Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

KK Crvena zvezda i tortura kapljice vode

Znate li šta je bila “tortura kapljicom vode” koja je bila primenjivana u Italiji u 16. veku i, moguće, ranije u Kini?

U to vreme mučitelji su imobilisali svoju žrtvu, koja je mogla da gleda samo u kanilu tečnosti koja se nalazila neposredno iznad njene glave. Iako je u početku pomenuta tortura delovala bezbolno, kako je vreme prolazilo i kapi padale na čelo, glavobolja je rasla i dostigla tačku da postaje nepodnošljiva! U suštini, posledice ovog mučenja su bile psihičke, a ne fizičke. Do tačke gde je žrtva bila na granici ludila.  Pravo mučenje za žrtvu bilo je ludilo zbog kojeg ne može da zaspi, zbog stalnog kvašenja lica i udaranja kapi u okruženju olovne tišine, gde ne može da pije tu vodu kada je obuzme žeđ, sve do konačne smrti usled agonije i perforacije kože.

Ko može da kaže da ljubitelji košarke i Crvene zvezde ne prolaze kroz istu “torturu” ove sezone? Osim što su drastični padovi u dosadašnjem toku sezone bolni prvo za same igrače, žrtve su i navijači i oni koji sistematski gledaju crveno-bele na parketu. Iako je na početku delovalo bezazleno, poslednji poraz od desetkovane ekipe Cibone govori da stvari u Crvenoj zvezdi nisu u najboljem redu.

O onome što se dešavalo u prvim mesecima sezone ne vredi pričati, Crvena zveza je izgledala nekompetitivno u svakom evroligaškom meču kad se uđe u drugo poluvreme, ali zadržimo se na finiš kalendarske 2022. godine.

Duško Ivanović je stigao i preokrenuo stvari u klubu. Pobednički niz zaustavljen je u susretu sa Armanijem, ali je posle toga pobeđen Olimpijakos. Pretposlednjeg dana decembra u Pionir je stigla Barselona. Vodila se velika bitka sa kvalitetnim timom Jasikevičijusa. U poslednjem kvartalu imala je Zvezda u dva navrata +12 i na kraju dozvolila produžetak u kojem je pala. Nije naš tim nikako mogao da se nosi sa šutem za tri protivnika, dozvolivši osam trojki u završnim minutima. Doduše, ludi pogodak Mirotića u poslednjoj sekundi bio je neregularan, ali poraz se uračunava. Karakter ekipe došao je do izražaja u sledećem meču u pobedi u Valensiji.

Fatalna poslednja četvrtina bila je i protiv drugog španskog giganta. Zvezda je na svom parketu ubacila svega osam poena Realu u toj deonici i bacila blato na sav raniji ravnopravni status u igri. Opet se u narednoj utakmici izdigao tim, demonstriravši moć u sudaru sa Monakom.

U Kaunasu je Zvezda držala sve u svojim rukama, a onda se u finišu desilo pomračenje. Dimsa i Ulanovas poveli su Žalgiris do velikog preokreta tako što je njihov tim slavljem 21-10 u četvrtoj četvrtini anulirao zaostatak pa i razliku iz beogradskog meča. Još tri poraza nanizala su se – Partizan na domaćem parketu i Virtus i Armani u nedelji duplog programa. Crni niz zaustavljen je u Izraelu, a i tamo su crveno-beli umalo prokockali dobar rad jer je poslednja četvrtina pripala Makabiju rezultatom 31-20, srećom je mir Vildose sa linije slobodnih bacanja bio saveznik Zvezde.

Osvojen Kup nije dao zamah da se sezona usmeri ka vedrijem toku. Ni pogodan raspored nije pomogao. U Beogradu nam je fenjeraš očitao lekciju. Alba je odigrala odličnu odbranu u drugom poluvremenu, ograničivši Zvezdu na 33 poena uključujući većinu na kraju kada je sve bilo odlučeno. Niz užasnih završnih minuta nastavljen je u Minhenu. Bajerna je u poslednjih pet minuta imao nalet 21-5. Totalno neobjašnjivo.

“Tortura” je nastavljena i danas u Zagrebu. Crvena zvezda izgubila je od desetkovanog autsajdera. Ekipa Cibone praktično je igrala bez centra, a više od dva minuta nije mogao da im pomogne roviti Filip Benković. Na meču je Ivanovićeva ekipa šutirala 41 puta za tri poena, a za dva poena imala je 24 pokušaja, i to u okolnostima opterećenosti domaćina ličnim greškama. Utakmicu u Minhenu završila je sa šest izgubljenih lopti, a u Zagrebu je bila jedna manje. Ni to nije pomagalo usled divljih, usiljenih i besmislenih napada.

Dosadašnji tok sezone umnogome podseća na mučenje kapima vode. Svaka poslednja četvrtina i izgubljena utakmica koja je bila pod kontrolom liči na novu kapljicu koja udara po čelu i bolnija je od prethodne. Hoće li agonija biti prekinuta reakcijama poput onih u Pireju, Valensiji i protiv skupe igračke iz Monaka, hoće li biti odbijanja da se umre kao u Tel Avivu ili će se skončati kao život zatočenika na opisanoj srednjovekovnoj aparaturi?

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama