Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе

Звездино “прво финале” се претворило у трагедију која је сузбила плеј-оф

Утакмици коју је, чинило се, Црвена звезда контролисала, у завршници се истргла контроли и изгубила је 87-80 од Бајерна, који је у случају једнаког скора такође преузео и кош-разлику.

Упркос томе што је била у предности са 66-75, пет минута пре краја, упркос томе што је Кампацо први пут био активан у Евролиги, Црвена звезда не само да је поражена од Бајерна, који је у последњих пет минута водио делимичним резултатом 21-5, већ је у исто време је гледала како њене наде за топ 8 нестају после пораза 87-80.

Наш тим имало је Вилдосу као најбољег стрелца са 18 поена (2/9 тројке) и 5 асистенција. Кампацо је завршио са 16 поена (3/11 тројке) и 7 асистенција, а Недовић је стао на 15. Међутим, лоша одбрана периметра, где није било  успеха у заустављању Винстона и Лучића (обојица по 20 поена), дотукла је црвено-беле на крају. Гифај је тројком послао разлику на 7, а Баварци су и у овој области матирали, након што су изгубили са шест разлике у Пиониру.

Кампацо је дочекао свој први евролигашки наступ са клупе. Својом тројком довео је Звезди предности (11-13). Његово сарадња са Митровићем подебљала је разлику на седам поена (16-23), а Бајерн је живео лудим поготком Лучића у последњим секундама првог квартала, који је са Касијусом Винстоном донео серију 10-0 током друге четвртине (33-25).

У другом делу, међутим, ствари су се промениле. Ивановићев тим је прво нашао разноврсност у нападу, а потом се мучио у одбрани. Налет од 2-14 је драстично променио ток игре, а предводници су били Вилдоса и Петрушев. Али Бајерн је поново пронашао начин да се врати и са четири коша заостатка уђе у неизвесну последњу деоницу.

Лучић и Винстон су држали своје саиграче у мечу у којем је Звезда имала домаћинску атмосферу. Вилдоса је полагањем поентирао за 60-68, пре него што су уследиле две тројке Лучића убрзо после серије од 13-0 Бајерна уз поене Обста и Волдена за 78-75. Гилеспи је продужио налет закуцавањем и Баварци су у последњи минут ушли резултатом 80-77 у своју корист. Недовићева промашена тројка однела је наду навијачима да Звезда може до важне победе. Тешким поготком Кампаца смањена је разлика на 4 (84-80), али је Гифај постигао торјку и уз победу, свом тиму донео и предност у међусобном одмеравању за крајњих  87-80.

Причао је Душко Ивановић раније да нас чекају девет финала до краја. Прво се претворило у кошмар и вероватно је и последња утакмица које ће имати ову тежину “финала”, јер су изгледи за пласман у плеј-оф минорни. На савест тима који је наивним потезима у овој и у многим ранијим утакмицама довео себе у овај положај.

Скочи на траку са алаткама