Интервјуи Кошарка ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју – Душан Алимпијевић

Поштовани г. Алимпијевић, пре свега желимо да вам  се захвалимо на издвојеном времену за овај интервју.
Обично када се раде интервјуи крене се са питањима са почетка каријере, али хајде да овај интервју започнемо обрнуто. Тренутно сте тренер Бурсе. Реците нам како се осаћате у том клубу? Како сте прихваћени?

У Бурси се осећам фантастично. Имали сте прилике и ви и људи који су пратили нашу кошарку у, рецимо, последње две сезоне, да видите да смо сви као једна породица, да имамо једно узајамно поверење и да смо јако лепо прихваћени, пре свега ја као главни тренер и изузетно сам захвалан на тој прилици.

Да ли сте пре доласка у Бурсу били упознати са турском кошарком и каква су очекивања клуба била од вас?

Да, био сам упознат са турском кошарком јер то лига која је међу најбоље три лиге у Европи. За мене је сада, када ВТБ више није оно што је некада био, после шпанске лиге, турска убедљиво најјача и која се са именима сада приближава оним њиховим најбољим данима. Ја сам свакако пратио њихову кошарку, а и доста наших тренера и играча је прошло кроз ову турску лигу која је изузетно занимљива и изузетно јака.
Очекивања су била (пошто сам дошао у новембру месецу) искључиво да се опстане, међутим ми смо чак и у тој сезони дошли у ситуацију да нас је једна победа са директним ривалом у тој сезони (Газијантепом) делила од плеј офа. Тачније, требали смо само да их победимо са већом разликом него они нас. Тако да смо и у тој првој сезони прошли јако добро, као и са неким финансијским добрим моментом где смо имали отпуштање неких играча на којима нисмо имали никаквих финансијских губитака, па смо сезону завршили сам мање потрошеног новца од онога што је било планирано.

Прошла сезона вам је била изузетно успешна и проглашени сте тренером године у Еврокупу. Сигурни смо да вам је то признање пријало.

Да, била је успешна и историјска за клуб. Верујем да се нешто тако није скоро десило чак ни у Европи, да један такав ‘ундер дог’ тим дође до финала и људи су то испратили са задовољством. Што се тиче признања, наравно да прија јер то је нека потврда рада из претходног периода и то је нешто што остаје за цео живот. Тако да то лично значи свакако, а што се тиче ове сезоне не значи ништа јер све се брише и креће се од нуле, бар када је тим у питању.

Верујемо да вам је једна од слађих (ако не и најслађа) победа била она против Партизана?

Утакмица против Партизана је била специфична јер ми смо ту важили за апсолутног аутсајдера. До те мере смо важили за аутсајдера да су се екипе, у оном другом костуру, спремале за Партизан, а не за Бурсу, када причамо о укрштању. Та утакмица је свакако променила сезону свима нама у клубу, а некима и животе, мислим на играче који су касније потписали неке евролигашке уговоре. Али морам да признам, да утакмица са Партизаном нам је променила сезону, али мени лично најслађа победа у тој сезони јесте била против много слабије Андоре у полуфиналу јер је то значило улазак у финале, улазак међу два најбоља тима Еврокупа која ће сви памтити. Полуфиналисте и четвртфиналисте ће људи памтити те сезоне, али следеће неће их памтити нико, а финалсти се ипак памте тако да је победа над Андором означавала да улазимо у нешто што је заиста велико. 

Сигурно да ни она победа против Цедевита Олимпије није мање драга?

Свака следећа утакмица је мењала ток нашега клуба и давала више на значају. Међутим, опет морам да кажем да ми је Андора дража и од те утакмице са Цедевита Олимпијом. Наравно без те утакмице не би било Андоре, да будемо потпуно јасни. Била је то такође једна тешка утакмица, као и са Партизаном. Тада је оборен рекорд у Љубљани што се тиче посете, тако да значајна је победа, али ето…била је то још једна победа у низу, а значајна је била што смо одиграли једну добру утакмицу све до самог краја када смо дошли у ситуацију да тај шут Цедевита Олимпије, који није био упућен на време, одлучи утакмицу.

На полувремену те утакмице једну посебну изјаву је дао је Холанд. Сумњамо да је нисте видели.

Изјаву Холанда сам виде, да будем искрен, после пар дана. Знао сам да се нешто ту око те изјаве врти и да је то у том тренутку било нешто јако популарно и занимљиво људима. Међутим, када гледате са становишта тренера ми морамо, пре свега, да поштујемо противничку екипу и тренера, у овом случају Големца којег ја заиста поштујем, па је та изјава за мене била проблематична јер је она дата на полувремену. Јер да су они победили, људи би на рачун Холанда правили шалу и исмевали би га, јер би та изјава онда изгледала јако непримерено. Али због победе дошли смо до тога да та његова изјава добије толико на популарности.

Да ли сте после те сезоне имали понуде неких других екипа, евролигашких, и које?

Јесам! Морам да признам да јесам, мада то није нека тајна. Писало се доста о томе, то је било актуелно и то је привукло неколико клубова са којима сам ја причао и било је ту и евролигашких тимова, међутим, ја за ту годину нисам имао излазну клаузулу, тј. ‘бај аут’, тако да клуб уопште није хтео ни да разматра било какву опцију ‘бај аута’ везано за мене. Ја нисам, из поштовања према клубу, хтео да улазим у било какве дубље разговоре, нити сам жалио због такве ситуације јер то је клуб који ми је у једном тешком тренутку моје каријере пружио шансу и стао иза мене. Тако да најмање што сам могао да урадим јесте да им вратим на најбољи могући начин, ако су већ мислили да то могу својим останком.
Такође, из поштовања према клубовима са којима сам имао контакт не би било лепо да их помињем јер се на крају није ништа ни десило и ја сам тренер Бурсаспора.

Какве су вам амбиције са Бурсом ове сезоне, што у турском првенству, што у Еврокупу?

Са Бурсом се ове сезоне некако све померило. Пре свега смо клуб померили организационо напред, у односу на неке претходне сезоне. Самим тим што се ми, крајем јануара, налазимо у првих пет екипа говори колико је овај клуб порастао, јер ми причамо о првих пет заједно са Фенербахчеом, Ефесом, Турк Телекому и Каршијаки. То су клубови са којима ми заиста не можемо да парирамо са буџетом, а имате лигу у којој се Бешикташ бори за опстанак, Галатасарај је ван плеј офа, а људима мање познато име Бахчешехир је такође са нестварним буџетом, али је испод тих пет екипа. Имате и Тофаш који је клуб из Бурсе и организационо и финансијски и у сваком другом смислу јачи од Бурсе, па су и они тренутно ван плеј офа, а онда имате Бурсу која ове године прави један фантастичан резултат. У Еврокупу од почетка имамо те неке успоне и падове. Показали смо да смо у неким моментима одиграли одлично против највећих фаворита као што је нпр. Бург, који је у том тренутку први на табели и коме смо нанели једини пораз, Хувентуда којег смо добили девет разлике кући, који је такође јдан од главних фаворита за освајања Еврокупа, а од њих смо у гостима изгубили само пола коша. Показали смо да смо ове године, иако без икаквог оптерећења, ту и да вребамо своју шансу.

Да ли размишљате о промени средине након ове сезоне или ћете и даље остати на клупи Бурсе?

Што се тиче промене средине, то питање је било актуелно, али клуб није хтео да допусти да има ситуацију као прошле године да се уопште расправља о томе. Дакле, ја сам имао после ове сезоне +1 годину са том опцијом ‘бај аута’. Међутим, клуб је наступио врло озбиљно на самом почетку лиге, нису хтели да чекају ни половину ни крај, него смо ми већ ушли у неке наше преговоре да се тај уговор промени за још једну годину. Дакле, ове и следеће године сам опет у Бурси без излазне опције и тек се онда појављује та +1 опција. 
Оно што морам да нагласим јесте да са Бурсом имам такав пријатељски и добар да сам сигуран да, уколико би се појавила нека велика и сасвим добра понуда, они не би били ти људи који би ми стајали на путу. Али оно што је врло упитно јесте да ли они заслужују, као такви, да их неко остави, неко коме су пружили највећу подршку. 

Да се сада осврнемо на Црвену звезду. Пре него се дотакнемо времена које сте провели на клупи црвено-белих, реците нам да ли пратите ове сезоне Звезду у Евролиги и шта мислите какве су шансе и колико далко ова екипа може да оде?

Наравно да пратим, и Евролигу и АБА лигу. Звезда ове године делује заиста моћно, делује заиста компактно и делује врло опасно у оба правца, и чини ми се да не треба бити превише паметан и трошити речи. Сви су видели како је Звезда добијала утакмице и кући, и на страни, са овом екипом. Чини ми се да је по именима, у ствари евидентно је да је ово најбоља Звезда која се појавила можда и у историји, али и начин на који играју са тренером Ивановићем је врло моћан и мислим да овај тим има реалне амбиције за улазак у плеј оф, а што да не и даље од тога.   

Не можемо, а да вас не питамо како гледате на овосезонске дуеле Звезде и Партизан, посебно када се узме у обзир да је на Звездиној клупи дошло до смене и да Ивановић није имао баш превише времена да уиграва екипу?

Ја изузетно ценим и Владу Јовановића који је био пре Ивановића на Звездиној клупи. Мислим да је то тренер који има један потенцијал и да ће он показати да заиста вреди. Оног момента када је дошао Ивановић била је евидентна промена која се показала и кроз резултате. Ради се о тренеру о којем не треба трошити додатно речи, који је се доказао у свим клубовима у којима је радио. То је један човек који, пре свега, има једно искуство рада на највишем могућем нивоу који је потребан Црвеној звезди. Дакле, ми причамо о тренеру који је годинама у назад у Евролиги, који ради са највећим именима и спрема утакмице против највећих имена, тако да је било евидентно да се једна разлика моментално догодила.
Што се тиче директних дуела Звезде и Партизана, лига је дугачка и они ће играти доста међусобних утакмица – 2 у АБА лиги, 2 у Евролиги, потенцијално састајање у Купу и онда имате плеј офове АБА лиге, домаћег првенства, тако да ја сматрам да Звезда, која има дугачак ростер и квалитет по именима, може да парира сваком евролигашком тиму, а не само абалигашким тимовима.  

Ваш бивши играч Џон Холанд сада је у Звезди. Да ли сте га ви препоручили клубу и како гледате на то да је тек у последњих пар утакмица почео да пружа оно што се од њега очекује?

Не могу да кажем да сам га ја препоручио зато што то не иде тако да ја зовем за некога и препоручим га. Данас то функционише тако да људи из клуба назову и распитају се о одређеном играчу. Наравно да су ме звали и наравно да сам рекао своје мишљење везано за Холанда који је показао то што је показао у Бурси. Ја сам сигуран да су га и Влада Јовановић, и Душко Ивановић, видели другачије. Сигуран сам да су оба тренера имала своју визију како треба да изгледа једна играч који треба да одговара потребама Евролиге, и да из тог разлога тренутно има ту минутажу коју има.  

Битим Онуралп је играч који несумњиво има квалитет за ЕЛ. Да ли по вашем мишљењу постоји реалан основ да Звезда покуша да га доведе за следећу сезону? Претпостављамо да су у већини случајева, када се ради и најквалитетнијим турским играчима, приоритети Ефес и Фенербахче.
Осим Битима, постоји ли неки други играч у турском првенству на кога би наш клуб морао да обрати пажњу?

Што се тиче Битима, то јесте тренутно занимљиво име и по бројкама и по начину на који игра. Европа нема пуно таквих атлета, белаца, као што је Битим. Може да понуди и поентирање на више различитих начина, међутим ја морам да додам да ту постоји, такође, доста неких сегмената игре које он треба да унапреди, а на којима он тренутно заиста ради. Брзина исправљања свих тих ствари зависи колико ће далеко отићи. Оно што могу да кажем јесте да већ сада постоји много клубова из Евролиге који су заинтересовани за њега и који покушавају с њим да ступе у контакт, јер он има ‘бај аут’ који треба да се плати клубу и као што сте рекли, Фенер и Ефесу су најближи њему и то су турски клубови који могу то да плате, али ја верујем да постоји потреба тог играча да изађе из оквира турске лиге, јер бити домаћи играч у Турској и припадати Фенеру или Ефесу мислим да није исти статус који можете да имате као страни играч у било којем другом евролигашком клубу. Ја чак мислим да би, за њега и његов развој, много боља опција била да изађе из Турске. Не треба заборавити рећи да већ сада постоје одређени скаути који су заинтересовани за њега,а који долазе и Америке (САД).

Колико мислите да ће тандем Вилдоза-Кампацо донети Црвеној звезди?

Већ је јасно да ова двојица доносе пуно и види се колико ће тај тандем бити тежак за чување. Тренутно оно што смо видели кроз АБА лигу заиста делује јако доминантно и чини се да њих двојица, са том својом креативношћу коју имају и са луцидним нападом где и један и други виде јако пуно ствари у временском периоду, могу да учине и остале играче бољим. Оно што сви чекамо јесте да видимо како ће тај тандем изгледати после 1. марта и како ће то да изгледа на највишем могућем нивоу у Евролиги.  Ја заиста мислим да ће то изгледати јако добро. 

Да завршимо овај део интервјуа са још једним питањем. База домаћих играча у Црвеној звезди је много већа у односу на Партизан. Да ли је по вама то пресудно у борби за титулу (и АБА и домаћа лига) јер многи кажу да домаћи играчи много више осећају приврженост клубу и значење победе у вечитом дербију.

Звезда има већи број домаћих играча који могу да пруже минуте на терену зато што у Звезди постоји тај један континуитет годинама у назад. Ми не причамо о једној, две, три или пет сезона, већ причамо и осезонама пре. Ми причамо да се у последњих 10 година дешава да долазе играчи који су обучени и спремни да одговоре на те највише потребе Црвене звезде у свим такмичењима. 
Што се тиче броја домаћих играча и странаца, с обзиром да оба клуба играју и АБА и Евролигу где нема ограничења по питању странаца, мислим да се у том смислу неће пуно одразити на игру, али ја сам увек био за то да се, а трудим се тако и у Бурси, направи неки баланс између броја странаца и броја домаћих играча јер домаћи играч боље разуме потребе своје земље, клуба и навијача. На крају крајева боље разуме језик и разуме што навијач клуба жели. То еј странцима мало теже објаснити, међутим ја морам да нагалсима, на крају крајева, да тај домаћи играч сигурно неће бити на терену зато што разуме потребе навијача, већ треба дабуде квалитетан играч да би заслужио своје минуте и задовољио жеље и захтеве тренера.  

Ви сте, као и Влада Јовановић, као доста млад тренер сели на Звездину клупу. Нажалост, ни ви, ни Влада нисте дочекали крај сезоне. Шта су по вама највећи проблеми били за вас, као и шта мислите да су генерално највећи проблеми за младе и перспективне тренере, које они морају да превазиђу да би опстали и успели као тренери Црвене звезде и других великих клубова где је притисак много већи у односу на друге клубове?

Ја не волим, што се тиче Владе Јовановића, да причам о људима у њихово име. Ја могу да причам о себи и својој епизоди. Ја сам завршио сезону у Евролиги и завршио сам АБА лигу. Ја нисам завршио само КЛС и то на иницијативу једног пријатељског разговора мене и председника, јер ја сам јако лоше поднео све то што се десило у Подгорици и у АБА лиги. Што се мене тиче, ја апсолутно ту немам проблема тако да је време показало да у том периоду, у којем сам ја био у Звезди, буџет са којим смо располагали тј. са којим сам ја располагао за играч и стручни штаб, био је најмањи и од оних пре и од оних после., што је врло јасно. Компарације ради, људи из менаџмента то могу да потврде, имали смо буџет за играче који је био мањи него што сада кошта један играч за две сезоне. Ја сам заиста поносан на тај период, али нажалост нисмо га крунисали титулом у АБА лиги, односно нисмо били прваци иако смо имали шансу. Сви знају шта се ту издешавало и то је више глупо и причати о томе какав смо третман имали. Ја могу сада да причам о томе врло лако јер ја не припадам тој лиги и не могу да имам санкције због тога.
За младог тренера то су све приче које су, онако, мало лицемерне где се потенцира како млади тренер није знао ништа, а овај сада долази па је он одличан тренер. Чини ми се да смо ту јако лицемерни у том пружању подршке и треба да покажемо један јасан став. Јер и овај следећи може да буде лош, али га треба подржати јер је добар тренер. А младог такође треба да подржимо и када буду лоши моменти зато што ми верујемо у младог јер има потенцијал. А ако нема потенцијал то мора да се одреди пре него сезона крене. Што се мене тиче ја сам ту апсолутно јасан. Ја са том годином у Звезди немам никакав проблем и мислим да је то била добра година са 11 победа у Евролиги и то са четири утакмице мање у односу на данашњи формат, са најмањим буџетом пре и после, и са довођењем неких играча који су касније били стуб и носиоци као што је Деки Давидовац који је заједно са мном дошао и ФМП-а.   

