Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Црвена звезда – Фенербахче: последњи евролигашки пољубац или нови почетак?

Црвено-бели у четвртак од 19 часова дочекују екипу Фенербахчеа у свом последњем овосезонском евролигашком мечу.

Екипа Душка Ивановића желеће да се победом опрости од европских обавеза, изједначи однос победа и пораза, а тиме и веже пету узастопну победу у такмичењу. Међутим, на том путу стајаће ривал којем је победа прекопотребна да би изградио што бољу позицију пред плеј-оф.

Традиција неће бити савезник Звезде која је у овом веку изгубила у 12 од 15 сусрета са Фенербахчеом, али је славила кад се последњи пут играло у Београду (74-69).

Поред тога, сигурно ће мотив играча бити и Пионир испуњен навијачима, који ће наредну евролигашку представу чекати неко време. Бар до октобра у најбољем случају. Ипак, до тога ће се са великим узбуђењем пратити завршница АБА лиге, а онда и национално првенство.

На све то, скорашње речи председника клуба, Небојше Човића, да “није довољно да будете само први у АБА лиги” унеле су пометњу ко ће догодине бити евролигаш. Познато је да Евролига од пре неколико година гарантује место једном клубу из АБА лиге, а не изричито њеном шампиону као што је то било раније. И то не би било толико мистериозно да није уплетена прича о немању логистике која кошта.

Председник клуба је рекавши “Наш циљ је да идемо до краја, сада смо релаксирани, пошто смо видели да не морате да будете први у АБА и да можете у Евролигу. Надам се да ћемо имати и тих 500.000 евра, платићемо порез, нећемо тражити то од навијача” ипак изразио оптимизам да ће Звезда играти Евролигу и наредне сезоне. То поткрепљују и његове речи да се ради на задржавању Факунда Кампаца.

Делује да клуб не намерава да каже збогом Евролиги и да је научио грешке с почетка сезоне, па би наредни период могао да буде нови почетак у конципирању ростера за следећу сезону, иако је она још далеко и следе кључни месеци у актуелној борби за трофеје.

У првом сусрету две екипе, турски састав је победио (93-79) екипу коју је још предводио Влада Јовановић. Звезда је до последњег периода била у игри, али се распала у завршном кварталу. Две вазане тројке Мелиха Махмутоглуа означиле су пораз.

Утакмицу Звезде и Фенербахчеа суде Роберт Лотермозер (НЕМ), Кармело Патернико (ИТА) и Ђорди Алиага (ШПА).

Скочи на траку са алаткама