Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Najava utakmica CZBG

Crvena zvezda – Fenerbahče: poslednji evroligaški poljubac ili novi početak?

Crveno-beli u četvrtak od 19 časova dočekuju ekipu Fenerbahčea u svom poslednjem ovosezonskom evroligaškom meču.

Ekipa Duška Ivanovića želeće da se pobedom oprosti od evropskih obaveza, izjednači odnos pobeda i poraza, a time i veže petu uzastopnu pobedu u takmičenju. Međutim, na tom putu stajaće rival kojem je pobeda prekopotrebna da bi izgradio što bolju poziciju pred plej-of.

Tradicija neće biti saveznik Zvezde koja je u ovom veku izgubila u 12 od 15 susreta sa Fenerbahčeom, ali je slavila kad se poslednji put igralo u Beogradu (74-69).

Pored toga, sigurno će motiv igrača biti i Pionir ispunjen navijačima, koji će narednu evroligašku predstavu čekati neko vreme. Bar do oktobra u najboljem slučaju. Ipak, do toga će se sa velikim uzbuđenjem pratiti završnica ABA lige, a onda i nacionalno prvenstvo.

Na sve to, skorašnje reči predsednika kluba, Nebojše Čovića, da “nije dovoljno da budete samo prvi u ABA ligi” unele su pometnju ko će dogodine biti evroligaš. Poznato je da Evroliga od pre nekoliko godina garantuje mesto jednom klubu iz ABA lige, a ne izričito njenom šampionu kao što je to bilo ranije. I to ne bi bilo toliko misteriozno da nije upletena priča o nemanju logistike koja košta.

Predsednik kluba je rekavši “Naš cilj je da idemo do kraja, sada smo relaksirani, pošto smo videli da ne morate da budete prvi u ABA i da možete u Evroligu. Nadam se da ćemo imati i tih 500.000 evra, platićemo porez, nećemo tražiti to od navijača” ipak izrazio optimizam da će Zvezda igrati Evroligu i naredne sezone. To potkrepljuju i njegove reči da se radi na zadržavanju Fakunda Kampaca.

Deluje da klub ne namerava da kaže zbogom Evroligi i da je naučio greške s početka sezone, pa bi naredni period mogao da bude novi početak u koncipiranju rostera za sledeću sezonu, iako je ona još daleko i slede ključni meseci u aktuelnoj borbi za trofeje.

U prvom susretu dve ekipe, turski sastav je pobedio (93-79) ekipu koju je još predvodio Vlada Jovanović. Zvezda je do poslednjeg perioda bila u igri, ali se raspala u završnom kvartalu. Dve vazane trojke Meliha Mahmutoglua označile su poraz.

Utakmicu Zvezde i Fenerbahčea sude Robert Lotermozer (NEM), Karmelo Paterniko (ITA) i Đordi Aliaga (ŠPA).

Skoči na traku sa alatkama