Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Pobeda Zvezde za rođendansko slavlje

Autor: CZBG, Milan P.

Crvena zvezda je savladala ekipu Jagodine rezultatom 3:1. Luis Ibanjez je doveo domaćina u vođstvo u 59. minutu. Nakon samo dva minuta Aleksandar Jevtić, bivši fudbaler Crvene zvezde, izjednačio je rezultat, da bi puleni Miograda Božovića do 22. uzastopne pobede došli nakon golova Aleksandra Kataija u 71. minutu i Uga Vijeire, koji je postigao pogodak u sudijskoj nadoknadi vremena. Time su beogradski crveno-beli na najbolji mogući način proslavili 71. rođendan svog kluba.

Prvo poluvreme krasio je dobar ritam, ali, uprkos tome, fudbaleri Zvezde nisu svojim navijačima podarili previše lepog fudbala. Prva prilika viđena je već u 5. minutu. Marko Petković je proigrao Aleksandra Kataija, koji je prošao po desnoj strani, centirao, ali je lopta završila u korneru. Nakon solidno izvedenog kornera Edson je imao šansu da postigne svoj prvenac u crveno-belom dresu, ali je njegov šut glavom završio pored stative Tatićevog gola. Nije to mnogo poremetilo pulene Steve Mojsilovića, koji su odmah na početku pokazali da su u srpsku prestonicu došli po pobedu. Samo minut nakon prve Zvezdine prilike, zapretili su Jagodinci. Frensis je uputio vrlo lep pas ka Savkoviću. Centarfor Jagodine našao se sam pred Damirom Kahrimanom, ali je naš čuvar mreže zabeležio prvu intervenciju na današnjem meču. Imao je levi half Crvene zvezde novu priliku da se upiše u strelce u 14. minutu. Luis Ibanjez je uputio upotrebljiv centaršut, pogodio Edsona, ali je Brazilac bio za malo neprecizan. Nakon toga usledile su dve kapitalne šanse za Jagodinu. Prvo je u 24. minutu Savo Pavićević, nakon Donaldove povratne lopte, napravio kardinalnu grešku na sredini terena. To je iskoristio Savković, koji se uputio prema Damiru Kahrimanu, ali je opet napadač gostujuće ekipe propustio mogućnost da svoju ekipu dovede u vođstvo.

Druga kolosalna šansa viđena je u 32. minutu. Akcija je počela od Aleksandra Jevtića, koji je vrlo lepo uposlio Nikolića. Potonji je ubacio loptu u kazneni prostor. Tamo se našao Savković, ali je i u ovoj situaciji bio neprecizan. Očigledno da je ideja Stevana Mojsilovića bila da njegovi fudbaleri pokušaju da iskoriste Zvezdinu visoko postavljenu odbranu, kao i činjenicu da crveno-beli imaju na pozicijama levog i desnog halfa nešto sporije igrače. Mora se priznati da im je to u prvom poluvremenu uglavnom polazilo za rukom, ali je realizacija, usled nedostatka strpljenja i koncentracije, ipak izostala. Što se tiče Crvene zvezde, do kraja poluvremena jedina vredna pomena je situacija iz 45. minuta. Savo Pavićević je povukao loptu po desnoj strani, odigrao dupli pas sa Kataijem, nakon čega je solidno centrirao. Lopta je došla do Uga Vijeire, ali je njegov šut izblokiran. To je ujedno bila i poslednja akcija u prvom delu igre, pa su obe ekipe na odmor otišle bez postignutih golova.

Ono što je nedostajalo u prvom, viđeno je u drugom poluvremenu. Nastavila je Jagodina da stvara probleme Zvezdinoj odbrani, preteći iz kontranapada. U 56. minutu Savković je ubacio loptu u kazneni prostor. Tamo se našao Nikolić, ali je njegov šut zatvršio van okvira Kahrimanovog gola. Bezidejnu i monotonu igru izabranika Miodraga Božovića prekinuo je u 59. minutu Luis Ibanjez. Izveo je Argentinac slobodan udarac sa nekih dvadesetak metara udaljenosti i maestralno pogodio gornji levi ugao Tatićevog gola. Tek što se stišalo slavlje posle vođstva domaće ekipe, gosti su došli do izjednačenja. Vuk Mitošević je uputio izvrstan pas ka Savkoviću, koji je pogodio prečku. Na odbijenu loptu natrčao je Aleksandar Jevtić i postigao gol protiv svog bivšeg kluba. Odmah je na to reagovao Miodrag Božović, izvršivši dve izmene u roku od 5 minuta. Treba napomenuti i da je prva izmena bila donekle iznuđena povredom Sava Pavićevića. Njega je u 64. minutu zamenio Srđan Plavšić, što je prouzrokovalo i prekomandu Damijena Le Taleka na poziciju desnog halfa. Mihajlo Ristić se našao na terenu umesto Slavoljuba Srnića u 69. minutu.

Ulazak Srđana Plavišića doneo je kreativniju i konkretniju igru u veznom redu, što je rezultovalo novim 71. golom u prvenstvu, na 71. rođendan, u 71. minutu, za 71. prvenstveni bod.

Plavšić je proigrao Luisa Ibanjeza na levoj strani, koji vrlo lepo loptu šalje u kazneni prostor. Aleksandar Katai imao je prilično lak zadatak da iz neposredne blizine savlada Tatića i time ponovo Crvenu zvezdu dovede u vođstvo, što mu je i pošlo za rukom. Nošeni freneričnom podrškom sa tribina, pojačali su fudbaleri Zvezde pritisak u tim trenucima. Nakon vrlo lepe akcije u prilici se našao Ristić, posle čijeg se šuta lopta odbija do Vijeire, koji je takođe bio neprecizan. U 86. minutu nova šansa za Zvezdu! Luis Ibanjez je dugom loptom uposlio Uga Vijeru, koji je prevario odbramene igrače Jagodine, šutirao iskosa sa desne strane, ali je njegov šut završio pored gola. Konačan rezultat postavio je prvi strelac Super lige. Na asistenciju Mihajla Ristića, Vijeira je zabeležio svoj 17. pogodak ove sezone.

Uknjižila ja Crvena zvezda nova tri boda na svom kontu i deluje da četa Miodraga Božovića nezaustavljivo korača ka šampionskoj tituli. Može šef stručnog štaba biti zadovoljan igrom u drugom poluvremenu i zalaganjem svojih momaka. Međutim, potrebno je ukazati i na neke nedostatke u igri crveno-belih. Dolaskom Damijena Le Taleka potpuno su se promenile uloge fudbalera u veznom redu i to se odražava na igru u napadu. Mičel Donald je mnogo više angažovan u ofanzivi, što je za njega nešto sasvim novo, dok Marko Grujić igra na poziciji ofanzivnog veznog. Stiče se utisak da se time donekle gubi konkretnost i kreativnost u napadu. Večeras je u tom segmentu promene doneo Srđan Plavšić. Njegovim ulaskom u igru, Zvezda je postala mnogo opasnija po gol Jagodine i prelomila utakmicu u svoju korist. Druga stvar na koju treba skrenuti pažnju jeste poslednja linija odbrane crveno-belih. Ostaje da se vidi hoće li Edson, nakon početnog perioda adaptacije, uspeti da donese preko potrebnu čvrstinu i sigurnost u odbrani. Današnjom pobedom beogradski crveno-beli nastavili su svoju trijumfalnu seriju zabeleživši 22. uzastopnu pobedu. Narednu utakmicu Crvena zvezda igra na gostujućem terenu, protiv ekipe Novog Pazara.

[youtube id=”AvGFeNM2Hzs”]

Crvena zvezda – Jagodina 3:1 (Ibanjez 59. minut, Aleksandar Katai 71. minut, Ugo Vijeira 92. minut – Aleksandar Jevtić 61. minut)

Stadion ”Rajko Mitić”

Sudija: Petar Piper

Gledalaca: 22 122

Crvena zvezda: Kahriman – Petković, Pavićević (Plavšić), Edson, Ibanjez – Le Talek – Donald, Srnić (Ristić), Grujić, Katai (Sikimić) – Vijeira

Jagodina: Tatić – Đorđević, Gašić, Filipović, Miladinović (Popović)- Mitošević, Nedović (Nedović), Nikolić – Kjereme, Savković, Jevtić (Lečić)

Fotografije sa današnjeg susreta možete da pogledate OVDE.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама