Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

КК Црвена звезда и тортура капљице воде

Знате ли шта је била “тортура капљицом воде” која је била примењивана у Италији у 16. веку и, могуће, раније у Кини?

У то време мучитељи су имобилисали своју жртву, која је могла да гледа само у канилу течности која се налазила непосредно изнад њене главе. Иако је у почетку поменута тортура деловала безболно, како је време пролазило и капи падале на чело, главобоља је расла и достигла тачку да постаје неподношљива! У суштини, последице овог мучења су биле психичке, а не физичке. До тачке где је жртва била на граници лудила.  Право мучење за жртву било је лудило због којег не може да заспи, због сталног квашења лица и ударања капи у окружењу оловне тишине, где не може да пије ту воду када је обузме жеђ, све до коначне смрти услед агоније и перфорације коже.

Ко може да каже да љубитељи кошарке и Црвене звезде не пролазе кроз исту “тортуру” ове сезоне? Осим што су драстични падови у досадашњем току сезоне болни прво за саме играче, жртве су и навијачи и они који систематски гледају црвено-беле на паркету. Иако је на почетку деловало безазлено, последњи пораз од десетковане екипе Цибоне говори да ствари у Црвеној звезди нису у најбољем реду.

О ономе што се дешавало у првим месецима сезоне не вреди причати, Црвена звеза је изгледала некомпетитивно у сваком евролигашком мечу кад се уђе у друго полувреме, али задржимо се на финиш календарске 2022. године.

Душко Ивановић је стигао и преокренуо ствари у клубу. Победнички низ заустављен је у сусрету са Арманијем, али је после тога побеђен Олимпијакос. Претпоследњег дана децембра у Пионир је стигла Барселона. Водила се велика битка са квалитетним тимом Јасикевичијуса. У последњем кварталу имала је Звезда у два наврата +12 и на крају дозволила продужетак у којем је пала. Није наш тим никако могао да се носи са шутем за три противника, дозволивши осам тројки у завршним минутима. Додуше, луди погодак Миротића у последњој секунди био је нерегуларан, али пораз се урачунава. Карактер екипе дошао је до изражаја у следећем мечу у победи у Валенсији.

Фатална последња четвртина била је и против другог шпанског гиганта. Звезда је на свом паркету убацила свега осам поена Реалу у тој деоници и бацила блато на сав ранији равноправни статус у игри. Опет се у наредној утакмици издигао тим, демонстриравши моћ у судару са Монаком.

У Каунасу је Звезда држала све у својим рукама, а онда се у финишу десило помрачење. Димса и Улановас повели су Жалгирис до великог преокрета тако што је њихов тим слављем 21-10 у четвртој четвртини анулирао заостатак па и разлику из београдског меча. Још три пораза нанизала су се – Партизан на домаћем паркету и Виртус и Армани у недељи дуплог програма. Црни низ заустављен је у Израелу, а и тамо су црвено-бели умало прокоцкали добар рад јер је последња четвртина припала Макабију резултатом 31-20, срећом је мир Вилдосе са линије слободних бацања био савезник Звезде.

Освојен Куп није дао замах да се сезона усмери ка ведријем току. Ни погодан распоред није помогао. У Београду нам је фењераш очитао лекцију. Алба је одиграла одличну одбрану у другом полувремену, ограничивши Звезду на 33 поена укључујући већину на крају када је све било одлучено. Низ ужасних завршних минута настављен је у Минхену. Бајерна је у последњих пет минута имао налет 21-5. Тотално необјашњиво.

“Тортура” је настављена и данас у Загребу. Црвена звезда изгубила је од десеткованог аутсајдера. Екипа Цибоне практично је играла без центра, а више од два минута није могао да им помогне ровити Филип Бенковић. На мечу је Ивановићева екипа шутирала 41 пута за три поена, а за два поена имала је 24 покушаја, и то у околностима оптерећености домаћина личним грешкама. Утакмицу у Минхену завршила је са шест изгубљених лопти, а у Загребу је била једна мање. Ни то није помагало услед дивљих, усиљених и бесмислених напада.

Досадашњи ток сезоне умногоме подсећа на мучење капима воде. Свака последња четвртина и изгубљена утакмица која је била под контролом личи на нову капљицу која удара по челу и болнија је од претходне. Хоће ли агонија бити прекинута реакцијама попут оних у Пиреју, Валенсији и против скупе играчке из Монака, хоће ли бити одбијања да се умре као у Тел Авиву или ће се скончати као живот заточеника на описаној средњовековној апаратури?

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама