvatam kritike, nemam tu vrstu opterećenja da će bilo kakva kritika kod mene proizvesti neku negativnu emociju, već iz svih tih dobrih i loših stvari mogu da se izvuku pouke i nađu elementi koji mogu da doprinesu da se napravi dobar posao. Kada se radi ovaj posao bitno je da su rezultati validni”.


EURO? NISAM PRATIO…

Da li ste stigli da ispratite malo početak Evropskog prvenstva u fudbalu?
“Ne, ne… Nisam imao vremena da budem ispred televizora, a kamoli da pogledam utakmicu”, s osmehom na licu poručio je Radonjić, uz pokret rukama kojim je slao jasne gestikulacije da nije pogledao ni sekund velikog kontinentalnog takmičenja.

Vredi li onda da vas pitamo ko je vaš favorit na šampionatu i imate li ga uopšte?
“Ne vredi, a-ha-ha”.

Ipak, trofejni stručnjak je dodao:
“Mada, čuo sam da su opet u prvom planu sukobi između navijača, zbog čega mi nimalo nije drago. To uopšte nije afirmativno”.

(FOTO: Star Sport)

Скочи на траку са алаткама