Кошарка Кошарка/Најава утакмица

6. kolo, TOP16 Evroliga, Darušafaka Doguš – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda ponovo putuje u Istanbul, treći put ove sezone. Ovog puta, protivnik je Darušafaka Doguš. Crveno-beli u susret ulaze puni samopouzdanja, nakon 3 vezana Evroligaška trijumfa i 6 pobeda u poslednjih 7 susreta. Sa druge strane, Darušafaka je tek za vikend ostvarila svoju prvu pobedu u 2016. godini, imali su 7 vezanih poraza.

NAJAVNA

Turski klub je osnovan 1914. godine, tokom 60-ih godina, dva puta su bili prvaci države. 2013. godine Doguš Holding je ušao u klub kao sponzor na 10 godina. Ove godine su dobili wild card za Evroligu. Budžet koji ovaj klub ima, jedan je od najvećih u Evropi.

Sa klupe Doguš predvodi turski stručnjak Oktaj Mahmuti, koji je rođen u Skopju. Najveće uspehe je imao pre 10-ak godina, dok je vodio tada Efes Pilsen. 4 puta zaredom je bio prvak države od 2002. do 2005. godine. Bio je još trener u Benetonu i Galatasaraju.

Darušafaka je kompletno nova ekipa, sklopljena ovog leta. Skoti Vilbekin, Semih Erden, Markus Sloter, su samo neka od pojačanja. Praktično kompletan roster od 12 igrača je promenjen.

Kako je reč o novoj ekipi, od početka sezone igraju sa velikim oscilacijama. U TOP16 su prošli iz grupe gde su bili: CSKA, Brose Basket, Unikaha Makabi i Dinamo Sasari sa skorom 4-6.

TIM

Zbog rotacija koje Mahmuti često forsira, ekipa nema jasno definisanu startnu petorku.

Spoljna linija se sastoji od 5 igrača, to su: Skoti Vilbekin. Redži Reding, Džamon Gordon, Ender Arslan i Mehmet Jagmur.

Skoti Vilbekin

VILBEKIN

Američki plejmejker je došao u toku sezone iz Filadelfije, sa kojima je raskinuo 4-godišnji ugovor. Reč je jednom čvrstom igraču, koji voli da se nadmeće. Izašao je sa koledža Florida, i već je nastupao u Evropi prošle godine za AEK. Iako je reč o sasvim solidnom šuteru za tri poena, ove godine se muči da pronađe svoj ritam sa distance. Odlično diktira tempo igre, gubi malo lopti, i dobar je kreator iz pikenrol igre iz koje najviše profitira Semih Erden.

VILBEKIN

* Odličan je defanzivac na lopti, i može napraviti velike probleme protivničkim organizatorima igra. Prilagođavanje na njegovu igru u pikenrolu se vrši u toku same utakmice, u zavisnosti kako šuterski otvori utakmicu.

Redži Reding

REDING

Redži Reding je prošle sezone igrao protiv Crvene zvezde, u dresu Berlinske Albe. Igra na poziciji beka šutera, i izuzetno je napadački potentan igrač. U poslednje vreme ne troši mnogo lopti i pomaže u organizaciji napada. Neko vreme provodi i na poziciji niskog krila!

REDING

* Ume da bude izuzetno nezgodan u oba smera na terenu.

Džamon Gordon

GORDON

Gordon je treći bek u rotaciji, i kod Oktaja Mahmutija pratično ‘devojka za sve’ pokriva pozicije od plejemjkera do niskog krila. Odlično koristi svoje telo u prodor igri, ume da iznudi faul. Takođe je velika pomoć u organizaciji igre, kao i u kreaciji iz pikenrola. Dosta je napredovao u šutu za tri poena, i ove sezone šutira 36,5% (24/66).

GORDON

* Dosta stabilan bek u rotaciji, kojeg Mahnuti često koristi kada je Vilbekin van ritma ili utakmice.

Ender Arslan

ARSLAN

Arslan, iako četvrti bek, ima svoje mesto u rotaciji i 12-16 minuta. Napadački je dosta dobar, i može da našteti odbranama na razne načine. Pogotovo u pikenrol igri, jer se ne libi da šutne „iz bloka“ sa poludistance ili za tri poena. Tanak je defanzivno, i kada god je na terenu potrebno ga je što više napadati, kako u izolacijama, tako i u pik igri.

ARSLAN

* U poslednje vreme nalazi se u sjajnom šuterskom ritmu, kao što se može primetiti.

Mehmet Jagmur

JAGMUR

Jagmur je igrač koji popunjava roster od 12, i više igra utakmice u turskom prventsvu, kada je pojedinim igračima potreban odmor.

JAGMUR

 

Krilne pozicije poktivaju Manučar Markoišvili i Emir Predžić.

Manučar Markoišvili

MARKOISVILI

Gruzijski košarkaš, pokriva pozicije beka šutera i niskog krila. U poslednje vreme igra u izuzetno lošj formi. Poznat je kao nešto prljaviji igrač, koji često pravi jake faulove i voli da provocira. Defanzivno će verovatno biti zadužen za Kinsija odnosno Gudurića.

MARKOISVILI

* Kao i Gordon, dosta dobro šutira ove sezone za 3 poena 36% (32/89), mada u Evroligi to je 11/45 (24,4%)

Emir Preldžić

PRELDZIC

Preldžić je došao kao veliko pojačanje, na pozajmicu iz Fenerbahčea, ali ove sezone igra u dosta slaboj formi. Došao je kao igrač koji na poziciji niskog krila može na razne načine i kreacijom da pomogne ekipi. Praktično na tim spoljnim 1/2/3 pozicijama on je šesti igrač u rotaciji i ima dosta malu minutažu.

PRELDZIC

* Ima slab šut za tri poena, i protivničke odbrane najčešće skupljaju sa njega u trenutcima kada Darušafaka igra pikenrol. Ove sezone je na 30% šuta za tri poena. (15/50)

Unutrašnju, odnosno centarsku liniju čine: Semih Erden, Luk Harangodi, Milko Bjelica, Markus Sloter i Furkan Aldemir.

Semih Erden

ERDEN

Erden je prva opcija na niskom postu Darušafake. Odlično se snalazi u pikenrol igri i za svoje gabarite dosta je pokretljiv pre svega ofanzivno. Jedan je od boljih igrača ekipe ove sezone, odnosno među konstantnijima. Poentira isključivo iz samog srca reketa ili dosta blizu obruča. Defanzivno u pik igri ima probleme, iako ume da bude sporadično aktivan i podeli po neku blokadu.

ERDEN

* Leva ruka mu je slabija, obično kada ne završava zakucavanjima, većinu šuteva završava desnom rukom. Defanzivno ga treba napadati u pikenrol igri.

Luk Harangodi

HARANGODI

Harangodi u poslednje vreme igra dosta dobro i nalazi se u odličnoj formi, pogotovo u poslednje dve-tri utakmice, gde je potpuno izbacio Bjelicu iz rotacije na poziciji 4. U pik igri ili rogovima, Harangodi širi parket i donosi ekipi šut za tri poena. Harangodi je već igrao protiv Crvene zvezde u dresu Uniksa, u polufinalu Evrokupa. Defanzivno u izolacijama, četvorke Darušafake mogu imati velike probleme sa Kvinsijem Milerom.

HARANGODI

* Šutira 39,5% (30/76) za tri poena ove sezone. Od toga 21/45 u Evroligi (46,7%)!

Milko Bjelica

BJELICA

Bjelica je zbog dobre forme Harangodija, kao što je napomenuto, ispao iz rotacije. Sličan tip igrača kao Harangodi, sa nešto boljom igrom u reketu (napadački). Defanzivno nije neko ko može da zaustavi Kvinsija Milera, pogotovo u igri licem košu.

BJELICA

* Šutira 35,7% za tri poena u sezoni (25/70), od toga u Evroligi 14/32 (43,8%)!

