Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda: Plejof? I dalje realno

Autor: KOŠ magazin, Vladimir Stanković

Pre tri nedelje, kada je Crvena zvezda imala bilans 10-8, pozabavio sam analizom kalendara, odnosno šansi da naš prvak stigne među četvrtfinaliste što je pre starta takmičenja izgledalo kao čista utopija. Zakjljučak je bio da je san na najboljem putu da postane java. Od tada su odigrana još tri kola, Zvezdin bilans je sada 12-9 i zaključak mora biti isti, čak i sa nekim procentom povećanog optimizma jer je cilj za tri etape bliži. Poraz od Efesa nije „planiran“, ali da li bismo se zakleli da su pobede u Kaunasu, Vitoriji ili Tel Avivu unapred bile upisane kao plusevi ?  Ili sve one pobede nad velikanima u Beogradu ? Slažem se da bi Zvezda, da je pobedila Efes, bila 99% u četvrtfinalu, ali naišla je jedna od onih utakmica kada timu za koji navijamo ne ide gotovo ništa (recimo, Zvezdin šut za 3 poena, 3/16, 18,8%) a protivniku gotovo sve. Ili bar tako izgleda. Efes je odigrao odličnu utakmicu i kad se izgubi od boljeg rivala prvo što treba uraditi jeste čestitati protivniku, reći igračima kad je sutra trening i početi pripreme za naredni meč.

U tekstiu od pre tri nedelje izneo sam pretpostavku da su CSKA, Real Madrid, Fenerbahče, Olimpijakos i Baskonija „viđeni“ za plejof. Od tada se nije gotovo ništa promenilo, samo je Baskonija malo pokvarila svoje šanse ali je još uvek u dobroj poziciji. Crvena zvezda, Panatinaikos i Baskonija imaju po dve pobede više od Efesa i Darašufake a tri od Žalgirisa koga u ovom trenutku vidim kao poslednjeg pretendenta na 8.mesto. Trenutna pozicija, plus logika, plus kvalitet, plus raspored do kraja favorizuju Zvezdu, Pao i Baskoniju što (u ovom trenutku) u borbi za poslednje mesto za plejof ostavlja dva turska tima i, eventualno, Žalgiris koji je u usponu forme. Evidentnu prednost ima Efes jer u preostalih 9 kola čak 6 puta igra kod kuće. U sličnoj poziciji je i Panatinaikos u odnosu na Zvezdu i Baskoniju, ima 5 utakmica na svom terenu,  ali ova trojka se bori za tri ili mesta a druga trojka za jedno.

Zvezda ima 4 meča kod kuće i realno je da juri bar tri pobede (Galatasaraj, Broze, Uniks) i da se nada još jednom čudu u meču sa Olimpijakosom. Na strani, realno, ne može da planira pobede u Moskvi i Madridu, ali neće biti bez šansi u Milanu, Barseloni i Istambulu protiv Darušafake. Za Zvezdu je najvažnije da posle gostovanja u Moskvi u dve uzastopne utakmice kod kuće dobije Galatasaraj i Broze, timove koje je pobedila u gostima. U tom slučaju pred 6 poslednjih kola imal bi 14-10 i više nego izgledne šanse da se drugi put uzastopno plasira u četvrtfinale. U najgorem scenariju mogla bi da završi sa 15-15 što bi trebalo da bude dovoljno za plejof. Sa 16-14 biće sigurno u 8 poslednjih. Ono što Zvezdi ne ide na ruku jeste 0-2 u mečevima sa Efesom (ako dođe do kruga u kome je i turski tim), ima i slabiju međusobnu koš-razliku sa Panatinaikosom, ali je bolja od Baskonije. Sve u svemu, vrlo dobra pozicija za finiš velike trke.

Panatinaikos bi, realno, mogao da dobije 4 meča kod kuće i da završi (bar) sa 16-14, Baskonija je bliža bilansu 15-15 nego 16-14. Ako dobije svijih 6 mečeva kod kuće do 16-14 mogao bi i Efes. Darušafaka ima 5 utakmica kod kuće i 4 teška gostovanja, realnije je 15-15 nego 16-14. Šanse Žalgirisa su više teoretske, ali ako dobije 4 meča kod kuće i ućari nešto na stran mogao bi da se umeša u borbu za 8. mesto. Ima dosta međusobnih utakmica pretendeneta na plejof što će bitno uticati na konačni rasplet.

Za one koji vole da se bave prognozom, evo rasporeda 6 timova koje u ovom času vidim kao kandidate za 4 „slobodne“ pozicije za plejof. Velikim slovima označeni su rivali kod kuće.

  1. Crvena zvezda (12-9): Cska, GALATASARAJ, BROZE BASKET, Real Madrid, Armani, OLIMPIJAKOS, Barselona,UNIKS, Darušafaka
  2. Panatinaikos (12-9): BROZE, UNIKS, Darušafaka, Žalgiris, REAL MADRID, ARMANI, Baskonija, CSKA, Makabi.
  3. Baskonija (12-9): Makabi, Efes, ARMANI, Fenerbahče, CSKA, Broze, PANATINAIKOS, Galatasaraj, ŽALGIRIS.
  4. Anadolu Efes (10-11): ARMANI, BASKONIJA, Uniks, BROZE, MAKABI, Žalgiris, FENERBAHČE, OLIMPIJAKOS, Real Madrid.9.Darušafaka (10-11): FENERBAHČE, Real Madrid, PANATINAIKOS, Olimpijakos, BARSELONA, Cska, GALATASARAJ, Broze, CRVENA ZVEZDA.
  5. Žalgiris (9-12): Olimpijakos, Broze, FENERBAHČE, PANATHINAIKOS, Uniks, EFES, Makabi, ARMANI, Baskonija

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама