Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Црвена звезда – Фиорентина 5:0 (5:0)

Какво вече на Маракани, и каква најава спектакла који нас у недељу од 20 часова очекује против Војводине када ће и стартовати нова сезона. Црвена звезда је савладала Фиорентину резултатом 5:0 пред 36 хиљада навијача, а погоцима су фантастично вече на нашем стадиону обележили двоструки стрелац Питер Олањинка, затим Жан Филип Красо, Мирко Иванић и Осман Букари. Игра Бахарова Звезда свемирски фудбал!

 

Црвена звезда – Фиорентина 5:0 (5:0)
 
Стадион: “Рајко Митић”.
 
Гледалаца: 36882. 
 
Судија: Милош Милановић.
 
Стрелци: Олањинка у 9. и 23, Красо у 11, Иванић у 14. и Букари у 27. минуту. 
 
Жути картони: Лековић (Црвена звезда), Мандрагора (Фиорентина). 
 
Црвена звезда: Глазер (од 60. Поповић), Дегенек (од 46. Спајић), Мијаиловић (од 70. Николић), Родић (од 60. Лековић), Букари (од 60. Лучић), Стаменић (од 70. Адо), Кангва (од 78. Кабић), Митровић (од 60. Азаров), Иванић (од 60. Шљивић), Олањинка (од 46. Недељковић), Красо (од 60. Мијатовић).
 
Фиорентина: Тераћано (од 46. Церофолини), Додо (од 73. Кајоде), Бираги, Кварта (од 46. Миленковић), Ранијери, Данкан (од 46. Артур), Мандрагора, Сабири, Јовић (од 46. Кабрал), Бонавентура (од 59. Брекало), Иконе (од 59. Кастровили).
 
Капитен на данашњем мечу услед изостанка Драговића био је Мирко Иванић, а старту је претходило уручивање дреса са бројем 9 Луки Јовићу од стране наших легенди Владимира Петровића и Душана Савића. Амбијент је од првог судијског звиждука деловао као да се игра финале Лиге шампиона, а не да је у питању пријатељска утакмица, па се може рећи да је Звезда на крилима навијача за шест минута направила “блицкриг” Фиорентини и постигла три поготка. Наиме, прво је у деветом минуту, одличан пресинг одиграо Питер Олањинка и одузео лопту Кварти, те се нашао испред Тераћана и рутински га савладао. Затим, у 11. минуту је Мијаиловић послао оштар пас по средини за Иванића који се окренуо, протутњао према голу и упослио Жан Филип Красоа, а нападач из Обале Слноваче прецизно матирао Тераћана. Но, ни то није било све од Звезде, а чинило се да ће Маракана експлодирати у 14. минуту када је Олањинка проследио лопту за Мирка Иванића, а он са десетак метара, кроз “шуму” ногу успео да нађе простор до гола Тераћана.
 
Мало је недостајало и Кангви да у 16. минуту постигне гол након центаршута Букарија, али је из дотрчавања гађао преко пречке. Ипак, није се дуго чекало на нови гол, с обзиром на акцију из 23. минута када је Иванић прошао по десној страни и центрирао за Митровића који је додао Питеру Олањинки, а нигеријски нападач поново био кобан по голмана гостију. Звезда је толико била доминантна да ни чувена клетва да играч који је фаулиран, не сме да изведе пенал, није могла ништа Осману Букарију који је био заустављен у 27. минуту, а затим и погодио са 11 метара. До краја полувремена је Звезда имала две стопостотне прилике, прво је у 32. минуту Олањинка изашао пред Тераћана, а потом је на одбитак реаговао Митровић, те је лопту на гол линији одбранио – Додо. Но, два минута касније је поново Звезда запретила из контре, а Букари центрирао право на Красоа чији је ударац главом зауставила – статива. Шансу је Олањинка имао и у 44. минуту када је поново могао да савлада Тераћана, али је шутирао поред гола. Нема сумње, било је ово једно од најбољих полувремена Црвене звезде, па слободно може да се каже у 21. веку.
 
Побрао је Красо аплаузе целе Маракане у 52. минуту када је, у два наврата, луцидно проиграо Букарија, али је Гањанин прво био изблокиран, а затим гађао преко пречке. У наставку је темпо опао, Бахар је мешао карте, а актери меча, макар они у црвено-белим дресовима добијали су громогласне аплаузе при сваком контакту са лоптом. На терену се нашао велики број младих играча који су по први пут у својим каријерама имали прилику да играју пред оволико навијача, што нема сумње да ће много значити у даљем развоју. Публика на Маракани је од старта имала прилику да аплаузима поздрави повратника Дегенека, а затим у финишу и новајлију Кабића који је дебитовао за Црвену звезду. До краја меча, шансе су имали Недељковић, Мијатовић и Лучић, али се резултат постављен у 27. минуту није мењао. Најбољу шансу, гости су имали у 87. минуту када је Кабрал изашао испред Поповића, али је показао наш резервни чувар мреже да на њега увек екипа може да се ослони и правовремено прочитао ударац нападача Фиорентине.
 
Нема сумње да Звезда после овакве фудбалске рапсодије заслужује пуну Маракану у недељу од 20 часова када дочекујемо Војводину на старту Суперлиге Србије. 
 
Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама