Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Рушење актуелних европских шампиона – Звездина вештина

У среду, 8. марта Црвена звезда ће имати прву од две евролигашке обавезе ове недеље. У сусрету утакмици са актуелним европским прваком Ефесом, присећамо се како је Звезда излазила на крај са екипама које су у Београд стизале са ореолом освајача Евролиге.

Први пут је Звезда укрстила копља са неким актуелним европским прваком у сезони 2014/15. када је у Арени гостовао Макаби. Гости су крајем треће четвртине преузели вођство пошто је Звезда запала у нападачк кризу и су имали +5 пред одлучујућу деоницу. Међутим, серија тројки Вилијамса и Џенкинса вратила су Звезду у предност. Бобан Марјановић је уз кош и фаул пролонгирао Звездину серију до 20:0. Резултат је на крају био 89-76 у мечу који је најавио даље велике победе над клубом из Тел Авива.

Наредне сезоне је Реал Мадрид гостовао у Пиониру у првој, тј. групној фази Евролиге. Звезда је фуриозно отворила меч који се памти по реченици Гаси пожар тајм-аутом Пабло Ласо. Актуелни шампион је први пут стигао до вођства у другом полувремену када је игра црвено-белих показивала знакове панике. Стефан Јовић је средином трећег квартала зарадио четврту личну грешку после техничке. Дејан Радоњић га је послао  свлачионицу, а велику улогу у наставку одиграла су Звездина деца – Ребић и Гудурић уз Квинсија Милера и Мајка Цирбеса за крајњих 94-88.

У сезони 2016/17. први пут је заигран нови формат такмичења, а у финишу децембра Звезда је угостила ЦСКА са којим се годину раније састала у четвртфиналној серији. Европски шампион био је на лидерској позицији уочи меча (12-2), а наша екипа је заузимала девето место. Меч је отворен великом серијом Звезде, гости нису могли да дођу до коша па је Итудис врло рано морао да замени целу петорку. Уз мање апмлитуде, екипа Дејана Радоњића није испуштала контролу и на крају славила 78-67.

Први пут кад наш клуб није успео да баци на колена првака било је у сезони Душана Алимпијевића. Фенербахче је нанео тежак пораз Звезди (63:80). Боби Диксон је поништио велико вече Дејана Давидовца који је одиграо одличну утакмицу. Још један пораз доживели смо у повратничкој сезони 2019/20. ЦСКА је овог пута био бољи од екипе коју је предводио Драган Шакота (81-86). Мајк Џејмс је био незаустављив и нанео нашој екипи 15. пораз у такмичењу.

Ипак та сезона из познатих разлога није завршена па нисмо ни имали победника, тако да је ЦСКА и у сезони 2020/21. опет дошао у Београд као актуелни шампион. Овог пута је неизвесна завршница припала Звезди (86-84) и то после продужетака. Могао је Лојд да реши и раније, али његов последњи шут није прошао. Ипак је он био тај који је предводио Звезду у продужетку накупивши 31 поен. Мајк Џејмс узео је шут за победу Армејаца, али те вечери није напустио Београд са победом као сезону раније.

Прошле сезоне је Звезда у последњем колу дочекала Ефес, а раније је било јасно да нема шанси за плеј-оф. Ипак, Радоњић и играчи су одиграли за публику и себе и добили европске прваке (93-85). Није лепо почело пошто је турски састав имао и двоцифрену предност у првој четвртини, али је на полувремену било нерешено. У трећем периоду је Звезда та која је имала +10, али се гост вратио. У самом финишу се играло кош за кошем, а превагу на страну нашег тима донели су Калинић и Волтерс.

У среду ће Црвеној звезди противник такође бити Ефес, а хоће ли екипа Душка Ивановића показати реакцију после шока у Загребу остаје да видимо. Традиција рушења европских шампиона је на страни Звезде (5-2) и сви се надају њеном продужетку.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама