Блог Фудбал Фудбал/Вести ЦЗБГ

Бахар и играчи очекују пуну Маракану у првенству, међутим колико је то реално?

До званичног почетка сезоне броје се дани, а Црвена звезда је већ предсезонским активностима напунила око сваког звездаша. Међутим, да ли ће велика еуфорија бити испраћена бољом посетом неголи у претходним сезонама?

Црвена звезда је на старту сезоне стигла са обећавајућих седам победа у прелиминарним мечевима, али супериорност коју је показала у среду против Фиорентине у последњој пријатељској утакмици – нико није очекивао. Екипа Барака Бахара размонтирала је финалисту Лиге конференција, неневши му велику срамоту са пет голова у мрежи који су постигнути до 27. минута игре.

Била је то само припремна утакмица, али ако ће овако изгледати екипа Барака Бахара и када сезона званично почне, навијачи Црвене звезде могу да сањају велике дане.

Звездин тренер и остале новајлије били су у прилици јуче да први пут искусе атмосферу у свом новом дому. Бахар није скривао своје узбуђење од старта, рекавши “Био сам узбуђен кад сам изашао на терен, осетио сам подршку, навијачи су задовољни и верујем да ће убрзо Маракана бити испуњена до последњег места. Играмо фудбал који привлачи публику, биће све више навијача”.

Међутим, нису само у нападу играчи Црвене звезде импресионирали. Омри Глазер је такође изгледао сјајно између статива, посебно у првом полувремену када су га играчи Фиорентине тестирали неколико пута, али је његово најимпресивније скретање лопте дошло у другом полувремену када је зауставио Кристијана Куамеа у ситуацији један на један.

И “јединица” црвено-белих била ја пуна речи хвале за атмосферу. “Атмосфера на стадиону је била врхунска, наши навијачи су нас носили до победе. Невероватно. Први пут играм на Маракани и тешко је речима описати атмосферу коју праве навијачи. Потребни су нам и у недељу. Желимо пун стадион, потребна нам је њихова подршка, они су велики део овог клуба и града”.

Ипак, када се осврнемо уназад посета на Маракани бележила је бројке које не служе на понос звездашкој јавности. Да узмемо период од сезоне 2017/18. када је кренуо Звездин низ, евидентно је да тренд није показао континуитет раста.

Ни премијера није бележила бројке за похвалу. У 2017. године у првом колу Маракану је посетило тек 4.000 људи, наредне сезоне тек нешто више – 5.183. Благи пораст био је на лето 2019. када је 6.112 навијача посетило највећи српски стадион у првом колу. У последње две сезоне било је знатно боље. И 2021. године, баш као и ове, ривал на старту била је Војводина, било је 20.361 посетилаца. Меч је окончан без голова, па је Црвена звезда у узбуљивој сезони током већег дела јурила заостатак на табели. Неизвесност је довела до тога да ова сезона буде нешто посећенија од осталих. Три мечева окупила су преко четрдесет хиљада људи (била су то два вечита дербија и прослава титуле). Последња сезона у низу стартовала је са 16.274 људи на трибинама.

О разлозима слабе посете може се дискутовати – незанимљиво такмичење, изостанак неизвесноти, конформизам, превазиђена инфраструктура стадиона, сама игра тима која је у доброј мери била тек да се одради посао, лични анимозитет. Сви ови, а и други разлози, могу се сматрати релевантним, али не могу се оправдати.

Навијачи Црвене звезде били су ,не тако давно, успешни да одлично испуне стадион против екипа каве су Ла Валета и Флоријана са Малте, Пјуник из Јерменије, казахстански Каират (сезона после једногодишње европске паузе). Ако је само критеријум неизвесноти и квалитета ривала, онда он није добар изговор зашто се првенствени мечеви избегавају. У домаћем шампионату сигурно има квалитетнијих екипа од побројаних.

Навијачима Црвене звезде фали култура доласка на стадион и оно што се виђа не само у најјачим европским лигама – да се на стадион иде не због ривала, него звбог вољеног клуба. Тога има и у неким осредњим европским лигама. Не морате гледати само мечеве Леверкузена, Келна, Борусије, Арсенала, Марсеја, Атлетика да бисте видели лојалну публику која испуњава стадион до последњег места на свакој утакмици. Тога има и на мечевима варшавске Легије где цео стадион “униформисан” у белом пева свом клубу, имао је такво искуство и Барак Бахар на акустичном Сами Офер Стадиону у Хаифи који је испуњен са 30.000 људи и у првенству.

Кад је потписао уговор за Звезду, Барак Бахар је добијао много медијских савета у матичној земљи. Свакако један од најпозванијих да говори на ту тему је Израелац Идан Веред који познаје црвено-беле, додуше из кратке епизоде. Овако је говорио он – “У Израелу је еуфорија око тога што Хаифа и Тел Авив имају по пола милиона навијача. Звездини навијачи нису само у Србији. То је цела бивша Југославија и за Звезду навија око девет или десет милиона људи. Мислим да ни Барак не зна где иде. Може да рачуна на пун стадион на свакој утакмици”.

Бахар долази са изгређеном свешћу да ће стадион бити испуњен, као што је био и у Хаифи. Стога и не чуде изјаве пуне очекивања да ће публике бити све више кроз сезону.

Право је време да навијачи који су поносни када их угледни листови проглашавају за једне од најбољих у Европи, још масовније долазе на првенствене утакмице. Сви предуслови су ту – квалитетно оформљен тим, игра која обећава, резултати и успеси који су иза клуба у протеклим годинама.

Нису се овог лета навијачи морали трошити на улазнице за летње квалификације, Звезда ће европску одисеју кренути директно из грпе Лиге шампиона. Продаја сезонских улазница засад обећава. Навијачима не преостаје друго него да долазе на стадион и уживају у квалитету који ће екипа демонстрирати.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама