Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Пораз у дербију и финална разлика као осмех у тами

Слика Пионира на почетку меча није оставила места за погрешну интерпретацију. Навијачи Црвене звезде су припремили предигру са доста троловања Партизана због Немање Недовића. Као што је познато, Звездин бек је дао победу Црвеној звезди је у Штарк арени тројком из угла, али је Партизан сервирао освету победивши у мечу 21. кола (78-79) где су управо закључни поени Немање Недовића једина потенцијална светла тачка утакмице.

Уводни минути меча наговештавали су да би црвено-бели опет могли да демонстрирају силу вечитом ривалу, али је на тројке Недовића и Вилдосе ефикасно одговорио двојац Матијас Лесор – Данте Егзум. Лесор је погодио за +8 (11-19) гостујућег тима, а Лука Вилдоса је запалио терен након што је погодио тројку на крају прве четвртине (18-20).

Играчи Душка Ивановића инсистирали су на шуту из даљине (3/8 тројке) и ослањали се на иницијативу Луке Вилдосе . Тако је Црвена звезда покушала да дође преокрета, пришавши на 28-30 са Бентиловим поенима, али је Партизан издржао притисак и отишао у свлачионицу резултатом 37-45, натеравши нашу екипу на 10 изгубљених лопти у првом делу меча.

У наставку је Звезда поправила одбрану, пронашла ритам у нападу са Вилдосом и Недовићем и смањила на 50-51 после два реализована пенала за Недовића. Ипак, гостујућа екипа је наставила да одржава тесно вођство (54-57). Тројке Огњена Добрића су одржале Црвену звезду у мечу и смањиле резултат на 60-63. Ипак, прилика да се додатно истопи предност ривала пропуштена је након изгубљене лопте Стефана Лазаревића под кошем.

У тим моментима је фактор одлуке на страни Партизана био Зек Ледеј који је у овом кварталу накупио 9 поена, а збирно 20 поена, 3 скока, 2 украдене лопте и 1 блокада. У последњим минутима поентерски учинак је готово био резервисан за Недовића и Егзума. Недовићев погодак за 69-72 и Добрићева прецизност са линије слободних бацања на 71-72  поново су распламсали меч. Међутим, Недовић је изгубио лопту, а затим је оптужен за фаулирање Егзума који је убацио два базања за 71-75.

Вилдоса је оставио Звезду у животу поготком за 73-75 на 37 секунди до краја, али је Егзум добио фаул Митровића на 17,1 пре краја и вратио госте на +4 (73-77) осигуравши победу, а Недовић је рекао  финалну реч за 78-79 тројком у завршници која је упркос поразу оставила предност у кош-разлици црвено-белима у случају изједначеног скора на табели.

Поглед на статистику недвосмислено каже да су фактор преваге биле изгубљене лопте. Црвена звезда их је имала чак 16, од којих је ривал украо 12. Евидентно је да црвено-бели нису парирали у агресивности што није могло да надокладе бољи проценат шута у односу на противника.

После Каунаса, Звезда је забележила и други пораз од директног ривала са којим се бори за место у првих осам. Следи турнеја у Италији, после које ће даљи евролигашки изгледи бити много јаснији.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Скочи на траку са алаткама