Markus Sloter

SLOTER

Uloga Slotera ove sezone u ekipi Darušafake, jasno govori o tome kakve su finansijske mogućnosti ovog kluba. Sloter je praktično u rotaciji isključivo defanzivni specijalac, dok u napadu postavlja blokove za Vilbekina, Redinga i Gordona. On donosi isključivo napredak u defanzivi od pik igre.

SLOTER

* Dosta loše brani niski post, i Cirbes može da mu napravi probleme kao što je to uradio i Entoniju Rendolfu iz Lokomotive.

Furkan Aldemir

ALDEMIR

Aldemir je još jedno pojačanje u toku sezone, kao i Vilbekin, došao je iz Filadelfije. Za svoje gabarite, kao i Erden dosta pokretljiv. Ali, tu pokretljivost bolje koristi od Erdena. Gubi se u rotacijama Oktaja Mahmutija. Odigra jednu dobru, pa veže par slabijih utakmica.

ALDEMIR

* Igra svojih 10-15 minuta, nema toliku napadačku rolu, poentira isključivo iz otpadaka, ili kada je na ziceru. Napadačka igra Darušafake se više svodi na spoljne igrače i na šut sa distance.

Oktaj Mahmuti koristi punu dubinu svoje klupe, i retko ko ima prosečnu minutažu veću od 20 minuta. Minutaže pojedinaca variraju od utakmice do utakmice, a u domaćem prventsvu se pojedini igrači i odmaraju, odnosno imaju redukovane minute

PROTIVNICI

Igraju dosta brže od većine ekipa u TOP16. Imaju 74,3 poseda po utakmici, i više poseda imaju samo Himki i Anadolu Efes od njih. Ipak, na 100 poseda postižu samo 97,4 poena i po tome su jedna od gorih ekipa u Evroligi. Igraju na mahove i ponekada dosta nepovezano i brzopleto. Primera radi, Zvezda na 100 poseda, postiže 105,4 poena.

Jednostavno, nova su ekipa, i još se ne poznaju dovoljno dobro na terenu, iako je sezona zagazila u peti mesec. Iz igre (u Evroligi!) šutiraju ispod 50% za 2 poena (290/588) i ispod 35% za tri poena (111/320). Šut za dva poena im je nešto niži, jer spoljni igrači poput Markoišvilija i Redinka često uzimaju duge dvojke, odnosno šuteve sa 5-6 metara. Nešto brža igra ne donosi im mnogo toga dobrog, imaju 5 vezanih poraza u TOP16 fazi.

Zbog brže igre, gube dosta lopti, 14,1 po utakmici. Ali, protivniku dozvoljavaju samo 5,5 ukradenih! Igrači na spoljnim pozicijama (Gordon i Vilbekin), retko gube lopte pod pritiskom, više ih gube zbog loših dodavanja. Ovih 5,5 ukradenih lopti koje Darušafaka dozvoljava više su „zahvaljujući“ Erdenu i Sloteru, iz kojih protivnik može da trči tranziciju kasnije. Tu Zvezda može tražiti svoju šansu, odnosno udvanjajima na niskom postu sa pravih igrača (Preldžić, Markošvili..)

Zbog problema sa fizikalijama na poziciji niskog krila i krilnog centra, Darušafaka ima velike probleme sa građenjem defanzivnog skoka. To je pogotovo izraženo u tih poslednjih 6-7 utakmica gde su zaređali poraze. Dangubić, Miler i Kinsi mogu biti velika opasnost u tom segmentu igre sa tih krilnih pozicija. U Evroligi dozvoljavaju skoro 12 ofanzivnih skokova po utakmici.

Napadački, Crvena zvezda treba da svoju šansu traži u Kvinsiju Mileru koji je atletski dominantnan u odnosu na svoje čuvare. Još neke stvari koje su već spomenute su:

– Izolacije na Enderu Arslanu i kreiranje takvih missmatch situacija za Gudurića i Kinsija

– Visoki piknerol preko Semiha Erdena.

– Igra na niskom postu protiv Slotera.

TIMSKA

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 19:30 časova, prenos će biti emitovan na kanalima Sport kluba.

Скочи на траку са алаткама