Кошарка Кошарка/Вести

Preminuo Srđan Kalember (1928-2016)

Izvor: KK Crvena Zvezda

Jedan od osnivača i legendi KK Crvena zvezda, Srđan Kalember preminuo je u utorak u 88.godini života u Beogradu. Sahrana u petak na Novom groblju u Beogradu.

Srđan Kalember, jedan od osnivača KK Crvena zvezda i pionira košarkaške igre u Jugoslaviji, legenda našeg kluba, preminuo je u u utorak u Beogradu, u 88.godini života.
Čika Srđa Kalember ostaće upamćen kao član prvog tima KK Crvena zvezda, koji je pod zidinama Malog Kalemegdana osvojio 9 uzastopnih titula prvaka države, ali i kao čovek koji je svojim ponašanjem, stilom igre, i držanjem na najlepši način nosio sve ono što Crvena zvezda kao klub predstavlja.
Srđan Kalember je rođen 5.juna 1928.godine u Sarajevu, tadašnjoj Kraljevini SHS, a već sa 18 godina osvojio je prvu titulu sa KK Crvena zvezda. Kao krilo crveno-belih, bio je važan član tima koji je u narednih 8 godina osvajao titule, a svojim lepršavim načinom igre, bio je jedan od razloga zbog kojih su tribine na Malom Kalemegdanu, koje je inače za KK Crvena zvezda projektovao i izgradio njegov ujak, bile pune iz nedelje u nedelju.
Za Crvenu zvezdu, Srđan Kalember je odigrao 108 utakmica do 1955.godine, i u tom periodu postigao je 734 poena.
U istom periodu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije (47 utakmica) na Evropskim šampionatima 1947 i 1953.godine.
Nakon igranja u Crvenoj zvezdi, preselio se u Francusku, gde je nastupao za ekipu Nanta, a kasnije se posvetio trenerskom poslu, bio je trener muške i ženske ekipe Jugosplastike, kasnije i KK Sloga. U Splitu je osvojio i kup Jugoslavije sa seniorskom ekipom.
Osim po svojim majstorijama na terenu, Čika Srđa Kalember ostaće upamćen i kao jedan od osnivača SD Crvena zvezda i našeg košarkaškog kluba, prisutan na prvom čuvenom sastanku u Deligradskoj ulici u Beogradu, na kome je i začeta ideja o nastanku SD koje je dobilo ime – Crvena zvezda.
Nakon odlaska u penziju živeo je povučeno u svom stanu kod Tašmajdanskog parka, u kome je brižljivo čuvao ozbiljnu istorijsku građu, i sve što ima bilo kakve veze sa Crvenom zvezdom, koju je voleo do poslednjeg dana istim žarom kao i prvog.
Još za života, Srđan Kalember je svu svoju dokumentaciju, slike i istorijsku građu vezanu za naš klub, zaveštao KK Crvena zvezda.
Srđan Kalember biće sahranjen u petak u 12.30 časova u porodičnoj grobnici na Novom Groblju u Beogradu, izjavljivanje saučešća je od 11.30 časova u kapeli na Novom Groblju.
Čika Srđo, neka ti je večna slava, i hvala za sve što si učinio na našu Crvenu zvezdu!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама