Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda preživela ruski rulet u Tel Avivu i upisala bitnu pobedu

Pošto je Nemanja Nedović odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone sa 28 poena i trojkama 6/9, Crvena zvezda je uspela da ode iz Tel Aviva kao druga ekipa u takmičenju koja je pobedila Makabi u Menora Mivtahim Areni. Rezultat posle napete drame bio je  89-86 u korist našeg tima. Sjajni Boldvin (38 poena, 5 asistencija, 5 skokova) nije bio dovoljan Makabiju koji je pokušao da stigne do velikog preokreta.

Važan korak za ulazak među osam najboljih napravila je Crvena zvezda pošto je dostigla skor 11-13 i našla se na jednu pobedu daleko od zone plej-ofa.

I to zahvaljujući Nemanji Nedoviću koji je uzeo tim na leđa i pobrinuo se da izgradi dvocifrenu razliku u prvom poluvremenu. Tako je pokvario veče bukvalno nezaustavljivog Boldvina i doneo našoj ekipi pobedu kojom je prekinula niz poraza iz četiri prethodna meča.

Prvo poluvreme u Tel Avivu bilo je u znaku Nedovića. Crvena zvezda je veoma rešena ušla na teren Menora Mivtahim Arene da ostvari ono što je pre meča govorio Duško Ivanović. Meč je počeo kvalitetnom odbranom oba tima. Crveno-beli su razoružali domaćine skokom i bili strpljivi u većem delu poluvremena.

Prva četvrtina nije dala značajne amplitude u rezultatu. Na početno vođstvo Zvezde (5-0), domaći su odgovorili i održavali rezultat u egalu. U tom maniru je i završena prva četvrtina (18-18). Od tog trenutka, Nemanja Nedović je počeo da puca bez prestanka i zahvaljujući svom liderskom prisustvu na parketu pomogao je timu da pet minuta pre kraja poluvremena da stigne do +10 (23-33).

Zvezdin bek je bio nezaustavljiv sa 18 poena (3/4 za dva i 4/6 trojke), a onda se pridodao Ognjen Dobrić (10p, 2/3 dp, 2/2 tp)  i podebljao prednost na +14 (30-44) minut pre kraja. Ipak, prvo poluvreme u Tel Avivu okončano je  rezultatom 34-44, a igrači Duška Ivanovića su imali sedam skokova više od ekipe kojoj je ofanzivni skok jedno od glavnih obeležja.

Crvena zvezda se tu nije zaustavila. I u nastavku je bila efikasna u napadu, iako su visoki igrači morali da izađu, poput Petruševa i Mitrovića koji su u 25. minutu doneli maksimalnu prednost od +16 (41-57). Na strani rivala, Boldvin je na početku imao je pomoć Kolsona, ali od tada nijedan drugi igrač Makabija nije bio tako produktivan. Uprkos tome, domaći tim je uspeo da smanji zaostatak na 10 poena (47-57) serijom od 6-0. Zvezda je u tim momentima održala mir i koristila defanzivne propuste domaćih u reketu, pa je treći period završen sa +14 (55-69) i Nedovićem sa 26 poena uz trojke 6/9.

Sve što je Zvezda morala da uradi u poslednjem periodu je da odbrani razliku i pravilno privede meč kraju. U 35. minutu je prednost našeg tima smanjena na šest poena (67-73), ali su za manje od 30 sekundi naši igrači vezali četiri poena za 67-77. Ali Boldvin nije rekao poslednju reč. Individualnim akcijama spustio je razliku na tri poena (78-81) dva minuta pre kraja.

Koš Mitrovića na 1:30 pre kraja označio je 78-83, zatim 2/3 slobodnih bacanja Boldvina na 1:13 posle faula Petruševa u pokušaju za tri, približilo je Makabi na 80-83. Već u sledećem napadu Crvene zvezde usledila je promašena trojka Vildose na 52 sekundi pre kraja, a Sorkin je košem iz ofanzivnog skoka doveo Makabi na pola koša zaostatka (82-83) kad je na semaforu bilo 31 sekund do kraja.

Dobrić je teškim pogotkom doneo je Zvezdi prednost od tri poena (82-85), a meč je potom otišao na ruski rulet. Boldvin sa 2/2 je spustio na 84-85, a onda je sa 2/2 Vildosa na 7 sekundi do kraja povisio na 84-87. Dibartolomeo je nastavio niz na 6,2 sekundi sa 2/2 za 86-87, kao i (ponovo) i Vildosa za 86-89 na 5,2 pre kraja. To je bio konačan rezultat pošto je Boldvinov očajnički šut sa pola terena bio neprecizan.

Crvena zvezda je bila bolja od Makabija 35 minuta, ali je na kraju zamalo prolila mleko. Boldvin je imao meč svog života, pokušavajući da izvuče preokret na kraju, ali su naši igrači imali rezerve u smirenošću Vildose u poslednjim sekundama. Tako je Zvezda preživela Tel Aviv i posle Barselone postala druga ekipa koja je slavila u Izraelu. Ovim trijumfom Zvezda se održala u borbi za plej-of, a u sledećoj rundi u Beograd stiže Alba kada će crveno-beli pokušati da grade novu pobedničku seriju.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama