Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда преживела руски рулет у Тел Авиву и уписала битну победу

Пошто је Немања Недовић одиграо једну од најбољих утакмица ове сезоне са 28 поена и тројкама 6/9, Црвена звезда је успела да оде из Тел Авива као друга екипа у такмичењу која је победила Макаби у Менора Мивтахим Арени. Резултат после напете драме био је  89-86 у корист нашег тима. Сјајни Болдвин (38 поена, 5 асистенција, 5 скокова) није био довољан Макабију који је покушао да стигне до великог преокрета.

Важан корак за улазак међу осам најбољих направила је Црвена звезда пошто је достигла скор 11-13 и нашла се на једну победу далеко од зоне плеј-офа.

И то захваљујући Немањи Недовићу који је узео тим на леђа и побринуо се да изгради двоцифрену разлику у првом полувремену. Тако је покварио вече буквално незаустављивог Болдвина и донео нашој екипи победу којом је прекинула низ пораза из четири претходна меча.

Прво полувреме у Тел Авиву било је у знаку Недовића. Црвена звезда је веома решена ушла на терен Менора Мивтахим Арене да оствари оно што је пре меча говорио Душко Ивановић. Меч је почео квалитетном одбраном оба тима. Црвено-бели су разоружали домаћине скоком и били стрпљиви у већем делу полувремена.

Прва четвртина није дала значајне амплитуде у резултату. На почетно вођство Звезде (5-0), домаћи су одговорили и одржавали резултат у егалу. У том маниру је и завршена прва четвртина (18-18). Од тог тренутка, Немања Недовић је почео да пуца без престанка и захваљујући свом лидерском присуству на паркету помогао је тиму да пет минута пре краја полувремена да стигне до +10 (23-33).

Звездин бек је био незаустављив са 18 поена (3/4 за два и 4/6 тројке), а онда се придодао Огњен Добрић (10п, 2/3 дп, 2/2 тп)  и подебљао предност на +14 (30-44) минут пре краја. Ипак, прво полувреме у Тел Авиву окончано је  резултатом 34-44, а играчи Душка Ивановића су имали седам скокова више од екипе којој је офанзивни скок једно од главних обележја.

Црвена звезда се ту није зауставила. И у наставку је била ефикасна у нападу, иако су високи играчи морали да изађу, попут Петрушева и Митровића који су у 25. минуту донели максималну предност од +16 (41-57). На страни ривала, Болдвин је на почетку имао је помоћ Колсона, али од тада ниједан други играч Макабија није био тако продуктиван. Упркос томе, домаћи тим је успео да смањи заостатак на 10 поена (47-57) серијом од 6-0. Звезда је у тим моментима одржала мир и користила дефанзивне пропусте домаћих у рекету, па је трећи период завршен са +14 (55-69) и Недовићем са 26 поена уз тројке 6/9.

Све што је Звезда морала да уради у последњем периоду је да одбрани разлику и правилно приведе меч крају. У 35. минуту је предност нашег тима смањена на шест поена (67-73), али су за мање од 30 секунди наши играчи везали четири поена за 67-77. Али Болдвин није рекао последњу реч. Индивидуалним акцијама спустио је разлику на три поена (78-81) два минута пре краја.

Кош Митровића на 1:30 пре краја означио је 78-83, затим 2/3 слободних бацања Болдвина на 1:13 после фаула Петрушева у покушају за три, приближило је Макаби на 80-83. Већ у следећем нападу Црвене звезде уследила је промашена тројка Вилдосе на 52 секунди пре краја, а Соркин је кошем из офанзивног скока довео Макаби на пола коша заостатка (82-83) кад је на семафору било 31 секунд до краја.

Добрић је тешким поготком донео је Звезди предност од три поена (82-85), а меч је потом отишао на руски рулет. Болдвин са 2/2 је спустио на 84-85, а онда је са 2/2 Вилдоса на 7 секунди до краја повисио на 84-87. Дибартоломео је наставио низ на 6,2 секунди са 2/2 за 86-87, као и (поново) и Вилдоса за 86-89 на 5,2 пре краја. То је био коначан резултат пошто је Болдвинов очајнички шут са пола терена био непрецизан.

Црвена звезда је била боља од Макабија 35 минута, али је на крају замало пролила млеко. Болдвин је имао меч свог живота, покушавајући да извуче преокрет на крају, али су наши играчи имали резерве у смиреношћу Вилдосе у последњим секундама. Тако је Звезда преживела Тел Авив и после Барселоне постала друга екипа која је славила у Израелу. Овим тријумфом Звезда се одржала у борби за плеј-оф, а у следећој рунди у Београд стиже Алба када ће црвено-бели покушати да граде нову победничку серију.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама