Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звездини јуниори поражени од Реала у драматичном мечу у Каунасу

Јуниори Црвене звезде поражени су од екипе Реал Мадрида у Каунасу након драматичне завршнице. Судијска одлука одузела прилику за велики преокрет.

Од самог старта у Спортаској хали Каунас деловало је обећавајуће да ћемо пратити ефикасан меч. Шпански тим био је више него расположен за кошарку, убацивши четири тројки. Јегор Демин предводио је младе краљевиће, а на другој страни је двоцифрени Топић одржавао прикључак. Када је деловало да су се испуцали играчи Реала, Реља Радовановић је погодио из контра напада на асистенцију Топића за прво вођство наше екипе (22-20) још од почетног коша.

Други квартал кренуо је сјајно за црвено-беле, акцијом из пика Топића и Радовановића. После тројке Павла Мишића исто је у наредној акцији поновио Лазар Гагић (31-23), а онда је полагање Топића у транзицији лансирано црвено-беле на двоцифрену предност (33-23). Морао да тајм-аутом да реагује Хавиер Хуарес, након којег су његови играчи показали реакцију. Најпре је сјајно погодио за три Уго Гонзалес, а онда је уследила изгубљена лопта наше екипе после које је Јан Виде преполовио заостатак свог тима (33-28).

Наставила се лоша игра у нападу црвено-белих, па је Диањ ефектно закуцао и продужио серију Реала, после чега је уследила 2+1 ситуација за Видеа који је довео меч у егал (33-33). Деловало је да Реал не намерава да стане, па је већ у наредној акцији са дистанце погодио Гонзалес. Серија се протезала до 19-0, када је тројком прекинуо Радовановић. У финишу је Реал Мадрид наставио да погађа. Тројку Јегора Демина поништио је Никола Топић (42-47), али времена за одговор Угу Гонзалесу на сјајну тројку уз звук сирене није било, па је Реал отишао на паузу са +10 (42-52).

Фуриозан је био Реал у трећој деоници, где је Црвена звезда убацила свега осам поена. Доминирао је у скоку Исмаила Диањ, правио доста проблема под кошем нашем тиму. На крају овог квартала Реал је имао 15 скокова вишка (27-42), што је уз велики број асистираних поена (9-21) градило предност њиховог тима. После пресечене лопте, Јегор Демин и Јан Виде су истрачли контру, а Рус је асистирао Словенцу за +20 (47-67). Пет везана поена Николе Топића нису ублажила заостатак јер је опет тројку са звуком сирене погодио Гонзалес (52-72).

Деловало је до краја неће бити велики избуђења, али су се играчи Бранка Јоровића постарали да врате прикључак. Андрија Вковић је средиом деонице кошем из рекета спустио разлику на једноцифрену (65-74). Пришли су црвено-бели на три поена дефицита после реализованих бацања Топића (73-76), а онда и њеховом тројком на два поена мањка чедтредесетак секунди пре краја (76-78).

Међутим, прилику за велики преокрет нашој екипи одузео је судија на двадесетак секунди до краја. Новицки је промашио са полудистанце, а лопта је од Гонзалесовог стопала завршила у ауту. Судија је ипак досдио лопту за Реал, након чега је Голзалес добио и фаул и реализовао два бацања (76-80). У наредном нападу, наши играчи су лоше убацили лопту у игру са противниковог поља, а погодио је Јан Виде из контре.

Промашај Костића са дистанце исправио је Вуковић после офанзивног скока и оставио малу наду тиму. Међутим, уследило је помрачење. Јегор Демин је омашио два слободна бацања, али је лопту ухватио Исмаила Диањ који је фаулиран. Он је био половично прецизан (78-83). На четири секунде до краја тројку је убацио Костић (81-83), уследио је фаул и два погођена пенала Јана Видеа за коначних 81-85.

Најефикаснији у нашем тиму био је Никола Топић са 39 поена, а двоцифрен је био још Петар Авлијаш са 10. У победничкој екипи, сјајан је био Уго Гонзалес са 24 поена .

Наредни дуел на програму је сутра од 8 сати, када ће наш тим тражити прву победу против екипе Барселоне која је раније савладала Панатинаикос (67-66).

Скочи на траку са алаткама