Сада, када погледате уназад сезону коју сте провели на клупи нашег клуба, с којим препрекама сте се, као млад тренер, највише сусретали?

– Да ли сте млад или старији тренер то више има везе са тим каква сте ви личност и како се носите са својим проблемима на данашњи дан и како ћете се носити са њима за пет или десет година. Слажемо се да је искуство нешто што се зарађује и једноставно то вам не може нико дати, то морате да прођете. Међутим, проблеми и препреке са којима смо се ми сусретали то је био ограничен буџет за довођење играча и моменат у коме ми ступамо на тржиште. То су биле највеће препреке.

Да сте којим случајем освојили АБА лигу те сезоне, да ли мислите да би све било другачије?

Сигурно да би било све другачије зато штона почетку лиге у разговору са председником ми нисмо имали никакав императив што се тиче свега овога што смо причали. У тој години је, пре свега, приоритет био пословни опоравак клуба, а господин Небојша Човић је направио одличан корак ка томе и на крају дошао до једне финансијске стабилности. Ми смо кренули без притиска, а онда због неких добрих игара које смо ми имали у току године, не заборавите да смо завршили АБА лигу на првом месту у регуларном делу, притисак се одједном појавио и нека очекивања су дошла на тај тим који уопште није био пројектован за тако нешто. Ја сам имао уговор на три године, али кроз један пријатељски разговор смо схватили да је најбоље да се разиђемо као пријатељи.

Да ли би, из ове перспективе, урадили нешто другачије што се тиче финалне серије против Будућности? Да ли мислите да сте тада направили неки пропуст или су неки други фактори одлучили победника?

У финалној серији постоје ствари на које би свакако обратио више пажњу сада из ове перспективе. Оне се не тичу пуно кошарке, оне се тичу неких других ствари. Нема ту пуно шта да се уради када ви дођете у ситуацију да останете практично без три играча који су вам до тада играли јако добру кошарку. Незаборавите да је Дангубић тада кренуо са својом дихагнозом повреде преко Немачке до Америке и назад. Перо Антић није био у тој форми коју је имао током сезоне, а и Бјелица је имао један пад у односу на све оно раније што је показао. Ја бих се свакако позабавио са тим како да ови играчи остану у форми и одиграју те утакмице, али то опет није до мене. То није до терена, то су ипак неке друге ствари. 

Да ли имате жељу да се поново вратите на клупу Црвене звезде и колико је то реално у неком наредном периоду?

Морам да кажем да са мојим боравком у Турској ја не видим себе у повратку у Србију. Наравно, никад не реци никад, али, генерално, после онога што сам ја доживео и да људи нису препознали у току те године шта се заправо дешава, не видим себе да ме неко тапше по рамену и да ме сусретне на улици и каже како сада рауме шта се онда десило. Мени та врста, груба је реч за изрећи, лицемерја не треба. Мени је много поштеније што сада има једна велика група људи који сматрају да је то све била катастрофа и неуспех, него они који се мењају од ситуације до ситуације – ако ме виде супер, а ако нисам ту онда је то јако лоше. И има група људи која је препознала од самог почетка шта се све ту дешавало и били су позитивно критички настројени и јако дообронамерни у својим критикама и јако добронамерни у помоћи са својим саветима и са својим искуством. Ја сам имао гомилу људи око себе, и пријатеља и тренера, са којима сам комуницирао и који су били јако добронамерни у својој помоћи и ја им се овим путем захваљујем. 

Још једном хвала вам на одвојеном времену за овај интервју и за сам крај да ли имате неку поруку за Звездине навијаче?

Хвала вама на интервјуу, а што се тиче поруке, верујем да Звездини навијачи треба да уживају у тиму који је клуб направио са одличним тренером и заиста треба да уживају у кошарци коју Звезда у овој години игра. Чини ми се да Звезда никад није била јача и зато верујем да сваки звездаш када оде на утакмицу ужива у кошарци коју гледа од стране свог клуба.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама